Bursaspor dünya markası olacak…

Bursaspor Futbol Okulları yurt içi ve yurt dışında hızla büyüyor… Bursa’da 16, Türkiye genelinde 90 okulda şimdiden 4 bin çocuğa yeşil beyazlı forma giydiriliyor… Hedef eylülden sonra 10 bin sayısına ulaşmak. Hollanda’nın ardından Almanya ve İngiltere’de sırada…

Bursaspor dünya markası olacak…

ERDAL AKÇAY
Türk futbolunun temel taşlarından biri olan Bursaspor, yıllardır hayali kurulan ‘Futbol Okulları’ konusunda geçte olsa önemli adımlar attı… Daha önce kendi bünyesinde sadece Merinos Stadyumu ile bir kaç ilde futbol okulları açan ve dar bir havuzda oyuncu arayan yeşil beyazlı kulüp, yaptığı yeni anlaşmayla futbol okulları konusunda dünya markası olma yolunda hızla ilerliyor. 5-13 yaş grubunda eğitimlere başlayan ve şimdiden 600 öğrenci sayısından 4 bine ulaşan futbol okullarından Bursaspor hem yıllık 1 milyon TL’yi aşan düzenli gelir sağlayacak, hem de oldukça geniş bir oyuncu havuzuna sahip olacak.

MEYVELERİNİ VERİYOR
Pandemi öncesinde Bursaspor Futbol Okulları koordinatörü Hakan Cenkçiler ile temasa geçip düşüncelerini anlatan, daha sonra Başkan Mesut Mestan ve yönetimiyle görüşüp projelerini ayrıntılarıyla gözler önüne süren futbol adamları Aykut Turan ve Özgür Gedik ile yapılan anlaşma kısa sürede meyvelerini vermişe benziyor. Temmuz ayında Bursa’ya davet edilen Bursaspor Futbol Okulları’nda görevli 200 dolayındaki antrenöre Büyükşehir Belediye Stadı’nda gruplar halinde 3 gün boyunca hizmet içi eğitim verilmişti.

BURSA 16 BÖLGEYE AYRILDI
Bursaspor Futbol Okulları’nın İdari Direktörü Aykut Turan ile Sportif Direktörü Özgür Gedik, Olay gazetesini ziyaret ederek kurdukları yapı hakkında bilgi verirken, hem kafalardaki soru işaretlerini giderdiler hem de Bursaspor’un Futbol Okulları’nda dünya markası olacağı iddiasında da bulundular. Yetiştirici amatör kulüplerle işbirliği yaparak Bursa’yı 16 bölgeye ayıran, Türkiye genelinde 90 Futbol Okulu’na ulaşan Bursaspor Futbol Okulları, şimdiden Hollanda’da 2 okul açtı. Almanya ve İngiltere’de açılacak okullarla ilgili de görüşmeler yapılıyor.

TÜRKİYE’DE İLK KULÜP
Altyapı çalışmalarıyla namsalam İzmir ekibi Bucaspor’da görev yaparken, Konyaspor’un teklifi üzerine geliştirdikleri Futbol Okulları projesini Türkiye’de altyapı denince akla gelen ilk kulüp olan Bursaspor’da hayata geçirmenin daha doğru olacağı düşüncesiyle yola çıktıklarını belirten Aykut Turan ve Özgür Gedik, şu bilgileri verdi: “Hakan Cenkçiler aracılığıyla gerekli görüşmelerimizi yaptık. Başkan Mesut Mestan’a Bursaspor’un bundan hem ekonomik, hem de sportif başarı anlamında neler kazanacağını anlattık. Daha sonra 3+2 olmak üzere 5 yıllık sözleşme yaptık”

8 YIL TAKİP EDİLECEK
“Başkan, ‘isterseniz Bursaspor bünyesinde bu işi yapabiliz’ dese de projenin uzun soluklu olabilmesi ve yönetim değişikliklerinde kesintiye uğramaması için kurduğumuz şirket üzerinden yapılmasının daha sağlıklı olacağını ifade ettik. Futbol okuluna kattığımız bir çocuğun 8 sene boyunca gelişimini takip edeceğiz. İstenilen seviyeye ulaşanlar Bursaspor A Takımı’na kazandırılacak. Bursaspor’un onayı olmadan hiçbir çocuk başka kulübe transfer olamayacak. Yaptığımız anlaşma gereği ilk 4 ayda 25’er bin, sonraki 4 ayda 35’er bin lira olmak üzere 470 bin TL kulübe net para ödedik.”

YILLIK 1 MİLYON TL GELİR
“İki büyük turnuva organizasyonunun geliri yarı yarıya, Bursastore gelirinin tamamı ise Bursaspor’un olacak. Kulübün 1 yıllık gelir yaklaşık 1 milyon lira olacak. İkinci yıl için Bursaspor’a net 600 bin TL ödeceğiz. Bursaspor’a böylece her yıl artarak devam eden bir gelir kaynağı oluşturduk. Kulüple anlaşma yapıldıktan sonra yola çıktık. Pandemiden önce Türkiye genelinde 78 okul açtık. Altınordu, Göztepe, Beşiktaş, Fenerbahçe gibi diğer kulüplerin futbol okullarından bırakıp Bursaspor’a gelenler oldu. Türkiye genelinde yetiştirici olan başarılı amatör takımlarla anlaştık.”

