İstanbul İl Jandarma Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, korsan çağrı merkezi kurarak vatandaşları dolandırdıkları öğrenilen şüphelilerin yakalanması amacıyla çalışma başlattı.
Jandarmanın yaptığı teknik ve fiziksel takip ile istihbarat çalışmasının ardından, dolandırıcılık yaptıkları öne sürülen kişilerin kimlikleri ve adresleri tespit edildi.
Jandarma ekiplerince İstanbul, İzmir, Balıkesir, Kırklareli ve Gaziantep’te belirlenen ve 3’ü çağrı merkezi olarak kullanılan 24 adrese eş zamanlı baskın düzenlendi.
Operasyonda, 39 şüpheli gözaltına alındı. Adreslerde yapılan aramalarda, 75 banka ve kredi kartı, 68 cep telefonu, 7 bilgisayar, 3 tablet, 5 modem, 2 hafıza kartı, 10 bin lira, mağdur vatandaşlara ait çok sayıda kimlik ve kredi kartı bilgilerinin yer aldığı belge ele geçirildi.
45 milyon liralık vurgun
İstanbul İl Jandarma Komutanlığı’na getirilen zanlıların sorgulanması ve ele geçirilen delillerin incelenmesi sonucunda, suç örgütü üyelerinin 7 ayda dolandırıcılık yöntemiyle yaklaşık 45 milyon lira haksız kazanç sağladığı belirlendi.
Zanlıların, korsan çağrı merkezi kurdukları, bu çağrı merkezlerinin bazılarının lüks rezidanslarda yer aldığı, telefonla aradıkları vatandaşlara kendilerini banka görevlisi olarak tanıttıkları ve kişisel bilgilerini aldıkları mağdurların hesaplarındaki paraları başka hesaplara havale ettikleri öne sürüldü.
Şüphelilerin ayrıca, kendi hazırladıkları sahte internet bankacılığı sitelerinin uzantılarını bazı sosyal medya sitelerine yönlendirdikleri, sahte internet bankacılığı sayfalarına giren vatandaşların banka hesap bilgilerini elde ettikleri ve bu yöntemle de dolandırıcılık yaptıkları iddia edildi.
Vatandaşlara uyarı
Soruşturma kapsamında jandarma ile Bankalararası Kart Merkezi tarafından kurulan ortak çalışma grubu sayesinde, suç örgütü üyeleri arasında anlık veri paylaşımı yapıldığı, örgüt içinde hackerler, kart bilgilerini toplayan ve ATM’lerden para çeken kişilerin ayrı ayrı grup liderlerinin olduğu ortaya çıkarıldı.
Ayrıca, örgüt üyelerince banka bilgileri ele geçirilen bazı vatandaşların hesaplarındaki paraların başka hesaplara aktarıldığı, “toplayıcı” olarak isimlendirilen şüpheliler aracılığıyla da bazı mağdurların banka ve kredi kartlarındaki paraların ATM’lerden çekildiği öğrenildi.
Jandarmadaki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen 39 kişiden 38’i mahkemece tutuklanırken, 1 kişi tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
Jandarma yetkilileri, dolandırıcıların sürekli taktik geliştirdiğini, özellikle telefonla arayıp kendilerini banka görevlisi olarak tanıtan kişilere karşı dikkatli olunması konusunda vatandaşları uyardı.