Bursa’yı sağanak ve dolu vurdu: 5 kişi hayatını kaybetti

Bursa’da, sağanak ve şiddetli fırtına hayatı olumsuz etkiledi. Kestel ve Yenişehir ilçelerine bağlı kırsal bölgelerde etkili olan yağış nedeniyle araçlar sürüklenip zarar görürken yollar kullanılamaz hale geldi. Kestel’de 5 kişi sen nedeniyle hayatını kaybetti, 1 kişi kayboldu. Kayıp olan 1 kişiyi arama kurtarma çalışmaları sürüyor. Ayrıca İznik ilçesinde de etkili olan sağanak yağış nedeniyle yollar göle dönerken, bazı mahallelerde dolu da etkili oldu. Bursa-İznik karayolu ise derenin taşmasıyla ulaşıma kapandı.

Bursa’yı sağanak ve dolu vurdu: 5 kişi hayatını kaybetti
HABERİ PAYLAŞ

Kent merkezinde etkili olan şiddetli rüzgar nedeniyle Osmangazi ilçesi Hacı İlyas Mahallesi Kıbrıs Şehitleri Caddesi’ndeki Bursa Adalet Sarayının önündeki bir ağacın dalı kırıldı.

Kırılan dal tramvay hattının enerji tellerine düştü. Çevredekilerin ihbarı üzerine olay yerine polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Polis ekipleri trafik akışını durdururken, itfaiye görevlileri de yaklaşık 30 dakikalık çalışmanın ardından dalı keserek indirdi.

Ağacın dalı, itfaiye ekipleri tarafından parçalara ayrıldıktan sonra yol kenarına alındı. Polis ekipleri de caddedeki trafik akışını kontrollü olarak sağladı.

KESTEL FELAKETİ YAŞADI

Sağanak yağış, Yenişehir ve Kestel ilçelerinde hayatı olumsuz etkilerken, Kestel’de 5 kişi sel nedeniyle hayatını kaybetti. Kaybolan 1 kişiyi arama çalışmaları ise devam ediyor.

Bursa’nın Kestel ilçesinde meydana gelen sel felaketi hayatı felç etti. Dudaklı ve Kayacık köyünde akşam saatlerinde etkili olan sel, onlarca aracı, traktörü sürükledi, çok sayıda ev ile binlerce döküm ekili alan da sular altında kaldı.

► FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN…

Çınarcık olarak bilinen dağ yöresinden kaya parçalarıyla gelen sel suları Dudaklı köyünde hayatı durma noktasına getirdi. Köyün üst kısmındaki bir evde kalan 22 yaşındaki engelli Kader Akbaba sel sularından dışarı çıkamayarak hayatını kaybetti. Yakınları gözyaşlarına boğulurken, sel sularıyla sürüklenen babası Recep Akbaba ise köy meydanında kurtarıldı.

Kayacık Mahallesinde ise sel nedeniyle Bingöllü 5 kişilik aileden 4 kişi kayboldu, felaketi yaşayan mahallede 5 yaşındaki bir kız çocuğunun cesedine ulaşıldı.

Köydeki onlarca otomobil, traktör, kamyonet ve römork da sel sularından nasibini aldı. Azgın sular yukarıdan aşağıya çok sayıda aracı sürüklerken, araçlar kullanılamaz hale geldi.

BÜYÜK KAYA PARÇALARI EVLERİN İÇİNE DOLDU

Sel suları çok sayıda evin duvarını da yıktı. Büyük kaya parçaları ise çok sayıda evin içine doldu. Elektrikli aletlerin tamamı ise kullanılamaz hale geldi.

Olay yerine AFAD, Jandarma. Bursa Büyükşehir Belediyesine bağlı İtfaiye Daire Başkanlığı ve AKUT ekipleri gelerek müdahale etti. Bursa Valisi Yakup Canbolat ile Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş felaketin yaşandığı her iki köyde de incelemelerde bulundu.

VALİ CANBOLAT’TAN AÇIKLAMA

Bursa Valisi Yakup Canbolat, AA muhabirine, sel olayının ihbar edilmesinin hemen ardından bölgeye ekiplerin sevk edildiğini söyledi.

