Bursa’nın markaları Avrupa’da tescil yolunda

Bursa’nın ve Türkiye’nin değerlerinin Avrupa Birliği’nden coğrafi işaret alması için çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Son olarak; döner, Bursa siyah inciri, Söke inciri ve Hüyük çileği AB coğrafi işareti almak üzere yola çıktı.

Bursa’nın markaları Avrupa’da tescil yolunda

Sercan YAVUZ

AB coğrafi işaretli 18 ürünü bulunan Türkiye, listeye yenilerini eklemek için çalışmalarını sürdürüyor. Son olarak 4 ürünün daha AB’den coğrafi işaret tescili alması için harekete geçildi.

İlk olarak Bursa’da yaşayan İskender bey tarafından yaklaşık 150 yıl önce kemiksiz kuzu ve dana etlerinin şişe takılması ve ateş karşısında pişirmesiyle ortaya çıkan ve yurtdışında da tanınan Türk mutfağının vazgeçilmez lezzeti dönerin, Avrupa Birliği (AB) tarafından “geleneksel ürün adı” olarak tescillenmesi adına ilk adım atıldı.

Aynı zamanda, dünyanın en kaliteli inciri kabul edilen, İngiliz Kraliyet ailesinin mutfağına kadar giren “coğrafi işaret tescilli” Bursa siyah inciri ile Aydın’ın Söke pamuğu ve Konya’nın Hüyük çileği de, AB coğrafi işareti almak üzere yola çıktı.

AB Resmi Gazetesi’nde ilan edilen bu 4 ürünün 3 aylık itiraz süresinin dolmasının ardından tescil edileceği bildirilirken, dönerin AB’de tescil edilen ilk geleneksel ürün adı olacağı belirtildi.

https://twitter.com/mzekidurak/status/1783408525072322996

AB COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLER

Öte yandan, aralarında Bursa’nın coğrafi işaretli değerlerinden Gemlik zeytininin de bulunduğu, AB’den coğrafi işaret tescili almış 18 ürünümüz şu şekilde:

Gaziantep Baklavası, Aydın İnciri, Malatya Kayısısı, Aydın Kestanesi, Milas Zeytinyağı, Bayramiç Beyazı, Taşköprü Sarımsağı, Giresun Tombul Fındığı, Antakya Künefesi, Suruç Narı, Çağlayancerit Cevizi, Gemlik Zeytini, Edremit Zeytinyağı, Milas Yağlı Zeytini, Ayaş Domatesi, Maraş Tarhanası, Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini, Ezine Peyniri.

BURSA’NIN COĞRAFİ İŞARETLİ DEĞERLERİ

Ayrıca, Türk Patent’in internet sitesinde yer alan verilere göre, Bursa’nın coğrafi işaret tescilli değerleri ise şu şekilde:

1. Bursa bıçağı
2. Cantık
3. Cevizli lokum
4. Kestane şekeri
5. Pideli Köfte
6. Bursa Siyah İnciri / Bursa Siyahı
7. Süt Helvası
8. Tahinli Pide
9. Üzüm Şırası
10. Bursa İpeği / Bursa İpek İpliği
11. Bursa Şeftalisi
12. Gemlik Atı
13. Gemlik Zeytini
14. Gürsu Deveci Armudu
15. Hasanağa Enginarı
16. Karacabey Soğanı
17. Mustafakemalpaşa Tatlısı
18. Müşküle İğne Oyası
19. Orhangazi Gedelek Turşusu
20. İnegöl Köfte
21. İznik Müşküle Üzümü
22. İznik Çinisi
23. Bursa Döner Kebabı
24. Yenişehir Biberi
25. Bursa Santa Maria Armudu
26. İnegöl Cerrah Kuru Fasulyesi
27. İnegöl Sütlü Kadayıfı
28. İnegöl Çıbrıkası
29. İznik Derbent Dokuması
30. Keles Kirazı
31. Bursa kestanesi
32. Bursa havlusu
33. Zeyniler hınkalı

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X