Bursa’nın gıda atağı

BTSO, son günlerin en çok konuşulan sektörlerinden biri olan gıdada önemli adımlar atmaya hazırlanıyor. İlk hedef, Bursa’da tarımsal faaliyetlerin verimli ve organize bir şekilde yapılmasını sağlayacak Tarım İhtisas OSB.

Bursa’nın gıda atağı

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Üyesi Aytuğ Onur, Bursa’ya Tarım Islah Organize Sanayi Bölgesi’nin kazandırılması gerektiğini belirterek, bu taleplerini Başbakan Davutoğlu’na ilettiklerini söyledi.

Oda Merkez Binası’nda gıda ve tarım sektörü temsilcilerini biraraya getiren ’12. ve 42. Meslek Komitesi Genişletilmiş Sektörel Analiz Toplantısı’nda konuşan Aytuğ Onur, Türkiye’nin 61 milyar dolarlık tarımsal hasıla ile Avrupa’da birinci, dünyada ise 7’nci sırada yer aldığını kaydetti. 

Yeni hedefin ise 150 milyar dolarlık tarımsal hasıla ve 40 milyar dolarlık gıda ihracatı olduğunun altını çizen Onur, ”Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye için de stratejik öneme sahip sektörler arasında bulunan tarımda dünyadaki gelişmeleri doğru okumak ve adımlarımızı ona göre atmak zorundayız. Toplam arazisinin yüzde 40’ında tarımsal faaliyetlerin yürütüldüğü Bursa, ülkemizde sofralık zeytinin yüzde 40’ını, şeftalinin yüzde 28’ini, siyah incirin yüzde 80’ini, çilekin yüzde 19’unu, domatesin yüzde 11’ini, biberin yüzde 15’ini ve bezelyenin de yüzde 50’sini üretmektedir” dedi.

TARIM İHTİSAS OSB YOLDA

Türkiye’nin gıda ihtiyacını önemli ölçüde karşılayan Bursa’nın geleceğe iyi hazırlanması gerektiğini anlatan Onur, ”Bu kapsamda tarımsal faaliyetlerin verimli ve organize bir şekilde yapılması büyük anlam taşıyor. Bu nedenle Bursa’da Tarım İhtisas OSB’yi kazandırmalıyız” diye konuştu. 

42’nci Meslek Komitesinin çalışmaları arasında yer alan Tarım İhtisas OSB talebini geçtiğimiz ay TOBB’da düzenlenen şurada Başbakan Ahmet Davutoğlu’na sunduklarını kaydeden Onur, bu projenin tarım ürünlerinin toplanmasından son tüketim alanındaki dağılımına kadar tüm pazarlama hizmetlerinin bir bütünlük içinde yerine getirilmesini sağlayacağını söyledi.

YENİ NESİL ALANLARA İHTİYAÇ VAR

42. Meslek Komitesi Meclis Üyesi Ahmet Şentürk, toplantıda yaptığı konuşmada, gıda sektörünün yeni nesil alanlara ihtiyacı olduğunu, bu konuda tüm dinamiklerin birlikte hareket etmesi gerektiğini kaydetti.

GİRİŞİMCİYE ZEYTİNYAĞI ÖNERİSİ

12. Meslek Komitesi Başkanı Mustafa Yıldız, Bursa’nın gıda sektörüne ham madde sağlayan önemli merkezlerden birisi olduğunu ifade etti. 

 

Bursa zeytinyağının dünyaca ünlü bir markaya dönüştürülmesi gerektiğini belirten Yıldız, ”Zeytinyağının diğer yağlardan farklı özellikleri bulunuyor. Bu noktada Bursa, dünyaca ünlü bir zeytinyağı markası çıkartabilir. Girişimciler, bu sektöre yönelmelidir. Artık zeytinyağında, katma değeri yüksek bir ürünü ortaya çıkartmamızın vakti geldi” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X