Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, kent gündemini ilglendiren önemli açıklamalar yaptı. Kültürpak yenileme çalışmalarında ihale aşamasına geldiklerini belirten Aktaş, temmuz ayında Açıkhava’yı yıkarak start vereceklerini belirtti. 1050 Konutlar sakinlerine müjde veren Aktaş, eski planı iptal ettiklerini ve buradaki kentsel dönüşümü mahalle sakinlerinin yapacağını kaydetti. Aktaş, TEKNOSAB çevresindeki yapılaşmanın önünü açacak planları da bu yıl bitirmeleri gerektiğini söyledi.
Aktaş’ın diğer açıklamaları da şöyle:
2020 Çevre Düzeni Planı’ndan sonra kentin Batısı’nda çok ciddi bir konut hamlesi olacak. Beşyol kentsel dönüşümünde yeni bir formülü hayata geçireceğiz. Güzelyalı planlarını Mudanya Belediyesi’nin onaylamasını bekliyoruz. Vatandaş daha ucuz ulaşsın diye ulaşıma 35 milyon lira sübvansiyon sağlıyoruz. Katı atık vergisi toplamamaya devam edeceğiz. Kamuoyu araştırmalarına göre seçildiğimiz günden daha iyi durumdayız.
————————————-
Pazartesi Söyleşileri’ne konuk olan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, önemli açıklamalar yaptı.
Aktaş, Türk Dünyası Kültür Başkentliği’nin kente etkilerinden, TEKNOSAB çevresindeki yapılaşmaya, Kültürpark yenileme çalışmalarından, kentsel dönüşüm projelerine, katı atık vergisinden, ulaşım ve kamuoyu araştırmalarına varıncaya kadar, Bursalıların merakla beklediği soruların yanıtlarını bu söyleşide yanıtladı.
“TÜRK DÜNYASI KÜLTÜR BAŞKENTLİĞİ KENTE DEĞER KATACAK”
Bursa, Türk Dünyası Kültür Başkentliği’ne ev sahipliği yapıyor. Açılış, Türk dünyası temsilcilerinin katılımıyla görkemli bir törenle gerçekleşti. Açılış değerlendirmelerinizi ve Türk Dünyası Kültür Başkentliği’nin kente katacakları hakkında düşüncelerinizle söyleşimize başlayalım.
Marka şehirlerin, marka organizasyonları olur. Türk Dünyası Kültür Başkentliği de bizim marka şehir ünvanımızı pekiştirecek bir organizasyon. Türk Dünyası Kültür Başkentliği isteğimizi 2018’de ortaya koymuştuk. 2021 Eylül ayında Özbekistan Hive’de kesinleşti. Bu ünvan 1 yıl bizde kalacak ama sonrasında yapacağımız hamleler bize yeni turizm destinasyonları açacak. Bu bir iktisadi faaliyettir. Türk dünyasının büyük bir nüfusu var. Türk topluluklarıyla ticareti artırma noktasında çok ciddi bir faydası olacak. Tabii bu organizasyonun etkinlik kısımları da var. Bir kere muhteşem bir galayla başladık ve taraflı, tarafsız herkesin beğenisini aldı. Hele televizyondan çok daha muhteşem göründü açılış. Uzun zaman hafızalardan çıkmayacak bir açılış oldu. Diğer yandan Türk dünyası temalı mimari eserler, meydan düzenlemesi, restorasyonlar, sempozyumlar, akademik çalışmalar, yerel yönetimler buluşması, Türk dünyası temalı fuarlar, Türk dünyası göçebe oyunları, farklı etkinlik ve aktiviteler, Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali de etkinlikler arasında. Film festivaline çok iyi oyuncular gelecek. Geçen yıl İstanbul’da tanık olmuştum, müthiş bir organizasyondu. Dolayısıyla ben Türk Dünyası Kültür Başkentliği’nin Bursa’da iz bırakacağını, bu ünvanımızı kaybedecek olsak da bize çok ciddi bir sorumluluk yükleyeceğini düşünüyorum. Dünyada NATO, UNESCO gibi birliktelikler var. Biz de Türk devletiyiz ve Türk topluluklarıyla buluşma zorunluluğumuz var. Bu anlamda bir liderliğimiz de söz konusu. Türk Dünyası Kültür Başkentliği, Bursa’nın kültür ve turizmine çok faydası olacaktır.
“KÜLTÜRPAK’I YENİLEME TEMMUZ AYINDA BAŞLIYOR AÇIKHAVA’NIN KAPASİTESİ ARTIRILIYOR”
Kültürpark’ı yenileme çalışmalarına aylar önce başlamış, atölye çalışmaları yapmıştınız. Çalışmalar ne aşamada?
