Mimar Sinan Yerleşkesi Turkuaz Salon’da, BTÜ Modern Yapı Topluluğu tarafından ikincisi gerçekleştirildi.
İnşaat mühendisliği, mimarlık, peyzaj mimarlığı ile şehir ve bölge planlamadan uzmanları bir araya getiren zirvenin ikinci gününde Kanyon Holding Harita ve Etüt Müdürü Özcan Geçim, Bandırma – Bursa – Yenişehir – Osmaneli Yüksek Hızlı Tren Hattı projesi hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Hattın 188 kilometre uzunluğunda olduğunu belirten Özcan Geçim, projenin Bursa’ya kadar olan kısmını 2026’nın ilk yarısında tamamlamayı hedeflediklerini söyledi. Geçim, projenin Karacabey-Bandırma yönündeki çalışmaların sürdüğünü ancak zorlu arazi koşulları nedeniyle buradaki takvimde gecikme yaşandığını dile getirdi.
Seyahat Süreleri…
Özcan Geçim, projenin tamamlanması ile Ankara-Bursa seyahat süresinin 2 saat 15 dakika, İstanbul-Bursa arasının 2 saat 15 dakika, Bursa-Bilecik arasının 35 dakika, Bursa-Eskişehir arasının 1 saat, Bursa- Konya arasının 2 saat 20 dakika ve Bursa- Sivas arasının 4 saat olacağını belirtti.
Osmaneli-Bursa Arasında 5 Durak, HRS İle Gara Direkt Ulaşım
Osmaneli- Bursa- arasında 5 durak olacağını belirten Özcan Geçim, “Osmaneli, Yenişehir, Yenişehir Havalimanı, Gürsu ve Bursa istasyonları olacak. Bursa Garı’ndan TEKNOSAB, Karacabey, Dağkadı ve Bandırma istasyonlarına ulaşım sağlanacak. Bursa Gar inşaat çalışmalarımız hızla sürüyor. Burada Bursa’nın tarihine uygun, Osmanlı mimarisi ile bir yapı inşa ediyoruz. Gara hafif raylı sistem ile de direkt ulaşım olacak” diye konuştu.
İkinci Gün de Dolu Dolu Programlar…
Program, Procons Şirketi CEO’su Kemal Kaplan’ın “İnşaat Sektöründe Dijital Dönüşüm”, Proje Tasarım Merkezi Ofisi Kurucusu Peyzaj Mimarı Engin Aktaş ve Peyzaj Mimarı Hasan Marat’ın “Bim Tabanlı Peyzaj Mimarlığı” başlıklı konuşmaları ile devam etti. Zirvenin öğleden sonraki bölümünde ise BTÜ Rektör Yardımcısı, İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi ve Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Beyhan Bayhan “Bursa’da Deprem Tehlikesi, Yapı Güvenliği, Sismik İzolasyon” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.
Anadolu Ajansı Yeşil Hat Muhabiri Biriz Özbakır’ın moderatörlüğündeki “Yeşil Hat Akademi Paneli”nde ise BTÜ Rektör Yardımcısı Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Sinan Uyanık, İnşaat Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Egemen Aras ve Doç. Dr. Babak Vaheeddoost yer aldı.
Mimar Şenol Şimşek’in “Bir Mimarın Bursa Üzerinden Kent Okuması” ve Mimar Tolga Kezer’in “Mimarlıkta İlk Adımlar Kurgu Deneyim ve Gerçeklik” konuşmalarının ardından zirve, atöyle etkinlikleri ile son buldu.