BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay, “Maalesef serbest piyasa yok Türkiye’de. Serbest piyasa var deniyor ama serbest piyasa yok. Müdahale ediliyor devamlı ve gayrinizami yollardan müdahale ediliyor. Bundan dolayı da kurun ne olacağını tahmin etmek hakikaten hem zor hem de bu yeni kur garantili sistemin işi düzeltmesi o da zor. Hiçbir zaman için makul ekonomik veriler, datalarla ekonomik kurallarla yapılmıyor bu iş” dedi.
“Tüm ülkenin beraber kalkınması lazım”
“Ekonomide kimseyi kayıramazsınız. Kayırabileceğiniz kimlerdir alt tabakadır, yahut da kadınlardır bunlara pozitif ayrımcılık yaparsınız ancak burada siz negatif ayrımcılık yapıyorsunuz” görüşünü belirten BUSİAD Başkanı Türkay, “Yani parası olana daha da destek olunuyor. Kalkınırken tüm ülkenin beraber kalkınması lazım. Özellikle Türkiye’nin buna çok ihtiyacı var. Hep beraber kalkınmaya, en alttan en tepeye kadar kalkınmaya ciddi anlamda ihtiyacı var Türkiye’nin” şeklinde konuştu.
İş insanları sanayiciliği bıraktı, tüccar oldu!
Başkan Türkay, “2010’lu senelerin 4-5 sene öncesinde ve sonrasındaki dönemlerde Türk Lirası aşırı değerliydi. O zamanlar hep biz iş insanları, ihracatçılar olarak kurun biraz daha değerini kaybetmesi gerektiğini o zaman diyelim 1,5 liraysa bir dolar; iki lira olması, 2 lira 25 kuruş olması gibi hep bu konuda hükümete beyanlarda bulunuyorduk ama onlar maalesef bizi ihracatçı daha çok para kazanmak istiyor gibi yorumladılar. Aslında bu neydi bizim istediğimiz emin olun bir sürü sanayici için üretmektense bir malı ithal etmek daha ucuz hale geldi Türk Lirası değerli olunca… Siz diyelim mikrofon yapıyorsunuz, mikrofon Türkiye’de 100 lira ama dışarıdan 50 liraya getirebiliyorsunuz. O zamanlar Çin de şimdiki kadar daha pahalanmamıştı. Çok uygun fiyatlara Çin’den her şeyi alabiliyordunuz. Bir sürü iş insanı tüccar oldu, sanayiciliği bıraktı. Türkiye, üretmek zorunda olan bir ülke. Kalkınmamız lazım. Kalkınmak için de üretmemiz lazım. Tam tersi yapıldı. Şu andaki kur için bugüne geldiğimiz zaman tabii ki zor bir zaman geçirdik ama bu bir yere oturacaktır ve maalesef niye Türk profesyonelleri bütün dünyada tutuluyor işte bunlardan dolayı her türlü şeyi yaşıyoruz. Batıda hem güven, hem öngörülebilirlik var. Hepimiz Türkiye’de bir istikrar bekliyoruz. İş dünyası istikrarı sever” ifadelerini kullandı.
Kalkınmada tarım ve turizm vurgusu
BUSİAD Başkanı Türkay, “Ben her beyanatımda hep tarımı vurguluyorum. Türkiye kalkınacak ise en hızlı tarım ve turizmle kalkınır. Çünkü hepsinin altyapısı hazır, hafıza var, bilgi birikimi var artı çalışanı var. Hemen ufak bir itmeyle en hızlı kalkınılacak iki sektör” dedi.
Asgari ücret artışı işsizliği tetikleyebilir uyarısı
2022 yılı için asgari ücret 4 bin 253 lira 40 kuruş olarak belirlendi. Türkay, “Tabii ki bu bir rekabet konusu. Keşke biz 10 bin lira verebilsek ama 10 bin lira verdiğimiz zaman da ihracat yapmak mümkün olmayacak. Bunun bir yönü daha var. Tabii ki siz asgari ücrete bu kadar zam yaptıktan sonra daha üst seviyedeki mavi yakalar var, beyaz yakalar var herkese yapılması lazım. İşin doğrusu pek de iç açıcı bir durumun içine atılmadık biz. Zaman içinde işsizliği kesin tetikler. Özellikle sadece iç piyasaya çalışan iş insanları, ufak işletmeler, esnafı… Sonuç olarak bize maliyeti 6 bin liraya geliyor. Bence bazı temel sorunlar var asgari ücretten evvel bakın bizim ihracat yapmamız lazım diyoruz değil mi ihracatımızı önümüzdeki sene değil 2023’te 500 milyar dolar hedefimiz vardı. 500 milyar dolarlık hedefi tutturabilmek için ne yapmamız gerekiyordu bizim eğitim sistemimizi ciddi bir şekilde ele almamız gerekiyordu, yapmadık. Yani biz daha çok inşaata yönlendik ama ihracattır, kalkınmadır ona önem vermedik. İnşaatla kalkınma… Betona yatırım yapıyorsunuz. Halbuki eğitime yatırım yapılsaydı söyleniyor ya senelerdir katma değeri yüksek mallar üretmemiz gerekiyor diye katma değeri yüksek ürün üretebilmeniz için ona göre de ekibinizin olması lazım. Siz şimdi uzaya gitmek istiyorsunuz mesela uzaya gidebilecek kabiliyette ekibinizin olması lazım. Eğer siz bu insanları yetiştirmezseniz nasıl gideceksiniz?” şeklinde konuştu.
Yeşil mutabakatla ilgili sanayici desteklenmeli çağrısı
BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay, sözlerini şöyle tamamladı:
“Yeşil mutabakatla ilgili çalışmalara BUSİAD olarak daha bunlar hiç konu değilken başladık. Yeşil Bursa Platformu’nda Eski Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Erdem Saker’in başkanlığında hem Çevre Mühendisleri Odası Başkanı hem Şehir Plancıları Odası Başkanı, Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı ile bir komisyon kurduk. Bursa’nın yeşil mutabakatıyla ilgili 10 sene hedefli bir proje bu. Çalışmaya başladık. İnsanlar yeşil mutabakat konusuna Avrupa tarafından bize diretilen, bizi engellemeye çalışıyorlar diye bakıyorlar. Hayır hakikaten dünya ciddi bir problemle baş başa. Görüyorsunuz bir sürü seller yaşıyoruz, yangınlar yaşıyoruz küresel ısınma şeklinde… Bizim buna uymamız lazım. Hükümetin de bununla ilgili gerekli teşvikleri bulup bize dünyadan ucuz kredileri bulup sanayiciyi desteklemesi lazım.”
BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay’ın açıklamalarının tamamını videomuzdan izleyebilirsiniz.