Bursa’nın yol haritası! Sırf onun için geliyorlar…

Olay Gazetesi Yazarı Mustafa Özdal, İstanbul’da düzenlenen GastroShow ile ilgili dikkat çeken izlenimlerini bugünkü köşesine taşıdı…

Bursa’nın yol haritası! Sırf onun için geliyorlar…

Özdal, yazısında şu ifadeleri kullandı:

90’larda fırtına gibi esen İstanbullu pop müzik sanatçısı Ozan Orhon’u bilmem hatırlar mısınız?

Can boğazdan gelir deyiminin hakkını veren ve daha sonra fazla kilolarından kurtulmak için bıçak altına yatan İstanbullu şarkıcının sık sık Bursa’ya geldiğini de biliyor muydunuz?

O yıllarda Osmangazi Köprüsü de olmadığı için, İstanbul’dan Bursa’ya gelmek en az 3,5 saatinizi alırdı.

Orhon, sırf çıtır çıtır pidenin üzerine usta bir sanatçının elinden çıkmışcasına konulan ince ince kesilmiş etleri tatmak, o etlerin üzerine dökülen nefis tereyağının ve tabağın kenarına özenle konulmuş yoğurdun damağında bıraktığı muazzam hazza ulaşmak için Bursa’ya gelir, en az 2, belki de  3 porsiyon  İskender kebabını yedikten sonra memleketine geri dönerdi.

Dün, GastroShow’un Bursa tatları  sunumunda tanıştığım gezi yazarı bir meslektaşım,  İstanbul’dan sadece İskender kebabını yemek için Bursa’ya; Edirne’nin meşhur ciğerini tatmak için de Edirne’ye günübirlik gittiğini anlattı.

Efendim gastronomi turizmi böyle bir şey işte.

Mesafeler engel değildir farklı tatlara ulaşmak isteyenler için.

Yeter ki yöresel tatlarınızın  tanıtımını yapın, misafirleriniz için ulaşımı kolaylaştırın ve tesisleşmeyi ihmal etmeyin.

Benim GastroShow’dan çıkardığım sonuç budur.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, GastroShow’da  yerini alarak, gastronomi turizmi adına önemli bir adım daha attı.

Türkiye’nin hiçbir yerinde yiyemeyeceğiniz damak çatlatan kebabı, memleketin başka bir köşesinde bulamayacağınız nefis kestane şekeri, günün her saatinde tüketebileceğiniz tahinli pidesi, lezzetinin tarifine kelimelerin kifayetsiz kalacağı İnegöl köftesi, Kemalpaşa tatlısı ve daha isimlerini yazmama yerimin yetmeyeceği saklı kalmış lezzetleriyle Bursa, gastronomi turizmi için biçilmiş kaftandır.

Ancak, Türkiye’nin en büyük gastronomi fuarına Hatay, Gaziantep gibi zengin  mutfaklarıyla nam salmış kentlerle birlikte  katılıp, gastronomideki iddiasını ortaya koyan  Bursa’nın bu alanda yapacak daha çok şeyi var.

 

Belediye başkanlarının gastronomideki yol haritaları

İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen GastroShow’a; Bursa, Hatay, Gaziantep, İzmir ve Trabzon Büyükşehir Belediye başkanları konuşmacı olarak katılmış,  kentlerin yöresel tatlarının sunulduğu stantlar kurulmuştu.

Belediye başkanları da kısa konuşmalar yaptı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, gastronomi  ile tarımın yolunu mutlaka kesiştirmemiz ve ekonomiyi ekolojiyle buluşturmamız gerektiğini kaydetti.

Yani tohum atarken, ‘2 doğaya, bir aşa’ anlayışıyla hareket etmemiz, ekolojik dengeleri korumamız gerektiğinin altını çizdi.

Yönettiği kenti önemli bir gastronomi şehri yapan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de 2 temel amaçla yola çıktıklarını hatırlattı:

Sanayiyi ve gastrolojiyi öne çıkarmak.

Gastronomi turizmini geliştirmek için her karış toprağı  binlerce yıllık medeniyetlerin izini taşıyan kentte, ciddi bir tesisleşmeye gitmişler ve şehrin farklı bölgelerine ayrı bir konsept uygulayıp, cazibe bölgeleri yaratmışlar.

Yani turistler sadece yöresel tatlar için değil, modern tesislerle taçlandırılmış doğal güzelliklerinden faydalanmak için de Gaziantep’e geliyorlar artık.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise, özetle şunları söyledi:

Balkanlar’dan, Kafkaslar’dan, Orta Asya’dan ve Anadolu’nun her bölgesinden gelen Selanik-Girit mübadili, Boşnak, Arnavut, Muhacir, Pomak, Azeri, Laz, Ahızka, Abhaz, Çerkez, Gürcü mutfak kültürleri sayesinde oluşan zenginlik, geleneksel Bursa sofrasını alabildiğine bir lezzet şölenine dönüştürmüştür. İsmi Bursa’dan bağımsız anılmayan ve uluslararası bilinirliğe sahip Bursa kebabı, cantık, pideli köfte, tahinli pide, kestane şekeri, Mustafakemalpaşa tatlısı, İnegöl köfte gibi meşhur lezzetleriyle ülke gastronomisinde önemli yer tutmaktadır. Gastronomi, özellikle turizmin en önemli bileşenlerinden birisidir. Günümüzde insanlar; yeni bir yer görmek, farklı bir kültürü tanımak kadar yeni lezzetleri tatmak için de seyahat ediyor. Bu açıdan Bursa’nın sunabileceği tarihi ve kültürel zenginliklerinin yanı sıra keşfedilmeyi bekleyen muhteşem bir sofrasının bulunduğunu hatırlatmak istiyorum.”

Olay Gazetesi Yazarı Mustafa Özdal’ın yazısının tamamı için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X