Bursa’nın incisi surlar ayağa kalkıyor

Yaklaşık 2 bin 300 yıllık geçmişi olan ve 3 bin 400 metre uzunluğundaki Bursa surları yeniden onarılıyor. Surlarla birlikte ortaya çıkan yürüyüş yolu ve teraslar da kente ayrı bir güzellik katıyor.

Bursa’nın incisi surlar ayağa kalkıyor

Yaklaşık 14 burç ve 6 kapısı bulunan ancak zaman içinde çeşitli nedenlerle yıkılan surlar yeniden onarılıyor.

 

Ayakta kalanların da bakımsızlıkta yıkılmayla yüz yüze kaldığı tarihi surlar, Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarıyla kent siluetindeki yerini almaya hazırlanıyor.

 

Çalışmalar kapsamında doğuya bakan kısımdaki harabe sur duvarları, orijinal temelleri üzerinde yeniden inşa ediliyor. Surların yanı sıra ortaya çıkarılıp onarılan yürüyüş yolları ve teraslar Bursalılar başta olmak üzere ziyaretçilerin yeni cazibe merkezi olacak gibi görünüyor.

 

Evrensel değer niteliği taşıyan Bitinya dönemine ait surlardaki hummalı çalışma devam ediyor. Bugüne kadar Saltanat Kapı, Fetih Kapı, Yer Kapı ve Tahtakale Yokuş Cadde Kapısı ayağa kaldırıldı. Zindan Kapı ve Kaplıca Kapı’daki çalışmalar ise devam ediyor. Burç ve kapılardaki çalışmalar sürürken, Saltanat Kapıdan Bey Sarayı’na kadarki yaklaşık 500 metre uzunluğundaki surların ayağa kaldırılması çalışmalarında önemli ilerleme kaydedildi.

 

Tamamlanmasıyla Bursa’nın yeni silüetini oluşturmaya aday olan surların yanında onarılan yürüyüş yolları ve teraslarda Bursalıların yeni uğrak yeri olacağa benziyor. Yaklaşık on yıldır devam eden çalışmalarda büyük ilerleme kaydedildi. Anıtlar kurulunun onayı ile yürütülen çalışmaların ne zaman biteceği hakkında tam bir tarih verilemiyor. Yürüyüş yolları ve teraslarla Bursa’yı kuşbakışı izleme imkanı veren çalışmalarla Tophane bölgesi yeni cazibe merkezi olmaya aday. Özellikle Osmangazi ve Orhangazi türbelerinin bulunduğu Tophane bölgesinin bulunduğu alanı çevreleyen surlar ortaya çıkınca görsel bir güzellikler sunuyor.

 

Surlar yanında Altıparmak caddesine kadar inen yürüyüş yollarının da ortaya çıkarılıp onarılması ile alan daha güzel bir görsellik sunuyor. Kentin doğu yakasına bakan sur duvarlarının tamamlanmasıyla ise daha güzel bir görünüm kazanacağını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, sur duvarları boyunca yamaçta oluşturulan teras alanlarının da Bursalıların yeni buluşma mekanı olacağını söyledi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X