Benimle aynı jenerasyonda olanlar bilirler, Kültürpark çok özel bir yer. Herkesin Kültürpark’ta hatıraları var. Diğer ilçelerden Kültürpak’a gidenler heyecan duyarlardı. Ama artık bugün tüm ilçelerin parkları, bahçeleri, kafeleri var. Kültürpark da eski cazibesini yitirdi. Kültürpark, yeşil Bursa’nın önemli simgelerindendir. 1955 yılında, yani 67 yıl önce yapılmış ama artık bugün ihtiyaca cevap vermez durumda. Düğün salonları, restoranlar, kafeler yapılmış, STK’lara yerler verilmiş ama farklı fonksiyonlara girmişler. Yapı yoğunluğu, otopark ihtiyacı, aydınlatma sorunları, yıpranmalar, çevresindeki farklı fonksiyonlar söz konusu. Emniyet’in atlı birimleri bile Kültürpark’ta. Herkes sorunu kabul ediyor. Peki nasıl düzelecek? Ben geçen günlerde rakibimi dinledim. Hep ortak akıldan bahsediyor. İddia ediyorum, bizim gibi ortak aklı bu kadar net kullanan başka belediye başkanı yoktur. Kültürpark ile ilgili 5 atölye çalışması ve online anket yaptık. 2 üniversitenin ilgili bölümlerinin öğrenci ve hocalarının katılımıyla ayrı bir çalışma yaptık. Elde edilen tüm verileri masaya yatırdık. İstanbul’dan kurumsal bir ekiple işin mimarisini çalıştık. Konsept bir proje hazırlandı. Nihayetinde 31 Mart’ta konsept projenin sunumunu yaptık.
Kültürpak’ta tam olarak ne yapılacak?
Bir şeyi tümüyle yıkıp yeniden yapmamız söz konusu değil. Yaşayan bir yer burası. Kültürpark’ı her yaş grubundaki Bursalıların sıklıkla ziyaret edebileceği, doğal dokuya ulaşabileceği, kendini güvende hissedebileceği, farklı aktivitelerle hoşça vakit geçirebileceği, bütüncül bir bakış açısıyla tasarlanmış, sürdürülebilir bir parka dönüştürülmesini amaçlıyoruz. Bir kere Açıkhava Tiyatrosu’nun yenilenmesi gerekir. Doğayla iç içe bir mekan olacak ki ben bunu çok sevdim. Arkeoloji Müzesi’nin eklentileriyle birlikte büyütülmesi, bölgenin çeperinde yer alan çok amaçlı sergi salonlarının ve destek ünitelerinin olacağı bir müze planlıyoruz. Hedeflerimiz arasında parkın çevreyle ilişkilerinin güçlendirilmesi, giriş çıkışlarının düzenlenmesi, estetik bakımından iyileştirilmesi, araç ve yaya dolaşımın yeniden ele alınması ama yaya öncelikli olması, otopark kapasitesinin iyileştirilmesi, cazibe yaratacak yeni aktivite alanları, yürüyüş, bisiklet, spor ve yeşil alanların geliştirilmesi, parkın içindeki yapısal unsurların arındırılması, kent mobilyalarının yenilenmesi. Nasip olursa, Uluslarası Bursa Festivali’nden sonra rezervasyon almayacağız. Çünkü Açıkhava’da hummalı bir çalışma olacak. Yeni Açıkhava Tiyatrosu’nun izleyici kapasitesini artıracağız. Yeni Açıkhava daha büyük olacak. Hedefimiz önümüzdeki yıl bahar aylarında Kültürpark’ı yenileme çalışmalarını bitirmek.
Yani Uluslararası Bursa Festivali’nden hemen sonra başlayacak Kültürpark’ı yenileme çalışması 2023’de bitecek.
İhale hazırlanıyor, festivalden sonra başlayacak. Nisan veya Mayıs 2023’de bitirmek istiyoruz. 31 Mart’ta son toplantıyı yaptık tüm paydaşlarla. Orada da söyledim, bu bir lütuf değil, zorunluluk. Bazılarının morali bozulabilir ama yapmak zorundayız. Yapmazsak Kültürpark elden gidiyor. Çünkü insanlar Kültürpak’a gelmek için hiçbir nedenlerinin olmadığını söylüyor. Yaz aylarında esnaf tam olarak beklediği verimi alamayabilir belki ama yeni Kültürpark uzun yıllar Bursa’ya hizmet verecek. Bu çalışmamızda pek muhalif ses de çıkmadı.