Bursa’nın rüzgarını arkasına aldı

Borusan EnBW, Karacabey’de 50 bin konutun elektrik ihtiyacını karşılayabilecek 16 türbinden oluşan bir rüzgar santralı kurdu. 70 milyon dolarlık yatırımın açılış kurdelası dün kesildi.

Bursa’nın rüzgarını arkasına aldı

ASLIHAN AYDIN

Borusan EnBW Enerji, Karacabey Harmanlık’ta kurduğu Rüzgar Enerjisi Santralı’nın (RES) açılışını dün gerçekleştirdi. 52,8 Megawatt (MW) kurulu güce sahip santral, 16 türbinden oluşuyor. Yılda 50 bin konutun tükettiği enerjiyi üretebilen santral için 70 milyon dolar harcandı.

Borusan EnBW Enerji Genel Müdürü Mehmet Acarla, Vali Münir Karaloğlu’nun da hazır bulunduğu açılış törerinde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin enerjideki kurulu gücünün yüzde 21’ini kömür, yüzde 36’sını doğalgaz, yüzde 35’ini hidoelektrik, yüzde 5,6’sını da rüzgar santrallarının oluşturduğunu söyledi.

Türkiye’nin 2006 yılında 51 MW olarak başlayan rüzgar enerjisi yolculuğunun, günümüzde 4 bin 200 MW’a ulaştığına dikkat çeken Acarla, “Her yıl ortalama 400-500 MW yeni kurulum gerçekleştirilirken, geçtiğimiz yıl bu rakam 802 MW’a ulaştı. 2015 yılında şu ana kadar 431 MW yeni kurulum gerçekleştirildi. 61 ayrı projede toplam 2 bin MW’a yakın rüzgar yatırımı devam ediyor” dedi.

ALMAN ORTAKLA BİRLİKTE

2009 yılında Almanya’nın 3’üncü büyük enerji şirketi olan EnBW ile yüzde 50 ortaklıkla Borusan EnBW Enerji olarak faaliyete geçtiklerini kaydeden Acarla, yenilenebilir enerji ve özellikle rüzgar enerjisine yoğunlaştıklarını vurguladı. Acarla, “Bu doğrultuda yaptığımız yatırımlarla Türkiye’nin cari açığının en büyük nedeni olan enerji ithalatının azaltılmasına yardımcı oluyoruz ve çevrenin de korunmasına katkıda bulunuyoruz” diye konuştu. 

TOPLAM 330 MİLYON DOLAR

Harmanlık Rüzgâr Enerjisi Santralı’nın devreye alınmasıyla birlikte 2014 yılında başlattıkları 330 milyon dolarlık Avrupa’nın en büyük karasal rüzgâr enerji yatırımlarından biri olarak gösterilen projelerinin sonuna yaklaştıklarını dile getiren Acarla, “Bu kapsamda Bandırma’da kapasite artırımı, Çanakkale’de ve Mersin’deki rüzgar enerji santralları tamamlanmış bulunuyor. Son olarak İzmir’deki RES yıl sonuna doğru devreye alındığında Türkiye’ye toplam 332 MW güç kazandırmış olacağız” diye konuştu.

KARBON SALINIMI ÖNLENİYOR

Harmanlık Santralı’nın 52,8 MW kurulu gücü ile Türkiye’nin 204’üncü Bursa’nın ise 8’inci büyük enerji santralı olduğunu kaydeden Acarla, 16 adet rüzgar türbininin bulunduğunu ve her yıl ortalama 153 gigawatt (GWh) elektrik üretimi ile yaklaşık 50 bin konut için gerekli olan elektrik ihtiyacının karşılanabileceğini vurguladı. 

Rüzgâr enerjisi santrallarının karbon salınımı artışının önüne geçilmesinde önemli bir faktör olduğunu da hatırlatan Acarla, “Harmanlık RES’in yılda 90 bin tonluk karbon salınımının önlenmesine katkı yapması bekleniyor. Ayrıca 49 yıllık lisans ömrü boyunca doğaya 2 milyon ağaç kazandırılmasına eşdeğer katkı sağlayacak” dedi.

SIRADA GÜNEŞ OLMALI

Vali Münir Karaloğlu, Türkiye’nin yerli enerji kaynaklarını kullanması açısından santralın önemine dikkat çekerek, “Bu rüzgar Anadolu’da hep vardı. Son 10 yıla kadar işe, aşa, enerjiye dönüştüremiyorduk” dedi. 

Güneş enerjisi bakımından da Türkiye’nin çok zengin olduğunu vurgulayan Karaloğlu, “Özellikle Konya, Karaman, Van Hakkari bölgeleri bu konuda zengin. Türkiye’de en kötü bölge Rize, o da Almanya’nın en iyi yerinden daha iyi güneş alıyor. Onun için bu konuda alacağımız çok mesafe var” dedi. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X