‘Bütün bir insanlık bu suçun vebali altında’

Başbakan Davutoğlu, “BM’nin gözleri önünde 8 bin kardeşimiz katillere teslim edildi ve bütün bir insanlık bu suçun vebali altında, 20 yıldır günah çıkarmaya çalışıyor” dedi.

‘Bütün bir insanlık bu suçun vebali altında’

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Srebrenitsa Soykırımı’nın 20. yılı nedeniyle düzenlenen anma törenine katıldı.

Davutoğlu, burada yaptığı konuşmada, “Bosna- Hersek’teki barış ve huzura destek vermeliyiz. Çünkü Bosna-Hersek’teki barış, Balkanlar’da, Avrupa’da ve dünyadaki barış anlamına gelir. Bir kere daha kurbanları olan ailelerin acılarını paylaşıyorum. Aynı zamanda, 78 milyon nüfusu olan Türkiye’nin her zaman Bosna- Hersek’in yanında, her zaman Srebrenitsa’nın ve Srebrenitsa’daki ailelerin yanında olacağını belirtmek istiyorum.” dedi.

“Bizim görevimiz burada olanı asla unutmamak ve aynı zamanda nefret kültürü ya da intikam kültürünün olmamasını sağlamaktır” diyen Davutoğlu, “Bosna- Hersek bugün farklı etnik ve kültürel farklılıkları olan bir ülkedir ve bizim için bir umut. Onların başarısı insanlığın başarısı, onların başarısızlığı bütün dünyanın, hepimizin başarısızlığıdır. İşte bu yüzden de hep birlikte Bosna- Hersek’e, buradaki barış ve huzura destek vermeliyiz.” şeklinde konuştu.

Başbakan Davutoğlu, “BM’nin gözleri önünde 8 bin kardeşimiz katillere teslim edildi ve bütün bir insanlık bu suçun vebali altında, 20 yıldır günah çıkarmaya çalışıyor. Burada sadece suçlu olanlar katiller değil, ona sessiz kalan uluslararası toplum da suçludur.” dedi.

Davutoğlu, Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç’e anma töreninde gösterilen tepkiye ilişkin de “Devlet adamlarının büyük bir sorumluluk içinde hareket etmesi lazım. Bu sözün her hangi bir vicdanda karşılık bulması mümkün değil, ona gösterilecek tepki de normaldir. Vuçiç Sırbistan Başbakanı olarak burada bulunmakla aslında bir şekilde ortaya çıkan suçun da hem sorumluluğunu üstlenmiş hem de bu suçla ilgili özür beyanında da bulunmuş oluyor.” ifadelerini kullandı.

“Zulme duyarsız kalmamak Srebrenitsa şehitlerinin bize vasiyeti”

Davutoğlu, sosyal paylaşım sitesi Twitter’daki hesabından da “Şehit olan binlerce Boşnak kardeşimizin acısını paylaşmak için Srebrenitsa’dayız. Uluslararası toplumun gözü önünde binlerce kadın-çocuk demeden gözünü kırpmadan kıyabilen zihniyet bugün hala yaşıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Başbakan Davutoğlu, açıklamasında, yaşanan acılardan ders alınmadığını belirterek, “İlerde benzer anmalarda bulunmamak için hiçbir acıya, zulme duyarsız kalmamak Srebrenitsa şehitlerinin bize vasiyeti” ifadesine yer verdi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X