Büyükorhan’da siyez buğdayı üretilecek

Beslenme ve Gıda İçin Biyoçeşitlilik Projesi kapsamında Büyükorhan’da ‘siyez buğdayı üretimi başlıyor. Teknik personel gözetimindeki ekim işleminde, üreticiye ürün hakkında bilgiler verildi.

Büyükorhan’da siyez buğdayı üretilecek

AYDIN KURMUŞ

Beslenme ve Gıda İçin Biyoçeşitlilik Projesi kapsamında Büyükorhan’da ‘siyez buğdayı üretimi için ilk tohumlar atıldı. İlçeye bağlı Gedikler Mahallesi’nde çiftçilikle uğraşan Ramazan Aydemir adlı üreticinin 7 dekarlık tarlasında siyez buğdayının ekim işlemi gerçekleştirildi. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlüğü’nde görevli teknik personelin gözetiminde yapılan ekim işleminde üreticiye tüm bilgiler yerinde verildi.

PROTEİN DEĞERİ YÜKSEK

Büyükorhan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hayrettin İnal, “Bölgede çeşitlilik ve farkındalık olması açısından, diğer buğday türlerine göre oldukça faydalı olan Siyez Buğdayı’nın yetiştirilmesine karar verdik. İlk etapta bir üreticimizle başladığımız çalışmanın, ileriki yıllarda yaygınlaşacağı kanaatindeyiz. Siyez Buğdayı karbonhidrat değeri düşük, protein değeri yüksektir” dedi. 

Bulgurda bulunan B1 vitaminlerinin sinir ve sindirim sisteminde önemli rol oynadığını ifade eden İnal, “Doymamış yağa sahiptir ve toplam yağ oranı düşük olduğu için sağlıklı bir besin maddesidir. Kolesterol içermez. Hububat ürünlerinin en büyük dezavantajı olan fitik asit, bulgurun sahip olduğu pişirme ve kurutma işlemlerinden dolayı, bulgurda bulunmaz. Bakliyatlarla karıştırıldığında dünyadaki en önemli besin kaynağı durumuna gelmektedir. Radyasyonu emmez ve radyasyona karşı dayanıklıdır. Bu nedenle bazı ülkelerde nükleer savaşlara karşı, askeri ve sivil amaçlar için stokta tutulan ürünlerdendir” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X