Jandarma, Karayolları, Bursa Büyükşehir Belediyesi, AFAD ve sağlık ekiplerinin hızlı bir şekilde bölgede çalışmalarına başladığını belirten Canbolat, “Akşama doğru etkili olan şiddetli yağışın ardından sel bölgesinde ekiplerimiz çalışıyor. Bu mahallelerimizde bazı evleri su bastı. Dudaklı Mahallesi’nde bir evde 20-25 yaşlarında engelli bir vatandaşımızın hayatını kaybettiği bilgisini aldık.” dedi.

BAKAN SOYLU BÖLGEDE İNCELEMELERDE BULUNDU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın talimatıyla harekete geçen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, aşırı yağışın sele neden olduğu Bursanın Kestel ilçesindeki bölgeye ulaştı.

Bölgede duruma ilişkin açıklama yapan Soylu, “Şimdi yapacağımız tek iş, arama kurtarma konusunda, kayıp bulunan 4 kişiye sağ salim ulaşabilmek inşallah. Hakikaten araçları alıp sürüklediği, birbirinin üzerine bindirdiği ve yollarda da getirdiği taşlarla büyük hasarlar oluşturduğu bir yağmurla karşı karşıya kaldığımız açık. Mevsim normallerin çok üzerinde bir durum söz konusu.” diye konuştu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Bursa’nın Kestel ilçesinde 5 kişinin hayatını kaybetmesine yol açan selde kaybolan 1 kişiye ilişkin, “Ümidimiz onlara sağ ulaşabilmektir. Tüm gayretimiz bunun için. Tüm arama kurtarmacı arkadaşlarımız bu konuda gayret göstermektedirler.” dedi.

İlçeye bağlı Kayacık Mahallesi’nde incelemelerde bulunan Soylu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Orhangazi’den başlayan ve Bursa merkeze doğru etkisi hissedilen yağmur mevsim normallerinin çok üzerinde bir şiddetle yağmaya başlayınca hemen Bursa Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi ile tüm ekiplerin gerekli tedbirleri aldığını söyledi.

Özellikle Kestel ve Orhangazi’nin ciddi miktarda yağış aldığını belirten Soylu, şöyle devam etti:

“(Kayacık’ta) 7 kişinin bulunduğu bir evde 5 kişi kayıp. Bir de Dudaklı’da 25 yaşında Kader kızımız hayatını kaybetti. Toplam 6 kişi. Bir kişi bulundu, bahsettiğim evden. Onun şimdi kimlik tespit çalışmalarını yapmaya çalışıyorlar. Diğerleriyle ilgili de şu anda 257 kişiden oluşan arama kurtarma, AFAD, UMKE, 112, sivil toplum kuruluşları, Büyükşehir Belediyemiz ve diğer belediyeler hep birlikte bir arama kurtarma yapılıyor.”

Soylu, yağışın ani şekilde bastırmasından dolayı bölgedeki derenin debisinin çok yüksek olduğuna dikkati çekti.

Söz konusu derede ağaçlıkların bulunduğunu dile getiren Soylu, bu durumun arama kurtarma çalışmalarını olumsuz etkilememesi temennisinde bulundu.

“MEVSİM NORMALLERİNİN ÇOK ÜZERİNDE BİR YAĞIŞ SÖZ KONUSU”

Bakan Soylu, kaybolan 4 kişiyle ilgili şunları kaydetti:

“Ümidimiz onlara sağ ulaşabilmektir. Tüm gayretimiz bunun için. Tüm arama kurtarmacı arkadaşlarımız bu konuda gayret göstermektedirler. Biraz önce Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız (Alinur Aktaş) yağmurun şiddetini özellikle gösterdi. Hakikaten araçları alıp sürüklediği, üzerine bindirdiği ve yollarda da getirdiği taşlarla büyük hasar oluşturduğu bir yağmurla karşı karşıya kaldığımız açık. Yani mevsim normallerinin çok üzerinde bir durum söz konusu. Şimdi yapacağımız tek iş, arama kurtarma konusunda bu kayıp bulunan 4 kişiye sağ salim ulaşabilmek inşallah. Arkadaşlarımız çaba sarf edecekler.”

Soylu, Bursa Valisi Yakup Canbolat’ın, bölgede gerekli hasar tespit çalışmalarına başlanacağı bilgisini verdiğini aktardı.

