Bursa’ya 277 kilometrelik boru hattı

Afyon’dan Bursa Seçköy’e uzanacak doğalgaz boru hattının inşası için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ÇED başvuru yapıldı. 500 milyon TL’ye mal olması planlanan 277 kilometrelik hat, İnegöl, Yenişehir, Kestel, Gürsu ve Osmangazi ilçelerini kapsıyor.

Bursa’ya 277 kilometrelik boru hattı

RABİA DENİZ

Türkiye sürdürülebilir ve güvenli enerji hedefi doğrultusunda yatırımlarını aralıksız sürdürüyor. Afyon Bursa arasında yeni bir boru hattı inşa edilecek. Arz kaynaklarından alınan doğalgazın talep noktalarına iletim hizmeti için kullanılacağı açıklanan 277 kilometrelik hattın inşası için düğmeye basıldı. Boru hattı, Afyon’dan başlayarak Bursa Seçköy’e kadar uzanacak. Bursa’da Osmangazi, Gürsu, İnegöl, Kestel ve Yenişehir ilçelerinden geçecek hat için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ÇED başvurusu yapıldı. 500 milyon TL’lik proje ÇED onayı aldığında, Afyon- Çay’dan başlayarak Çobanlar, Bolvadin, Merkez, İscehisar, İhsaniye; Kütahya merkez, Bilecik Bozüyük, Pazaryeri; Eskişehir İnönü ve Bursa İnegöl, Yenişehir, Kestel, Gürsu ve Osmangazi ilçelerini kapsayacak boru hattı ile bu güzergahlardan, petrol, doğalgaz ve kimyasalların borularla taşınması yapılacak. Bursa Osmangazi’deki Seçköy Pig İstasyonu’nda son bulması planlanan hattın uzunluğu yaklaşık 277 kilometre olarak planlanırken, boru genişliği 40 inch olacak.

36 AY İÇİNDE TAMAMLANACAK 

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) tarafından yapılması planlanan Afyon- Seçköy Doğalgaz Boru Hattı projesi ile ilgili olarak Bakanlık’a başvurulan dosya Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği’nin 8. maddesi doğrultusunda incelenerek, uygun bulundu. Projeye ilişkin ÇED Süreci başlatıldı. Projenin, ÇED Olumlu Kararı’nın alması durumunda, yaklaşık 36 ay içerisinde tamamlanması ve doğalgaz akışının başlaması planlanıyor. İşletmeye alındıktan sonra; hattın bakım ve kontrol işleri de yine BOTAŞ tarafından yapılacak. 

HAT, ORMAN VE TARIM ARAZİLERİNDEN GEÇİYOR 

Hat için doğal gaz boruları, hat vanaları, pig istasyonları ve basınç düşürme ve ölçüm istasyonları kullanılacak. Hattın inşası sırasında, kullanılacak boruların yerleştirilmesi ve kullanıma hazır hale getirilmesi işlemleri sırasında, hattın geçeceği güzergah üzerinde bulunan bitkisel toprak sıyrılarak alınacak. Toprağın alınmasından sonra boruları yerleştirmek amacıyla 1-4 metre arasında derinlikte ve ortalama 2 metre genişliğinde doğalgaz boru hattı yerleştirme kanalları kazılarak, ortalama 20 santimetre yataklama yapıldıktan sonra borular yerleştirilip, üzerleri tekrar hafriyat malzemesi ile kapatılacak. Arazi Varlığı Haritası ve arazi etütleri sonucu yapılan incelemelerde; hattın genel olarak orman ve sulu tarım arazisi başta olmak üzere, kuru tarım, bağ, mera ve fundalıklardan geçtiği görülüyor. 

GÜZELYURT’TAN SEÇKÖY’E

Proje İnegöl’de Güzelyurt, Kurşunlu, Küçük Yenice, Eymir, Süpürtü, Yiğit, Kulaca, Şipali, Kozluca, Tokuş, Boğaz, Sungurpaşa’yı, Yenişehir’de Akçapınar, Çayırlı, Soğuksu, Marmaracık göl, Seymen, Erdoğan, Dudaklı, Gölcük, Kayacık, Ağlaşan’ı, Gürsu’da Dışkayaköyü, Ericekköyü’nü ve Osmangazi’de ise Seçköy’ü kapsıyor. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X