Taha TÜTÜNCÜ
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in ev sahipliğinde düzenlenen lansmanda, festivalin bu yılki konsepti ve kapsamı kamuoyuyla paylaşıldı. Festival, “Yerelden Evrensele” vizyonu ve “Rota Yeniden Oluşturuluyor” temasıyla sadece damaklara değil; akla, kalbe ve kültürel hafızaya da hitap edecek bir içerikle hazırlandı. Bozbey, festivalin bu yıl 26-27-28 Eylül tarihlerinde Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi yerleşkesinde düzenleneceğini ve etkinliklerin sadece şehir merkezinde değil; Mudanya’dan Karacabey’e, İznik’ten Orhaneli’ye kadar tüm ilçelere yayılacağını vurguladı.

DÖRT ANA EKSEN
Festivalin gastro ekonomi ve tarım, sosyal gastronomi, kültür-sanat ve gastro turizm olmak üzere dört ana eksen etrafında şekilleneceğini ifade eden Bozbey, “Yerel şeflerimizle birlikte, ulusal ve uluslararası konukların da yer alacağı festivalimiz; atölyeler, yarışmalar, tadım ve tanıtım programları, söyleşiler, paneller, şef buluşmaları ve kültürel etkinliklerle dolu dolu geçecek. Ünlü şefler Bursa esnafımızla bir araya gelecek, eşsiz tatlar festivale damgasını vuracak” diye konuştu.

5 ÜNİVERSİTEDEN KÖYLERDE SAHA ÇALIŞMASI
Festival öncesinde de dikkat çeken çalışmalar yapılacağını duyuran Bozbey, özellikle yerel üreticiyle şefleri buluşturacak saha faaliyetlerine dikkat çekerek, “Festivalden iki gün önce, 3 uluslararası şef, 3 Türk şef ve 5 sosyal medya fenomeninden oluşan özel bir ekip ilçelerimizde üreticilerle buluşacak. İstanbul, İzmir, Antalya, Hatay ve Bursa’daki 5 gastronomi okulundan öğrenciler ve akademisyenler köylerde saha çalışmaları yapacak” ifadelerini kullandı.

BURSA LEZZET DURAĞI PROJESİ
Festivalin her yaştan katılımcıya hitap edecek şekilde tasarlandığını belirten Bozbey, çocuklar için “Minik Şefler” alanı oluşturulacağını, kadın kooperatifleri ve yerel üreticilerin ise stantlarla yer alacağını söyledi. Bozbey, festivalin en dikkat çeken projelerinden biri olan “Bursa Lezzet Durağı” hakkında da bilgi verdi. Bu kapsamda oluşturulacak özel kurulun, belirli kriterlere uygun işletmelere “Güvenilirlik Sertifikası” vereceğini açıklayan Bozbey, aynı zamanda bir Gastronomi Kitabı hazırlığında olduklarını söyleyerek, “Kentimizin gastronomi mirasını korumak ve özgün lezzetlerimizi geleceğe taşımak amacıyla hazırlanan bu kitapta; tarifler, mutfak hikâyeleri ve yöresel ürünler yer alacak” dedi.

COĞRAFİ İŞARETLER ZİRVESİ DÜZENLENECEK
Festival kapsamında ayrıca “Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi”nin de hayata geçirileceğini söyleyen Bozbey, bu zirvede Bursa’nın değerlerinin marka değerine ve gastronomi turizmine katkısının ele alınacağını vurguladı. Festivalin sadece gastronomiyle sınırlı kalmayacağını dile getiren Bozbey, açık hava sinema gösterimleri, yönetmen ve yapımcılarla sohbetler ve Bursa’nın geleneksel “gezek” kültürünü yansıtan özel bir programın da festival kapsamında gerçekleştirileceğini söyledi.


Flipboard