Melisa Öztürer ÖZKAN
Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB) Başkanı Fahrettin Bilgit, Olay Medya’ya özel açıklamalarda bulundu. Yakın zamanda BESOB bünyesine kazandırılan Sicil Müdürlüğü’nde gerçekleşen çekimlerde, e-ticaret ve ihracat konusunda ‘’Bursa’da öncü ve tek projelerimizle Türkiye’ye örnek oluyoruz’’ diyen Başkan Bilgit, dijitalleşmenin önemine vurgu yaparak Bursalı esnafa ‘’İşinizi fiziki dükkanlarınızın dışına taşıyın’’dedi.
İşte sorular ve cevapları…
Soru: Geçtiğimiz hafta Genel Başkan Bendevi Palandöken’in katılımıyla Türkiye Esnaf Ve Sanatkarları (TESK) Yönetim Kurulu toplantısı Bursa’da yapıldı. İzlenimler nasıldı?
Türkiye’de 82 birlik var. 72 birlik başkanı buradaydı. TESK Bursa’da bu etkinliği yaptı. Sorunlarımız aynı. Biz kendimize yaptığımız hizmetleri, o arkadaşlarımızla paylaşıyoruz. Karşılıklı fikir alışverişi yapıyoruz. Bursa’mıza uygun ortamlar yakaladığımız zaman esnaflarımızın gelişmesine katkı sunmak için projeyi seçiyoruz. Bursa, Türkiye’nin büyük şehirlerinden bir tanesidir. Bursa’da Öncü olmak istiyoruz. İlkleri yapmak istiyoruz. O yüzden bu toplantı Bursa’mızda da esnafımızda da çok büyük ses getirdi. Bütün birlik başkanlarına ve TESK başkanlığına Bursa’yı seçtiği için çok teşekkür ediyorum.
Soru: Şu an röportajımızı gerçekleştirdiğimiz Sicil Müdürlüğü’nüz de esnafın hizmetine yeni açıldı. Burada ne gibi hizmetler yapılacak? Esnafa neler sunulacak?
87 bin sicile kayıtlı esnafımız var. esnaflarımız mutlaka sesine geliyorlar çalışanlarımızın güler yüzlü insanlarımıza davranış biçimleri seçerek özenle hareket ediyorlar. Çalışma ortamları binanın hemen girişindeydi. Hoş bir ortam değildi. Çalışanlar ve esnaflar açısından hoş bir görüntü yoktu. Son sistem teknolojiyle sicilimizi donattık. Üyelerimiz geldiği zaman hizmetini çok daha güzel alaca. Karşısındaki ile çok daha iyi iletişim kuracak ve buradan mutlu bir şekilde ayrılmasını sağlayacağız. Aslan yattığı yerden belli olur. Bizim de sicil Müdürlüğümüz Bursa’mıza yakışan, Türkiye’ye örnek bir kurum oldu. Memnuniyetleri duyuyoruz, bunları duymak da çok hoşumuza gidiyor.
Soru: Malumunuz, her şeyin dijitalleştiği bir çağın içerisindeyiz. Bu anlamda da BESOB DGO’nin (Dijital Gelişim Ofisi) çalışmalarından bahsetmenizi istiyorum. Talep eden esnafa ücretsiz bir şekilde e-ticaret ve dijitalleşme konularında eğitimler veriyorsunuz. Projede geldiğiniz nokta nedir? Bugüne kadar kaç esnaf buradan hizmet aldı?