Hasar tespiti yapıldıktan sonra vatandaşların mağduriyetlerine cevap verileceğini belirten Soylu, “Tekrar geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Hem Kader kızımız için hem de kimliği belirlenmeye çalışılan diğer kardeşimiz için de başsağlığı dileklerimi iletiyorum. Allah rahmet eylesin.” diye konuştu.

Bakan Soylu’ya incelemelerinde, Canbolat ve Aktaş’ın yanı sıra AK Parti Bursa milletvekilleri, İl Emniyet Müdürü Tacettin Aslan, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Hakan Saraç ile İl Afet ve Acil Durum Müdürü Yalçın Mumcu eşlik etti.

ÖLÜ SAYISI 5’E YÜKSELDİ

Kestel ilçesinde selde kaybolan 4 kişiden 3’ünün cansız bedenlerine ulaşıldı.

Ekipler, ilçeye bağlı Kayacık Mahallesi’nde yürüttükleri selde kaybolan 4 kişiyi arama çalışmalarında, dere yatağında 3 kişinin cesedine ulaştı.

Araçlara gerilen halatlarla dere yatağına inen ekipler, 3 kişinin cansız bedenini yukarı çıkardı. Ambulanslara konulan cesetler, Bursa Şehir Hastanesi morguna kaldırıldı.

Bu sırada, ölen kişilerin olay yerinde bulunan yakınları gözyaşları içinde çalışanlara yardım etti.

Ekipler, kaybolan diğer 1 kişiyi arama çalışmalarına devam ediyor.

Arama ve kurtarma faaliyetlerinde, AFAD, sivil toplum kuruluşu çalışanı arama ve kurtarma personeli, UMKE, acil servis çalışanları ve Bursa Jandarma Komutanlığına bağlı timler görev alıyor.

Bölgede, Bursa Büyükşehir Belediyesi yol işleri ekiplerinin çalışmaları da sürüyor.

GÖLBAŞI’NDA KÖPRÜLER YIKILDI

Ankara yolunda da trafikte sel suları sebebiyle aksamalar yaşandı. Ayrıca Uludağ’dan gelen azgın sel suları Gölbaşı’nda köprüleri yıktı.

ARAZİLER SULAR ALTINDA KALDI

Öte yandan şeftali, armut, ayva, kiraz ağaçlarının dikili olduğu, marul, çilek, maydanoz ve çeşitli sebzelerin ekili olduğu binlerce dönüm de sular altında kaldı.

“İLK KEZ BÖYLE BİR FELAKET GÖRDÜM”

51 yaşındaki köy sakini İsmail Sağdıç, “Ömrü hayatımda ilk kez böyle bir felaket gördüm. Evleri yıktı geçti. Malesef bir kaybımız var. Bütün ekili alanlar sular altında. Cumhurbaşkanlığı’ndan Tarım Bakanlığı’ndan yardım bekliyoruz” dedi.

Kestel ilçesi Seymen Mahalle Muhtarı Nazım Tüsüs ise, “Yağmur hayatı olumsuz etkiledi bir çok yer sular altında kaldı. Ama Allah’tan gelen bir afet. Önceden önlem alsaydık bu kadar olmazdı” dedi.

İZNİK’İ SAĞANAK VE DOLU VURDU

İznik ilçesinde etkili olan sağanak hayatı olumsuz etkiledi.

Yağış nedeniyle İznik Devlet Hastanesi önünden geçen İznik-Orhangazi yolu suyla doldu.

Sel suları nedeniyle bazı araçlar yolda kaldı. Bazı vatandaşlar sel sularını tahliye etmek için rögar kapaklarını açtı.

Öte yandan İznik’in bazı mahallelerinde de dolu yağışı görüldü. Kırsal Çiçekli, Sansarak ve Dereköy mahallelerinde etkili olan dolu yağışı nedeniyle tarlalardaki ürünlerin zarar gördüğü öğrenildi.

MAHALLE BEYAZA BÜRÜNDÜ

Yaklaşık yarım saat süren yağış nedeniyle kentteki yollar göle döndü. Dolu yağışı özellikle kırsal Sarıağıl Mahallesi’nde etkili oldu. Dolu nedeniyle mahalledeki evlerin çatısı ve sokaklar beyaza büründü. Öte yandan tarladaki ürünler de zarar gördü.

Ajanslar

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X