JMO Başkanı Engin Er, Marmara Denizi’nin Silivri açıklarında beklenen ve ‘İstanbul depremi’ olarak yanlış adlandırılan 7,6’lık büyük depremin Bursa’da çok ağır hasar bırakacağını; yerel yönetimlerin bir an önce önlemlerini alması gerektiğini söyledi.
Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er, son dönemde Türkiye’de peş peşe meydana gelen depremlere dikkat çekerek, oluşan farkındalığın doğru kullanılmasını istedi. Marmara Denizi Silivri açıklarında beklenen 7,6 büyüklüğündeki depreme işaret eden Er, bu büyük sarsıntının sadece İstanbul’u değil Bursa’yı da vuracağını, hatta İtalya ve Avursurya’dan da hissedileceğini dile getirdi.
YEREL YÖNETİMLERE ‘ÖNLEM ALIN’ ÇAĞRISI…
Er, şöyle konuştu: ‘‘Bursa bu depremden bayağı ciddi etkilenecektir. Çünkü Bursa’daki yerleşim yerlerinin bazı zeminleri depremin etkisini büyütecek. Ova bölgesi tamamen bu şekilde. İkincisi, Kuzey Anadolu ortak fay hattı olarak adlandırdığımız İznik’ten başlayıp Gemlik, Orhangazi, Mudanya ve Karacabey’e doğru devam eden fay hattında oluşabilecek bir deprem yerleşimden geçiyor. Bundan etkilenmeme şansımız yok. Üçüncü bir fay hattımız daha var. Tam yerleşim yerlerinin içerisinden geçen, İnegöl’den başlayıp Kestel ve Gürsu’dan sonra Yıldırım’da 3 kola ayrılıyor. Osmangazi’den devam edip Nilüfer, Çalı, Mustafakemalpaşa’nın altından Uluabat Gölü’nden devam ediyor. Bursa’yı 3 ana kolun etkileyeceğini düşünüyoruz. Yerel yönetimler ve vatandaş acil olarak önlemlerini almalı.”
1855 YILINDA NE OLMUŞTU?
Bursa’nın 7,2 büyüklüğüne kadar deprem üreten fay hattına sahip olduğunu belirten Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er, şunları kaydetti: ‘‘1855 yılında Bursa’da meydana gelen depremde Ulu Cami’nin 20 kubbesinden 16’sı, Tarihi Kapalı Çarşı ve surlar yıkıldı. Mustafakemalpaşa ovasındaki birçok köy yerle bir oldu. Bin civarında insan hayatını kaybetti. Bursa’da yeni meydana gelebilecek bir deprem yine önemli hasarlar bırakır.”