Yılmaz, yazısında şu ifadeleri kullandı:
“Anımsıyoruz da… Hakimiyet Gazetesi’nin Atatürk Caddesi’nde, Kafkas’ın üst tarafındaki binasında 1980’li yılların sonlarında birlikte çalıştığımız Okan Dinç; haberlere farklı bakabilen genç bir gazeteciydi.
Örneğin…
Bir trafik kazası haberine gönderdiğimizde, kazanın oluş şeklinden çok, kazaya yol açan nedenler üzerine haberini kurgulardı. Makine Mühendisi olarak da teknik bakış katardı.
Bu özelliğiyle…
İlerleyen yıllarda Yalın Üretim Sistemi Yöneticisi olarak Bursa sorunlarına kafa yormaya devam etti.
Özellikle de…
Nerede görev yarsa yapsın, Bursa’nın trafik sorunu üzerine düşünmekten ve çözüm aramaktan hiç vazgeçmedi.
Son dönem…
Gözlem notları olarak, mühendislik temelli kuyruk teorisi çözüm önerileri gönderiyor ve Bursa için kafa yormaya devam ediyor.
Bu kapsamda…
Geliştirdiği teknik çözüm önerinde “kavşakta kapasitenin düşük olması” kaynaklı soruna çözüm olarak şöyle yaklaşıyor:
“Mevcut geçiş kapasitesi artırılmalı. Bu doğrultuda geometrik düzenleme yapılmalı. Örneğin; gidiş yönünde tek şeritli olmalı, geçiş en az iki şeride çıkarılmalı. Refüjler daraltılmalı veya kaldırılmalı. Ayrıca kavşağın giriş ve çıkış açıları optimize edilerek dönüş süreleri azaltılmalı.”
Ardından…
Kavşakta trafik akışının rastgele olmasına kaştı şunu öneriyor:
“Kavşakta yönlendirme levhaları artırılmalı, geometrik iyileştirmeyle şerit ayrımları yapılmalı. Sürücülerin karar verme süresi azaltılarak toplam bekleme süresi düşürülür. Kuyruk teorisine göre girişler sabitken yön karar verme süresi azaldığında sistem hizmet oranı efektif olarak artar.”
Kent trafiğinde…
Ciddi sıkışma ve kargaşa yaşanan yerler arasında Sanayi Bölgeleri çıkışları var. Özellikle mesai saati bitiminde yaşanan trafik yumağı için önerisi şu:
“Sanayi bölgelerinde vardiya saatleri 15-20 dakikalık sapmalarla kademelendirilmeli. Böylece ana kavşakta ani yüklenmelerin önüne geçilir.”
Bursa’nın trafik çilesi, yaşam kalitesi problemi
Eğitimi… Mühendislik olan Okan Dinç, buna eklediği Yalın Sistem Yöneticiliği’yle: doğup büyüdüğü Bursa’nın trafiği için çözümler geliştiriyor.
Tespiti şu:
“Bursa’nın trafik çilesine çözüm üretmek, sadece ulaşım problemi değil; bir yaşam kalitesi ve verimlilik problemi.”
Çağrısı da şu:
“Bilimsel yöntemlerle sorunu çözmek mümkün. Trafik akışı modellenerek önlemlerin etkisi öngörülebilir ve sürdürülebilir hale getirilebilir.”
Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın köşe yazısının tamamını okumak için tıklayın…