Aydın, yazısında şu ifadeleri kullandı:
Rusya-Ukrayna krizi ve öncesinde yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle yerel yönetimler ve kamu kurumları ihaleye çıkardıkları projelere yüklenici bulamıyorlardı.
Döviz, altın, akaryakıt, inşaat malzemesi vb. gibi girdilerdeki aşırı oynaklık nedeniyle kamu kurumlarının yapım ihalelerine girmeyen müteahhitler, hükümetten fiyat farkı yasası talep etmişlerdi.
O yasa geçtiğimiz aylarda çıktı.
Yasa ile birlikte projelere müteahhitlerin katılmaması nedeniyle yapılamayan ve ertelenen yerel yönetimler de tekrar aynı işleri ihaleye çıkarmaya başladılar.
Bu amaçla Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin, iptal edilen ve askıya aldığı projeleri bir bir yeniden ihaleye etmeye başladığını görüyoruz.
Büyükşehir Belediyesi’nin yeni yılın ilk günlerinde ihaleye çıkardığı, ancak katılımcı bulamadığı Orhaneli Kültür Merkezi inşaatı ile Karacabey Kültür Merkezi 1. ikmal inşaatı gibi çok sayıda büyük projeyi yeniden ihale takvimine koyduğu görülüyor.
İznik Roma Tiyatrosu, Havuzlupark, Arabayatağı Pazar Alanı, İnegöl Cerrah Mahallesi Spor Tesisleri ve İnegöl İlçe Stadyumu zemin tamamlama işi, muhtelif ilçeler için alt temel ve parke taşı alımı gibi işlerin bu ay ve önümüzdeki mayıs ayında ihale edilmesi kesinleşti.
Fiyat farkı yasası ile birlikte inşaat ve mal alım ihalelerine çok sayıda yüklenicinin katılması bekleniyor.
Benzer şekilde, ilçe belediyelerinin de yüklenicilerin katılmamaları nedeniyle gerçekleşmeyen ihalelerini arka arkaya takvime bağladıklarını söyleyebiliriz.
Baharla birlikte, belediyelerimizin ve kamu kurumlarının yapım ihalelerinin kesinleşmesinin ardından Bursa’nın hemen bütün ilçelerinde inşaat hareketliliği göze çarpacak.
Bursa’nın altyapı kuruluşlarından biri olan BUSKİ Genel Müdürlüğü’nün yapım ihalelerinin de bu süreçte hızlanması bekleniyor.
22 Ocak’ta Resmi gazetede yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile, 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamında gerçekleştirilen yapım, hizmet alım ve mal alım işleri için girdi fiyatlarında yaşanan beklenmedik artışlardan kaynaklı ek fiyat farkı verilmesi kararlaştırılmıştı.
Uygulama, Aralık 2021 tarihinden önce ihale edilmiş ve devam eden işleri kapsıyor. Ayrıca, yüklenicilere işi bırakma ve devretme hakkı da tanınmıştı.
Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın’ın yazısının tamamı için tıklayın…