Dijital gelişim ofisi bizim çok önemsediğimiz bir konu. Bu projeyi çok sahiplendik. İlk başta bizim genel sekreterimiz bu konunun üzerinde çok durdu, çok emek harcadı. Emeği olan herkese çok teşekkür ediyoruz. Tabi teknoloji hızla gelişiyor. Bize ve esnafımıza pratik ve hızlı bir şekilde destek verecek e- ticaret, ihracat üzerinde bilgili gençlere ihtiyacımız vardı. Biz bu alanda Bursa Uludağ Üniversitesi ve Bursa teknik Üniversitesi ile birlikte işbirliği yaptık. 400 öğrenci arasından seçtiğimiz gençlerle ofisimizi oluşturduk. Şu ana kadar 76 esnafa ulaştılar. 12 tane esnafımız da kendi ücretleriyle destek alıyorlar. Artık, akşam oldu dükkanı kapayıp eve gidince işimiz bitti’ devri yok. Dünya değişiyor. Telefonlarımızla, bilgisayarlarımızla daha fazla işletmemizin olması gerekiyor. Rekabet alanı çok büyüdüğü için dijital gelişim ofisindeki gençlerden ihracat yapan bayanlar da oldu. Bunu her geçen gün çoğaltıyoruz. Geri dönüşler de çok olumlu. Biz de keyif alıyoruz. TESK ve UNICEF de kendi programlarına aldı. Türkiye’nin çeşitli illerinde de uygulamak istiyorlar. Bursa olarak Öncü ve örnek olacağız.
Soru: Türkiye’de yaşanan ekonomik zorluk, en çok esnafı vurdu. Alım gücünün düşmesi ve geçim sıkıntısı kaynaklı pek çok sorunla karşı karşıya kalan esnaflar için neler söylersiniz?
Malum Türkiye’de esnaf ve sanatkarlarımızın sıkıntıları her geçen gün artarak devam ediyor. Zamlar ve fiyat artışlarından gelen maliyetleri artıran bu sıkıntıyla ilk karşılaşan da bizim esnafımız oluyor. Tepkiler direkt esnafımıza geliyor. Oysa esnafımız da bir vatandaş. Esnafın üzerine çok yükleniliyor. Kredi yetersizlikleri mevcut. Bugün esnaf kredi kefalet destek kooperatiflerinde krediler destekleniyor. Bu, faizlerin yüze 29’lardan daha aşağıya çekilmesi gerekiyor. Anayasamızın 173. Maddesi; ‘’esnaf ve sanatkarlar korunmalıdır.’’ Korunacaksa, esnafımızı finansal anlamda uzun vadelerde desteklemek gerekiyor. Büyük firmaların gibi bizim esnaflarımızın lobileri ve birikmiş sermayeleri yok. Esnaf ve sanatkarlarımızın korunmalarını istiyoruz. Alım gücü olmayınca sıkıntılarımız baş gösteriyor. Esnafın işleri ve alışverişleri her geçen gün biraz daha düşmekte.
Soru: Şu sıralar yaz mevsiminden kaynaklı, kapı vizesi getiren Yunan adalarında Türk turist sayısı oldukça fazla. Yunanistan ile Türkiye arasındaki işletmelerdeki fiyat farkı konusu da gündemin başında geliyor. Yunanistan’daki restoranların Türkiye’den ucuz olduğu söylemine katılıyor musunuz?
Yunanistan’a giden birisi anlattı; orada esnaflar müşterilere çok güler yüzlü yaklaşıyorlarmış. Ben buna çok üzüldüm. Hem de şiddetle karşı çıktım. Bizim ahilik kültürümüz vardır. İnsanlara davranma biçimimizin nasıl olduğunu biz her toplantıda dile getiriyoruz. ‘Türkiye’de fiyatlar pahalı, Yunanistan’da daha ucuz’ gibi cümleleri duymak istemiyoruz. Türkiye’de maliyetlerin artışına bakın esnaf odalarına kayıtlı üyelerin fiyatlarında o kadar çok artış yoktur. Daha büyük firma şirketlerinde artış vardır. Benim esnaf ve sanatkarım, Yunan esnaf ve sanatkardan daha güler yüzlüdür. Her işletmemizin ruhunda mutlaka ahilik kültürü vardır. Esnafımız çıraklık ve kalfalıktan yetiştiği için ilk öğrendikleri şey güler yüz ifadesidir. Örneğin, Bulgaristan’da ucuz yemek yemiş olabilirsin. Bursa’nın da çeşitli yerlerinde farklı fiyatlarda kebap yiyebilirsin ama ne olursa olsun bizim ülkemizdeki fiyatlar Yunanistan’dan pahalı değildir. Bilecik’teki kuru fasülye ile Bursa’da Beşevler Sanayi sitesindeki kuru fasülye aynı değil. Elbet farklılıklar olacaktır. Turist arkadaşlarımıza sesleniyorum, böyle yanlış şeylere kapılmasınlar. Türkiye oradan ucuzdur, bizim esnafımızın insan sevgisi de insan ilgisi de çok daha fazladır.
