Bütçeyi faiz ve altyapı ödemeleri vurdu

Bütçe şubatta 2,4 milyar lira açık verdi. Bakan Şimşek, ”Altyapı yatırımlarına aktarılan kaynaklar ile faiz harcamalarının şubat ayına yığılması bunda etkili olmuştur.”

Bütçeyi faiz ve altyapı ödemeleri vurdu

Maliye Bakanlığı, şubat ayı bütçe uygulama sonuçlarını açıkladı. Buna göre, şubatta bütçe gelirleri geçen yılın aynı ayına göre yüzde 16,6 artışla 40,2 milyar lira, bütçe giderleri ise yüzde 29,8 yükselişle 42,5 milyar lira olarak gerçekleşti. 

Böylece geçen yılın şubat ayında 1 milyar 668 milyon lira fazla veren merkezi yönetim bütçesi, Şubat 2015’te 2 milyar 358 milyon lira açık verdi. Faiz dışı fazla ise yüzde 9,3 azalarak, 4 milyar 531 milyon lira oldu. Tahsil edilen vergi yüzde 17,2 yükselişle 34 milyar 613 milyon liraya ulaştı. Öte yandan şubatta faiz giderleri, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 107,1 arttı ve 6 milyar 889 milyon lira olarak gerçekleşti.

2 AYDA 69 MİLYAR VERGİ

Geçen yılın Ocak-Şubat döneminde bütçede 3 milyar 575 milyon lira olan fazla, 2015’in eş döneminde 1 milyar 410 milyon lira olarak gerçekleşti. Aynı dönemde faiz dışı fazla da 13 milyar 313 milyon lira olarak gerçekleşti. Söz konusu dönemde bütçe giderleri yüzde 14,7 artışla 78 milyar 853 milyon lira, bütçe gelirleri ise yüzde 11 artışla 80 milyar 263 milyon lira olarak gerçekleşti. Vergi gelirleri tahsilatı da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,7 artarak, 69 milyar 490 milyon liraya ulaştı.

DÖNEMSEL ETKENLERİN YANSIMASI

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, şubat ayına ilişkin bütçe sonuçlarını değerlendirdi. Bütçenin şubat ayında 2,4 milyar lira açık, ocak-şubat döneminde ise 1,4 milyar lira fazla verdiğini hatırlatan Şimşek, ”Şubat ayında bütçenin açık vermesi, dönemsel bazı etkenlerden dolayı harcamaların yüksek gerçekleşmesinden kaynaklanmıştır. Altyapı yatırımlarına aktarılan kaynaklar ile faiz harcamalarının şubat ayına yığılması bunda etkili olmuştur” dedi. Şimşek, bu yıl finansal piyasalardaki dalgalanma ve iç talepteki nispi yavaşlamaya rağmen bütçe gelir performansının güçlü kalmaya devam ettiğine de dikkat çekti.

İÇ TALEPTE CANLANMA OLUMLU ETKİLEYECEK

Yılın ilk iki ayında bütçe gelirlerinin, yıllık bazda yüzde 11 artışla 80,3 milyar liraya ulaştığını, bütçe gelirlerindeki artış oranının ise 2015 yılı bütçe gelirleri için öngörülen yüzde 6,2’lik artışın 2 katına yakın olduğunu vurgulayan Şimşek, ”Önümüzdeki aylarda iç talebin daha da canlanması bütçe performansını olumlu etkileyecektir. Bu çerçevede, 2015 yılı bütçe açığının öngördüğümüz hedeflerle uyumlu gerçekleşmesini bekliyorum” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X