Çalışana ‘4.0’ uyarısı

Honda Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Gökmen Yağal, endüstri 4.0’dan çalışanların etkileneceğini belirterek, ”Kişilerin kendini geliştirmesi ve adapte olması gerekiyor. En başta eğitim önemli ve kamu kurumlarına da büyük bu noktada görevler düşüyor. Yoksa

Çalışana ‘4.0’ uyarısı

ASLIHAN AYDIN

Türkiye İnsan Yönetimi Derneği (PERYÖN) Güney Marmara Şubesi tarafından bu yıl 15’incisi gerçekleştirilen İnsan Yönetimi Zirvesi dün Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde başladı. Bugün de sürecek olan zirvede, endüstri 4.0 konusu ile entegre olan ‘İnsan Kaynakları 4.0’ ele alındı. Honda Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Gökmen Yağal, endüstri 4.0 ile birlikte elektronik aletlerin birbiri ile haberleşeceğini belirtti. Söz konusu dijitalleşme ile birlikte çok fazla bilgi yoğunluğu yaşanacağını savunan Yağal, “Hem beyaz yaka hem mavi yaka etkilenecek. Bugün mesela cep telefonlarını ileri yaştaki kişiler adapte olamadıkları için iyi kullanamıyor. Bu gelecekte bizim başımıza da gelecek” diye konuştu.

BU NOKTADA EĞİTİM ÖNEMLİ

Çalışanların da kendini geliştirmesi ve yeni döneme adapte olmaları gerektiğini dile getiren Yağal, ”Bu noktada eğitimin önemine dikkat çekti. Yağal, ”Kamu kurumlarına da büyük görevler düşüyor. Çünkü geçişler zor olacak ve kalifiye eleman zor bulacağız. Örneğin endüstriyel data uzmanları olacak. Bu meslekteki insanlar verimsizlikleri ortadan kaldırmak için çalışacaklar” ifadelerini kullandı.

DEĞİŞİME ŞAHİT OLDUK

PERYÖN Güney Marmara Şube Başkanı Barış Gül, endüstri 4.0 ile internete dayalı üretim ve iş modellerinin konuşulmaya başladığını söyledi. İnternetin iş yapış şekillerini değiştirdiğini dile getiren Gül, “Akıllı evlerde oturuyoruz. Çok yakında da akıllı fabrikalarda çalışmaya başlayacağız. 20 yıl önceki iş yapış şekilleri ile şimdikiler çok farklı ve biz bu değişime çok yakından şahit olduk. Tüm bunları göz önüne alırsak 20 yıl sonra nerede olacağız” diye sordu. Sanayiyi beslemekte zorlanan teknik okulların durumuna ve işsizliğin temellerini oluşturan nitelikli iş gücünün eksikliğine dikkat çeken Gül, “Endüstri 4.0 işsizlik mi getirecek yoksa gelişimin altyapının beslenmesi durumunda refah düzeyi yüksek bir toplum mu oluşturacak? Aslında bunu seçmek bizim elimizde” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X