Caferi: ‘Irak olarak gerekli çabayı göstereceğiz’

Irak Dışişleri Bakanı Caferi, “Her iki ülkeyle de tarihi, coğrafi ve kültürel bağlarımız var. İki ülke arasındaki gerilimin düşürülmesi için Irak olarak gerekli çabayı göstereceğiz” ifadelerini kullandı.

Caferi: ‘Irak olarak gerekli çabayı göstereceğiz’

Başkent Tahran’da Dışişleri Bakanlığı binasında Iraklı mevkidaşı İbrahim Caferi’yle ortak basın toplantısı düzenleyen Zarif, İran’ın bölgede gerilimi düşürmek için çaba gösterdiğini, buna karşın Suudi Arabistan’ın bu gerilimi sürdürdüğünü savundu.

Zarif, “2 buçuk yıl boyunca İran, bölgede terörizm tehlikesine karşı işbirliği, kardeşlik ve karşılıklı anlaşma yönünde adımlar atmış fakat komşumuz Suudi Arabistan tam ters yönde hareket etmiştir” dedi.

Suudi Arabistan’ın İran aleyhine girişimlerine, bu devletin nükleer müzakereler sürecinde İsrail devletiyle ortak hareket etmesi ve petrol fiyatlarını düşürmesini örnek gösteren Zarif, bölgede gerilimi arttırmanın güç değil zayıflık belirtisi olduğunu söyledi.

Suudi Arabistan temsilciliklerine saldırı

Konuşmasında Tahran ve Meşhed’deki Suudi Arabistan temsilciliklerine yapılan saldırıya değinen Zarif, “Cumartesi günü Tahran ve Meşhed’de çıkan olaylar asla kabul edilemez. İran’ın tüm makamları bu olayları şiddetle kınamıştır” ifadelerini kullandı.

Konuk bakan Caferi konuşmasında Irak’ın İran ve Suudi Arabistan’la olan tarihi ve kültürel birlikteliğine işaret etti. Caferi, “Her iki ülkeyle de tarihi, coğrafi ve kültürel bağlarımız var. İki ülke arasındaki gerilimin düşürülmesi için Irak olarak gerekli çabayı göstereceğiz” ifadelerini kullandı.

Suudi Arabistan yönetimi, cumartesi günü aralarında Suudi vatandaşı Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr’in de bulunduğu 47 kişinin idam cezasının infaz edildiğini duyurmuş, İran’ın en üst düzey din ve siyaset adamlarından peşpeşe gelen tepki açıklamalarının ardından Suudi Arabistan’ın Tahran Büyükelçiliği ve Meşhed kentindeki konsolosluk binası göstericilerce ateşe verilmişti. Suudi Arabistan yönetimi de büyükelçilik ve konsolosluk binalarına yönelik saldırıların ardından İran ile diplomatik ilişkilerini kestiğini açıklamıştı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X