BURSA TÜRKİYE’Yİ BESLİYOR
“Pandemi sürecinde projemiz durmak zorunda kalsa da bu dönem ciddi bedeller ödedik, çalışan antrenörlere maaşlarını verdik. Tanıtım reklamlarına devam ettik. Bursa’nın Türkiye’yi besleyen oyuncu havuzu var. Başarılı amatör takımlarla işbirliği yapıyoruz. Böylece kimsenin alanına da girmemiş oluyoruz. Kazancın yüzde 70’i sizin yüzde 30’u Bursaspor’un diyoruz. Bize oyuncu kazandıranlara bonus ödemeler yapılacak. Böylece amatör takımları da kurduğumuz piramidin içine almış olduk. Büyük bir havuz oluşturuyoruz. Onlarında işine engel olmadık.”

YETİŞTİRME BEDELLERİ OLACAK
“Eğer futbol okullarını o kulüplerin bölgelerinde biz kulüp olarak açmış olsaydık Bursaspor’a aidiyet duygusu kazandırmak yerine düşman kazandırmış olurduk. Bursa’da 16 noktada varız. Amatör takımlar ve spor adamlarıyla istişare ederek kimseye zarar vermeden ve alanlarına girmeden Bursa’yı paylaştırdık. Ayrıca Bursa’da futbol okullarını kendimiz açmış olsaydık bu kadar çocuğa lisans çıkaramazsınız. Çocuklar gelişimlerini tamamlayıp profesyonel olduklarında yetiştirme bedeli olacak.”

BURSASTORE ÜRÜNLERİ
“Bu proje ile birlikte Bursaspor futbol okulları konusunda temelini çok sağlam oluşturacak. Hem amatör takımlar hem de Bursaspor için ciddi oyuncu kazanacak, ayrıca sabit gelirleri olacak. Eylül ayından sonra Türkiye’de 90 tane okulumuzla 10 bin çocuğa hükmedeceğiz. Bu da en az 20 bin veli demek. Bursastore’dan ürün satışıyla kulübe ciddi katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Tamamen Bursastore’nin kendi tedarikçileriyle anlaştığı orjinal malzemeleri alıp futbol okullarımıza gönderiyoruz. Herşey normal gider ve maçlar seyircili oynanırsa stadyuma çocuk tribünü de yaptırmak istiyoruz.”

TÜRKİYE’Yİ BİLİYORUZ
“Para kazanalım diye okul açmıyoruz, yerinde denetliyoruz. Çocukları çalıştıracak antrenörü davet ediyoruz ‘gel Bursaspor’u, kültürünü tanı’ diyoruz. Oryantasyon yapıyoruz. Ondan sonra Bursaspor armasını emanet ediyoruz. Denetçi ekibimiz her ay girip okulları denetliyor. 90 okulun raporları bize geliyor. İki ihtardan sonra okulu kapatıyoruz. ‘Öğrenci Takip Modülü’ diye yazılım programı yaptık. Türkiye’de nerede neyimiz var hepsini görüyoruz. Haftalık antrenman programlarımızı tüm okullarımız uyguluyor. Üniversitenin hocalarıyla bunu planladık. Yılda mutlaka 2 sefer performans testleri yapıyoruz. 6 ayda bir gelişim testlerimiz var. ilk 10 hızlı, ilk 10 kuvvetli aday oyuncuları tespit edip kampa çağıracağız.”

BURSASPOR’UN KURTULUŞU
“Hiçbir özel günü unutmayıp topluca kutluyor ve anıyoruz. Çocuklara değerlerimizi aşılamayı hedefliyoruz. Ses getiren projeler yapıyoruz. Sadece futbolcu yetiştirmek değil sportmen bireyler yetiştirelim, Bursaspor kültürü aşılayalım iyi insan olsunlar istiyoruz. Bursaspor’a personel olarak girseydik yaptığımız iş boşa gidebilirdi. Şirket olarak girdik. Bu sistem belki de ileride Bursaspor’un kurtuluşu olacak. Tamamen kendi yetiştirdiğimiz oyuncular A takıma girecek. Bursaspor’un beğenmediği oyuncuları kulübün izniyle diğer takımlara önerebiliriz.”

SPOR TURiZMİ OLACAK
Bursaspor’un futbol okullarında 600 öğrencisi varken şuan sayının 4000 bini geçtiğini de belirten Aykut Turan ve Özgür Gedik, “Eylül’den sonra bu rakam 10 bini bulacak. Hollanda’da Roterdam ve Amsterdam’da futbol okulu açtık. Almanya’da Frankfurt ve İngiltere’de Londra’dan da talepler var. Gelecekler, görüşeceğiz. Yurt içi ve yurt dışıyla ilgili planlamamız var. Bursaspor markası futbol okullarında dünya markası olacak. Yabancı ülkelerden takımlar gelecek. Bursa’nın merkezine spor turizmi kazandıracağız. Turnuvalar yapacağız. Bursaspor bu organizasyondan maddi kazancın yanı sıra sportif kazançta sağlayacak. Ayrıca şehri de kazanmış olacak” dediler.

Bursaspor Futbol Okulları’nın İdari Direktörü Aykut Turan ile Sportif Direktörü Özgür Gedik, Bursa Bölgesi Genel Koordinatörü Murat Şengül ve Nilüfer Bölge Koordinatörü Bekir Ozan Has ile birlikte Olay Gazetesi’ni ziyaret ederek spor editörü Erdal Akçay’a yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X