Bursa’ya ne kadar turist geliyor?

Olay Gazetesi Yazarı Mustafa Özdal, Bursa’ya gelen turist sayılarını ve ülkelerini bugünkü köşesinde paylaştı…

Bursa’ya ne kadar turist geliyor?

Özdal, yazısınfa şu bilgileri verdi:

Çok değil 5 veya 6 yıl önce bir Bulgaristan Levası 0,60 Türk Lirası’yken, yani Türk parası daha değerliyken, bugün bizim paramız Bulgaristan’ın parasına göre yaklaşık 10 kat değer kaybetti.

Yani 6 yıl önce biz Bulgaristan’da  rahatlıkla tatil yapıp, üstüne eşe, dosta hediyelik eşyalarla yurda dönerken, bugün Bulgaristanlılar sadece alışveriş yapmak veya günübirlik gezmek için Edirne’yi mesken etmiş durumdalar.

Dün ziyaret ettiğim İl Kültür Turizm Müdürü Dr. Kamil Özer’in sarf ettiği bir cümleyle konuyu açayım:

Birkaç saatlik uçak yolculuğundan  sonra paranızın 28 kat değer kazandığı bir şeydir turizm.

Kuveyt Dinarı’nın yaklaşık 28 Türk Lirası’na eşit olmasından söz ediyordu Özer.

O halde turizm potansiyeli yüksek olan Bursa’ya neden döviz akmasın?

Bursa’ya yılın  ik yarısında gelen yerli ve yabancı turist sayısını paylaşan Özer’in değerlendirmelerine geçmeden önce şunu belirteyim:

14 ay önce kentimize atanan Özer, Ankara ve Muğla’da il kültür turizm müdürlüğü yapmış deneyimli ve çalışkan bir bürokrat.

İlk kez konuştuğum Özer’i çok heyecanlı, kararlı ve umutlu gördüm.

Randevumuzdan bir gün önce Bursa ve Türkiye’nin turizm verilerini en ince ayrıntısına kadar hazırlatan Özer, kentin turizm potansiyelini açığa çıkarmak için sektörün tüm paydaşlarıyla görüştüğünü söyledi, bir yandan da Bursa’nın fotoğrafını çekmeye çalıştığını kaydetti.

Gelelim Bursa’nın ocak ve haziran dönemi turist sayısına.

Bursa’ya 2021’in ilk 6 ayında 340 bin 50 yerli, 41 bin 352 yabancı olmak üzere toplamda 381 bin  402 turist gelmiş.

2020’nin ilk 6 ayında ise 415 bin 423 yerli, 76 bin 7 yabancı turist olmak üzere toplamda 491 bin 430 turist gelmişti Bursa’ya.

Yani yılın ilk 6 ayında  yüzde 22,39’luk bir düşüş var.

Uludağ’ı yerli turist sırtladı

İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Kamil Özer, Bursa’ya yılın ilk 6 ayında gelen turist sayısını şöyle değerlendirdi:

Geçen seneye kıyasla turist sayısında bir düşüş söz konusu. Ancak, temmuz ve ağustos ayı verileriyle, geçen yılki rakamları yakalayacağımızı düşünüyorum. Bursa’nın turizm hedefinde Ortadoğu ülkelerinin yanı sıra Uzakdoğu ülkelerinden ve Rusya’dan daha fazla turist çekmek için de çalışmalar yapmamız lazım. Diğer yandan  Türkiye’nin en önemli kış turizm merkezi olan Uludağ, sezonu dolu dolu geçirdi. Sokağa çıkma yasağı, kısıtlamalar ve uluslararası seyahat yasağına rağmen Uludağ’daki veriler çok iyi.”

Özer’in verdiği bilgiye göre kış sezonunda Uludağ’da 58 bin 727’si yerli, 4 bin 478’i yabancı olmak üzere toplamda 63 bin 205 turist konakladı.

Geçen yıl 104 bin 735 turist ağırlayan Uludağ’da ciddi bir düşüş yaşanıyor gibi görünse de, bu yıl hem uluslarası seyahat yasağının olmasına, hem pandemi kısıtlamalarına, hem de 4 otelin kapalı olmasına rağmen, yerli turist sayısının küçümsenmeyecek kadar fazla olduğunu söyleyebiliriz.

Uludağ’da konaklama süresi de 2,24 gün.

Yani Bursa ortalamasının üzerinde.

Olay Gazetesi Yazarı Mustafa Özdal’ın yazısının tamamı için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X