Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, OLAY Gazetesi Yayın Kurulu Üyesi Hasan Ali Çavuş’a verdiği röoprtajda konuyla ilgili sorulara şu cevapları verdi:
-Gelelim hayati konulara…
Bizim şimdi yaptığımız en önemli iş, 1/100000’lik planı ve ‘kentin anayasası’ olacak dediğimiz planı çalışmaya başlamamız.
-Asrın felaketinin üzerinden çok uzun süre geçmemesine rağmen, deprem gerçeği unutulmaya başlandı. Bursa da büyük risk altında. O yüzden dile getirdiğiniz çalışmalar çok önemli. Neler yapılıyor şu anda?
Biliyorsunuz 1998’de 100 binlik plan yapılmıştı. 2020 yılı planı olarak yapılmıştı. 1,8 milyon nüfus öngörüldü Bursa’da… 2024’e geldik; planın üzerinden 4 yıl geçmiş oldu. Herhangi bir işlem yapılmadı, yapımadılar ve nüfus 3,3 milyona geldi. Biz 2050 vizyon planlamasıyla bakış açımızı yönlendirdik. Arkadaşlarımız buna göre çalışıyorlar. Şu anda yönünü de oluşturuyoruz. Hem Bursa Büyükşehir Belediyesi ekibi hem de ilçe ilçelerden ekipler devrede. 17 ilçe belediye başkanımızı ziyaret ettim. Hem stratejik plan hem de 1/100000’lik planla ilgili ortak çalışmayı onlara teklif ettik. Hepsi kabul ettiler. Ama 1/100000’lik planın içerisinde sadece belediyeler değil, toplum tüm kesimleri olacak. Akademik danışma grubu da olacak. Bunun başkanı da milletvekilimiz Kayıhan Pala olacak ve 27 akademik oda orada temsil edilecek. 3 üniversitemiz de bu kurulda yer alacak. Bu danışma kurul tarafı. Diğer taraftan da 5 ayrı alanda araştırma yapacağız. Ulaşımdır, tarımdır, yeşil alandır, sanayi alanıdır vs. Bunlarla ilgili yapacağımız master planı da bu planın içerisinde oluşturacağız. Biz 2025 diyoruz ama buna 2075 ve 2100 görebilecek perspektifte bakmak istiyoruz.
-Ne zaman tamamlanacak?
İki yıllık bir hedef koyduk kendimize..
-Yani 2026’da bitecek?
Katılımcı bir anlayışla iki yılın sonunda tamamlama arzusundayız. Yemyeşil bir Bursa’ya doğru yön çizmek istiyoruz.
EN ÖNCELİKLİ KONU KENTSEL DÖNÜŞÜM
-Bursa’nın en önemli 3 sorunu olarak neleri görüyorsunuz?
Biz bir taraftan da kentsel dönüşümle ilgili planları da hazırlıyoruz. Çünkü onları da 1/100000’lik planın içine monte edeceğiz. Sıvılaşmanın olduğu alanlar öncelikli olmak üzere arkadaşlarımız buna çalışıyor.
-Daha çok Altıparmak öne çıktı ama başka yerler de var herhalde?
Osmangazi, Yıldırım, İnegöl birçok yerde var. Mudanya da olacak. Mudanya’da biri bana anlatsın Allah aşkına… Güzelyalı tarafında o binalar sağlıklı mı? Değil. Kentsel dönüşümde bir standart belirleyeceğiz. İnsanı önceleyeceğiz.
-Bu konuda Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç’ın da projeleri vardı.
Beraberce düşünüyoruz. Biz ilçelerdeki kentsel dönüşümü de düşünüyoruz ve bir sistem getirmeye çalışıyoruz. Türkiye’ye örnek olacaktır. Her 3 ayda bir belediye başkanlarımızla bir araya geleceğiz. Başlangıcını yaptık. Yine 10 Ağustos’ta bir ilçemizde buluşacağız. Paylaşmamız lazım. Şu partiden bu partiden değil… Halk bizleri seçtiği için hepimizin sorumluluğu var. Tüm hizmetlerle ilgili. Hep diyoruz; biz Bursalılar’ın gülümsemesini istiyoruz.