Bursa’ya yeni bir organ nakli merkezi

Sağlık Bakanlığı’nın teşvik için birçok çalışmaya imza attığı organ nakilleri, her yıl uzmanları ve nakil bekleyen hastaları umutlandıracak bir şekilde artmaya devam ediyor. Organ bağışında Bursa bölgesi Türkiye şampiyonluğunu diğer 8 bölgeye bırakmazken

Bursa’ya yeni bir organ nakli merkezi
RABİA DENİZ
 
Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin Nilüfer’deki ek hizmet binasının böbrek nakil merkezi olması için gerekli ruhsat alınırken, kadavradan ve canlıdan alınan böbreklerin nakli yapılabilecek.

Balıkesir, Yalova, Çanakkale, Bilecik, Düzce illerinin de dahil olduğu Bursa Bölge Koordinasyon Merkezi, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki ofisiyle, organ bağışıyla Avrupa ortalamasını da geçerek Türkiye’de şimdiye kadarki en yüksek orana ulaştı. Bursa Bölge Koordinasyon Merkezi’ne bağlı olarak 4 böbrek nakli, 2 karaciğer nakli, 3 göz bankası ve kornea nakli merkezi bulunuyor.

Bu başarının arkasındaysa büyük bir takım çalışması var. 2016 yılında Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi, Acıbadem Bursa Hastanesi, Balıkesir Üniversitesi, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi’nde toplam 224 böbrek nakli gerçekleştirildi. Yine 2016 yılında yalnızca Uludağ Üniversitesi ve Acıbadem Bursa Hastanesi’nde 93 karaciğer nakli yapıldı. 2016 yılında yapılan 109 kornea nakli ise Bursa bölgesinin başarılarını kanıtlar nitelikte.  Bursa’da 2016 yılında 241 beyin ölümü gerçekleşirken, 117 donör bağışı yapıldı.

TAKIM ÇALIŞMASI

Bu takım çalışmasının başındaki isim Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ Nakli Koordinatörü, Organ ve Doku Nakli Bursa Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Dr. Yavuz Selim Çınar… 2009 yılından bu yana bölge sorumluluğunu üstlenen Dr. Yavuz Selim Çınar, bölgede 100 kişinin üzerinde çalışan ekibin, her yıl yüzlerce insanın hayatına dokunarak, onları yaşama bağladığını belirtiyor.  Birçok hastanın artık Bursa’ya organ nakli olmak için geldiğini ifade eden Çınar, “Organ bağışında Bursa modeli oluştu. Çok ciddi bir ekip çalışması var. Bununla birlikte medyanın çok iyi desteği var. Bursa bölgesinde 100 kişiden 50’ye yakını organ bağışında bulunuyor. Nisan 2017 itibariyle tüm Türkiye’de bekleme listelerinde 21 bin 527 böbrek, 782 kalp, 2 bin 162 karaciğer, 47 akciğer, 278 pankreas, 2 bin 647 kornea bekleyen hasta bulunurken, her yıl 4 bine yakın kişi bekleme listesine alınıyor. Nisan 2017 itibariyle ise Bursa bölgesinde bin 2017 böbrek, 220 karaciğer, 35 kornea nakli için bekleme listesine kaydedildi” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X