Büyük Jüri devrede

ABD’de Rusya’nın başkanlık seçimlerine Trump lehine müdahalesine ilişkin soruşturma hız kazandı. Soruşturmayı yürüten savcı Büyük Jüri oluşturdu. Jüri, Trump’ın oğlu ve damadının da katıldığı bir toplantı için celp çıkardı.

Büyük Jüri devrede

Rusya’nın ABD’de başkanlık seçimlerine müdahalesiyle ilgili başlatılan soruşturmada Büyük Jüri devreye giriyor. 

ABD Başkanı Donald Trump’un seçim kampanyası ekibinin Rusya ile bağlantılarını araştırmakla görevlendirilen özel savcı Robert Mueller’in Büyük Jüri (Grand Jury) adı verilen bir soruşturma kurulu oluşturduğu bildirildi. Büyük Jüri, ABD Başkanı Trump’ın oğlu,  damadı ve  bir Rus avukat arasında  Haziran 2016’da  gerçekleşen görüşmeyle ilgili celp çıkardı. 

YARGIYI ENGELLEMEK…

ABD istihbarat örgütleri, Kremlin’i Kasım 2016’daki başkanlık seçimi kampanyasına müdahale etmekle itham ediyor. Mueller de Trump’ın ekibiyle Moskova arasında bir anlaşma yapılıp yapılmadığını soruşturmakla görevlendirilmişti. Başlatılan soruşturma kapsamında seçim kampanyası sırasında Cumhuriyetçi Parti’ye danışmanlık yapan kişilere yoğunlaşıldığı, özel savcının özellikle Trump’ın özel ve ticari çevresini mercek altına aldığı belirtiliyor. 

Washington Post gazetesi bir süre önce Robert Mueller’in Donald Trump üzerinde yoğunlaştığını ve Başkan’ın skandal sırasında yargıyı engellemeye çalıştığına dair iddiaları da incelediğini yazmıştı. 

TRUMP: İDDİALAR UYDURMA 

ABD Başkanı Donald Trump bu gelişmeler karşısında iddiaları bir kez daha yalanladı.Trump, önceki akşam West Virginia’da yaptığı konuşmada siyasi karşıtlarının kampanya başlattığını ve Rusya bağlantısı ile ilgili iddiaların uydurma olduğunu söyledi. Trump, ‘Bu konu, üzerinde tartışacak başka bir şey bulamayan Demokratların kendilerini iyi hissetmelerini sağlıyor’ dedi.  

Trump’ın özel danışmanı Ty Cobb da çalışmalarını gizli yürüten özel soruşturma kurulunun görevlendirildiğinden haberleri olmadığını söyledi. Cobb, Beyaz Saray’ın özel savcıya yardımcı olacağını belirtti.

BİR DARBE DA SENATODAN

Bu arada ABD Senatosu, Trump yönetiminin hiçbir önemli yasa teklifini onaylamadan yaz tatiline girdi. Senato, Başkan Donald Trump’ın yasama tatili süresince memnun olmadığı yetkilileri görevden almasının ve yeni atamalar yapmasının da önünü kesti. 

BÜYÜK JÜRİ NEDİR?

ABD’de Büyük Jüri sıradan vatandaşlardan oluşuyor ve büyük olaylarda devreye giriyor. Amerikan yargısı sisteminde kapsamlı konularda devreye giren Büyük Jüri adlı soruşturma kurulu delilleri inceleyip dava açılmasına gerek olup olmadığına karar veriyor. Soruşturma kurulunun çalışmaları gizli yapılıyor. Savcılık, yeminli ifade alınacağı zaman da soruşturma kuruluna başvurabiliyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X