‘Büyük anlaşmalar var kriz çabuk biter’

Aklı başında iki ülkenin yapay bir krizle karşı karşıya olduğunu ileri süren Yavuz Işık, ”Bunun kalıcı olduğu kanatinde değiliz” dedi.

‘Büyük anlaşmalar var kriz çabuk biter’

AYŞEGÜL GÜRAL AKTÜRK

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, Rusya ile yaşanan gerginliğin kısa sürede aşılacağına inandıklarını söyledi.

Işık, Türkiye’nin Rusya Federasyonu ve Ukrayna’da çok büyük inşaat yatırımları bulunduğunu belirterek, Rusya’daki Türk firmalarının ciddi yükümlülükler ve sorumluluklar altında olduğuna dikkat çekti. “Biz bu krizin kalıcı olduğu kanaatinde değiliz” diyen Işık, şöyle devam etti: ”Kısa sürede çözülecektir. Çünkü iki aklı başında ülkenin yapay bir krizle karşı karşıya olduğunu düşünüyoruz. Rusya ile çok yönlü anlaşmalarımız var. Bu ülkeye ihracat yapıyoruz.”

ESAS ÖNEMLİ OLAN GAZ

Türkiye’nin Rusya’dan önemli miktarda doğalgaz aldığını hatırlatan Işık, Türkiye’deki elektrik üretiminin yüzde 50’sinin söz konusu ülkeden ithal edilen doğalgazdan üretildiğine işaret etti. Yavuz Işık, “Rus firmalarıyla nükleer santrallarla ilgili çok ciddi bir sözleşme yaptık. Ayrıca Türkiye’ye Almanya’dan sonra en çok turist gönderen ülke Rusya. Krizin kısa zamanda çözüleceğini ümit ediyoruz. İnşaat sektörü Rusya ile ticaret hacmimizin küçük bir parçasını oluşturuyor. Esas önemli olan oradan aldığımız gaz ve onun ötesinde Türkiye’ye gelen turist. İnşaat sektörü orada 3 veya 4’üncü sırada olur” diye konuştu.

AVRUPA’DA LİDER KONUMDAYIZ

Türkiye’de hazır beton üreten firmaların 87 tanesinin THBB üyesi olduğunu kaydeden Işık, 2014’de 107 milyon metreküp beton üretildiğini ve bunun yüzde 65’ini söz konusu 87 firmanın 450 tesisle gerçekleştirdiğini vurguladı. Işık, şöyle devam etti: “Türkiye’de yapılan 107 milyon metreküp beton üretimi 10 milyar lira ciro yapmaktadır. Türkiye beton üretiminde son 5 yıldır Avrupa’da 1’inci, dünyada da 3’üncü sırada. Bütün Avrupa ülkelerinin toplam üretiminin 150 milyon metreküp olduğunu düşünürsek, sadece Türkiye 107 milyon metreküple önemli bir mesafe kaydetmiş oluyor. Avrupa’da Almanya 51 milyon metreküp betonla 2’nci sırada, İtalya 37 milyon metreküp beton dökümüyle 3’üncü sırada yer almaktadır. Dünyada ise Çin ve ABD’den sonra üretimde 3’üncü sırada yer alıyoruz.”

BETONUN DENETLENMESİ ÖNEMLİ

Türkiye’de betonun denetlenmesinin çok önemli olduğunun altını çizen Işık, ”Çünkü ülkemizin yüzde 90’ı deprem tehdidi altında. Türkiye’deki konut envanterine göre 20 milyon konut mevcut. Bu konutların yaklaşık 7 milyon tanesi depreme dayanıksız. Bunların yıkılıp yenilerinin yapılması lazım. Aksi takdirde olası bir depremde çok ciddi can ve mal kaybına sebebiyet verecektir” dedi. Işık, inşaat sektörü açısından 2015 yılının çok başarılı geçmediğini de sözlerine ekledi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X