Aydın, yazısında şu ifadeleri kullandı:
İyi hatırlıyoruz. Önce Yenişehir’i keşfeden Adalet Bakanlığı yetkilileri, ilçeden yükselen, ‘istemeyiz’ tepkisi üzerine Bursa’nın yeni cezaevi kompleksini buraya yapmaktan vazgeçmişlerdi.
Orhaneli hemen dereye girdi. Başkan Ali Aykurt alternatif araziler önerdi, imar planlarını onaylattı ve Adalet Bakanlığı’na, ‘Gelin buraya yapın’ çağrısında bulundu. O çağrı Ankara’da karşılık gördü. Dev proje için geçenlerde bu sütunlardan aktarmıştık, artık ihale aşamasından bahsediliyor.
Fakat, yeni cezaevi için iki ilçe daha istekli.
Hem Keles hem de Büyükorhan cezaevinin kendi ilçelerine yapılabileceğini gündeme getirdiler. Bu amaçla, önce Keles heyeti sonra da Büyükorhan heyeti ilçe ve belediye başkanları düzeyinde Ankara’ya çıkarma yaptılar.
Adalet Bakanlığı yetkilileriyle görüşen heyetler, cezaevinin kendi ilçelerine yapılması taleplerini ilettiler.
Bir ara sosyal medyada Harmancık İlçe ve Belediye Başkanı’nın da Ankara’da temaslarda bulunurken gördük. Onlar da bakanlıktan aynı talepte bulundular mı bilmiyoruz.
Bu girişim üzerine Adalet Bakanlığı’ndan uzmanların önceki gün Büyükorhan ilçesine yer baktıklarını fark ettik.
Gelişmeyi paylaşan Başkan Turhan, “Başvurusunu yapmış olduğumuz cezaevi ve adliye teşkilatı ile alakalı olarak Adalet Bakanlığı komisyon üyelerini ilçemizde ağırlayıp, altyapı-üstyapı ve yer tespitiyle alakalı istişarelerde bulunduk. İlçemiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.
Bu gelişme gösteriyor ki, bakanlığın Bursa’ya yapmayı planladığı cezaevi kompleksi ilçeler arasında paylaştırılacak.
Büyükorhan adliyesini geri istiyor
Bursa’nın az nüfuslu ve suç potansiyeli düşük iki ilçesinin adliyeleri yöre halkı cezalandırılarak, 2004’te ‘Avrupa Birliği böyle istiyor’ denilip kapatılmıştı.
O vakit, yöreye vefa borcu olarak iki hafta süreli Dağ Postası isimli ofset gazetenin yayın yönetmenliğini üstlenmiş ve Harmancık ile Büyükorhan adliyeleri için, ‘Kapatmayın’ manşetini atmıştık. O manşete bozulan dönemin işgüzar Büyükorhan Savcısı bizi, gazeteyi toplatmakla tehdit etmişti. Biz de, ‘Buyurun toplatabilirsiniz, yetkiniz var” karşılığını vermiştik.
Koca devlet, sıradan bir yerel gazetenin manşetiyle adliyeleri kapatmaktan vazgeçer mi?
Geçmedi de…
İki ilçe bugün yıllardır adliyesiz. Harmancık bir başka ilin ilçesinde, Tavşanlı’da adli vakalarını çözüyor. Büyükorhan ise Orhaneli Adliyesi’ne bağlandı.
Avrupa Birliği tam üyeliği olmadığı ve yakın gelecekte de olmayacağına göre, bu iki ilçenin adliyeleri geri verilmeli.
Nitekim, Büyükorhan AK Parti İlçe Başkanı Kamil Turhan Ankara’da Adalet Bakanlığı yetkilileriyle görüşmelerinde adliyesini geri istemiş.
Verirler mi?
Sanmıyoruz.
AK Parti’nin, Bursa’da her seçimde yüzde 60’ın da üstünde en yüksek oy oranını yakaladığı Büyükorhan’ın bu talebini kabul edeceğine ihtimal vermiyoruz.
Bahane olarak yine nüfus ve suç dosyası azlığını gerekçe göstereceklerdir.
Oysa, Karadeniz sahillerindeki 3-5 bin nüfuslu ilçeler için bu durum bir sorun teşkil etmez.
Bursa’nın güneyindeki bu iki ilçenin adli dosya sayısının azlığı ödüllendirilmesi gereken bir özellik değil midir?
Bize göre; Büyükorhan İlçe Başkanı Kamil Turhan boşa çaba sarf ediyor.
Dönemin işgüzar savcısı gibi şimdiki siyasi ağabeyler bu işe sıcak bakmayacaktır. ‘Bütçede para yok’ diye bölgenin projesi hazır tünellerini engelleyen, ‘ithal siyasi vekillerle’ kapatılan adliyelerin tekrar geri geleceğine ihtimal vermiyoruz.
Dileriz biz yanılırız.
Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın’ın yazısının tamamı için tıklayın…