Soru: Bursa esnaf camiasının gündeminden düşmeyen ve bir türlü çözüme kavuşamayan Çataltepe Sanayi Sitesi’nin yapım çalışmalarında son durum nedir? Mustafa Bozbey Başkanlığındaki yeni Büyükşehir yönetimiyle birlikte hızlanma olacak mı?
Ben göreve geldiğimden beri Çataltepe konusunu hiç gündemden düşürmüyorum. Bursa’nın olmazsa olmazı diye her platformda mutlaka dile getiriyorum. Bursa Büyükşehir belediye başkanımız Mustafa Bozbey ile geçtiğimiz ay bir araya geldik. Durumla ilgili görüştük. Önümüzdeki dönemde Büyükşehir Belediyesi olarak buraya destek vereceklerini söylediler. Bu proje küçük işletmelerin mahalle ve sokaklardan taşınması için kurulmuş ve başlamıştır. Bunu amacına ulaştıracağız. Biz de destek veriyoruz ve önümüzdeki günlerde gelişmeler olacak. Çataltepe, güç olabilir, geç olabilir ama Bursa’ya mutlaka yapılacaktır. Şu an 690 tane kooperatif ortağı var. Yaklaşık 1700 tane de kooperatif ortağı olmayan arkadaşlarımız var. Kooperatife güven yok. Biz burada ortak olan olmayan hak sahiplerini , çok geçmeden dükkanlarına kavuşturacağız. Bursa’nın paydaşları olarak başaracağız. Başaramazsak bize yazık olur. Açılış kurdelesini inşallah birlikte keseriz.
Soru: Esnafları sağlıklı bir şekilde örgütleyerek deprem anında anlık çözüm yaratacak bir projeniz var; BESAK… Yani ‘Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Arama Kurtarma’ yapılanmanız hakkında bilgi verir misiniz?
6 Şubat Kahramanmaraş depreminden sonra insanlarda deprem bilinci arttı. Bursa da riskli bir bölge. 6 Şubat depreminden sonra bölgeye gönderdiğimiz arkadaşlarımızla gerçek ihtiyaçları tespit ettik ve ilk olarak bu bölgelere Duş kabini ve tuvalet gönderdik. Ardından soba ve çadır yardımında bulunduk. Deprem bilincimizi artırmak için akredite olma yolunda epeyce yol aldık. Malzeme ihtiyaçlarımız var. Sponsor ve destek olmak isteyen firmalarımızın yardımlarını bekliyoruz. Elektrikçi bizde, fırıncı bizde, hepsi bizde… Bunları koordine edebilecek ekipler oluşturacağız. Allah korusun, hiçbir yerde deprem yaşamayalım ama hazırlıklı olmamız gerekiyor. Bu anlamda eğitimlerimize daha da geliştireceğiz ve esnaflarımızı bilgilendireceğiz. Şu anda bu projemizde de Türkiye’de tekiz. Biz öncü olmayı seviyoruz. İlkleri yapmak ve başarmaktan çok keyif alıyorum. Ben BESOB’un düşünce ve söylem biçimini değiştireceğim diye göreve gelmiştim. Ekip arkadaşlarımla birlikte de adım adım ilerliyoruz.
Soru: BESOB Başkanı olarak, Olay Gazetesi ve olay.com.tr aracılığıyla Bursalı esnafa bu kanaldan seslenecek olursanız, onlara vermek istediğiniz mesaj ne olur?
Esnafımız zorlukların üstünden gelecek güce ve bilgiye sahiptir. İşlerimiz durgun diye sakın ola hiç kimse moralini bozmasın. İşimizi fiziki dükkanlarımızın dışına taşıyalım. Araştıralım, e- ticarette, pek çok alanlarda iş yapma imkanları var. Biraz üzerinde uğraşıldığı zaman bu zorluklar aşılacaktır, inanıyorum. Biz de onlara yardımcı olmak için her alanda varız.