BTSO MESYEB Genel Müdürü Ramazan Karakök, “Mesleki Yeterlilik Sınav ve Belgelendirme Merkezi burası. Ülkemizdeki faaliyette bulunan firmalarımızdaki çalışanlarımızın mesleki yeterliliklerini ölçen, değerlendiren ve belgelendiren bir merkeziz. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı olan Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun koordinasyonunda yürüyen ve yasayla kurulmuş olan bir yapı. Uluslararası yeterliliklere göre sınav ve belgelendirme yapan bir merkez. Dolayısıyla çalışanlarımızın gelişimine zemin hazırlayan, işletmelerimizi de geleceğe hazırlayan bir altyapı aslında, insan kaynaklarının da gelişmesine büyük oranda destek veren bir yapı diye söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.
Sınavlar kamera ile kayda alınıyor
Karakök, “Sistem şöyle işliyor. Mesleki Yeterlilik Kurumu meslek standartları hazırlar. Meslek standartlarına bağlı olarak da uluslararası ile uyumlu ulusal yeterlilikleri hazırlarlar. Yani her meslekte bunu hazırlar, onaylarlar ve resmi gazetede yayınlandıktan sonra devreye girer ulusal yeterlilikler. Nedir ulusal yeterlilik meslek tanımlarının yapıldığı belgeler, dokümanlar bunlar. Mesleğin bütün içeriğini, her yönünü gösteren belgelerimiz. Ulusal yeterliliklere göre yani mesleklerin bir adıdır ulusal yeterlilikler buna göre firmalarda çalışanlarımız sınava başvururlar. Sınavlarımız şöyle olmakta iki türlü bir teorik sınavlarımız, bir de uygulama sınavlarımız var. Bu sınavlarımız çok önemli, ciddi ortamlarda yapılırlar ve tamamı kamera ile kayda alınır ve bunlar belli süre muhafaza edilirler” dedi.
“104 meslekte belge verebiliyoruz”
“Bursa dışında 54 ilde hizmet verdik, sınav yaptık. Taleplere bağlı olarak sürekli bulunmak değil de o illerde sınavların MESYEB tarafından yapıldığını söyleyebiliriz” ifadelerini kullanan Ramazan Karakök, “Mesleki yeterlilik sınavlarına giren kişiler eğer başarısız olurlarsa iki sınav hakkı daha verilebiliyor. Onlardan herhangi bir ücret alınmaz genelde. Diğerlerini kazanamadığı takdirde sınavı kaybetmiş oluyor. Çalıştığı meslek Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun tanımına göre zorunlu bir alanda ise o mesleklerde belge almadan çalışmak mümkün değil. Bu uygulama 2015’ten beri var. Yürürlüğe girdi, bizim merkezimiz de 2016’da çalışmaya başladı. Yavaş yavaş gelişti bizde. Biz ilk başladığımızda 3 meslekte yetkimiz vardı. Sonra bunu şu an itibarıyla bulunduğumuz seviyeye çıkardık. 11 sektörde şu anda hizmetimiz var. Mobilya haricinde bütün sektörlerde şu anda hizmetimiz bulunuyor. Toplam 104 meslekte belge verebiliyoruz” açıklamasını yaptı.
Asansör ekipmanlarının testleri MESYEB’de yapılıyor
Karakök, “Asansör sektöründe de bu belgelendirme süreçlerini yapıyoruz. Burada çok güzel bir ünite kurduk. Asansör sınavlarını çok etkin ve verimli yapabilmek için hatta ileriki aşamalarda eğitim amacıyla kullanmak için de yaptık. Orada ülkemizin ihtiyacı olan bir alana da biz girmiş olduk. Nedir o Türkiye’de üretimi yapılan bütün asansör ekipmanlarının, özellikle güvenlik ekipmanlarının belgelendirmesini, testlerini yapmak suretiyle uluslararası standartlara uygun olup olmadığını tespit eden bir laboratuvarımız var. Bunu Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile bir protokol altında yapıyoruz. Bütün ürün güvenliği ve denetimi ekibi tarafından bütün Türkiye’de üretilen asansörlerin, kullanılan ekipmanların burada çeşitli dönemler testleri yapılır ve piyasadaki herhangi bir sıkıntıya meydan vermemesi için tedbirler alır Bakanlık bu konuda ama test raporunu bizden alırlar” dedi.
“Artık dünyaya açılmamız gereken bir sektör asansör”
Ramazan Karakök, “MESYEB’in altında kurulan akredite bir laboratuvarımız aynı zamanda. Gerçekten de sektörümüzün gelişimine çok geniş anlamda destek, katkı sağlayacak olan bir yapısı var. Yani bizim artık dünyaya açılmamız gereken bir sektör bu asansör sektörü… Sadece kendi bölgemizde ve belli alanlarda ihraç yapan değil de Batı ülkelerine ihracat yapabilmesi en büyük arzumuzdur aslında ama bunu yapabilmek için de temel niteliklerin sağlanması lazım. Uluslararası akreditasyon standartlarına uygunluğunun sağlanıp ona göre üretimlerinin gerçekleştirilmesi gerekir. O yüzden ürün burada geniş bir teste tabi tutulur, gerçekten oldukça güçlü bir ekibimiz aynı zamanda var ve oradan bir rapor çıkar. Rapora istinaden Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndaki uzman arkadaşlarımız bunu değerlendirirler, gerekli tedbiri alırlar” ifadelerini kullandı.
“Bursa’ya büyük değer kattığını görebiliyoruz”
BTSO MESYEB Genel Müdürü Ramazan Karakök, sözlerini şöyle tamamladı:
“Türkiye’de yetkilendirilmiş bizim gibi 270 tane belgelendirme kuruluşu var. MESYEB, BTSO’nun yüzde 100 iştirakidir. BTSO’nun kuruluşudur. Dolayısıyla her türlü desteği vermişlerdir. Sonra MESYEB kendi kendini yönetebilecek bir seviyeye gelmiştir şu anda kendi yağında kavrulduğu gibi diğer kuruluşlarımızın da kuruluşuna zemin hazırlayan, her türlü hem bilgi desteğini hem de finans desteğini verebilen bir yapımız haline gelmiştir. Model fabrikanın kuruluşunda, enerji verimliliği merkezinin geliştirilmesinde, asansör test merkezinin kurulmasında hep MESYEB tarafından yönlendirilen, temelinde kaynakları MESYEB’indir. Her türlü desteği veren MESYEB’dir. 270 belgelendirme kuruluşu arasında birinci sıradayız biz şu anda. 104 meslekte yetkimiz var. 82 bin civarında belge verdik, 2016’dan bu yana. 100 bine yakın sınav yaptık. Gerçekten iftihar edilecek olan bir kuruluşumuz var ve Bursa’ya büyük değer kattığını görebiliyoruz. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın katma değerli hizmetlerinin en önemli göstergelerinden bir tanesi olduğunu söyleyebiliriz. Burası ümit ediyorum ileriki yıllarda diğer bölgelerimizde de model olarak alınabilir. Muazzam derecede diğer illerden talep var. Bütün Türkiye’deki ticaret ve sanayi odalarımız büyük ilgi gösteriyorlar. Sanayi alanında Bursa’yı ziyaret edip de MESYEB’i görmeyen yok.”
BTSO MESYEB Genel Müdürü Ramazan Karakök’ün açıklamalarının tamamını videomuzdan izleyebilirsiniz.