Camide resmi nikah önerisi

AKP İstanbul Milletvekili İsmet Uçma, TBMM Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerini Araştırma Komisyonu’nda Resmi Gazete’de dün yayımlanan “Evlilik Ehliyeti” uygulamasını savunurken dün de yeni önerilerde bulundu.

Camide resmi nikah önerisi

Daha önce “mahalle namusu” diyerek tartışmalara neden olan Uçma, “Belediyelerin dışında da müftülüklerimizde ve düzenlemeye uygun camilerin içinde isteyenler nikah akitlerini yaptırabilmeliler. Bir bütün olarak alınmalı. Evlendirme dairesi, müftülük, okul, rehberlik, muhtar tamamı bir sosyal bilince yönelik hareket etmeli. Ve gerçekten bunları o zaman önleyebileceğimizi düşünüyorum” şeklinde konuştu.

“Örgütlü suç kapsamına girsin”

Cumhuriyet Gazetesi’nin haberine göre; Evlilik ehliyeti önerisinin yasalaşmasını memnuniyetle karşıladığını söyleyen Uçma ayrıca “Kadına yönelik şiddet aile, kabile, aşiret kararıyla işlenmesi durumunda bunların örgütlü ve organize suç kapsamına alınması gerekmektedir. Bunu mutlaka hayata geçirmemiz gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu. 

“Ehliyeti olmayan evlenemez”

Bakanlar Kurulu, Kadına Yönelik Şiddetin Araştırılması Komisyonu’nda dile getirilen “evlenme ehliyeti”ni gündemine alarak, “Evlenme Yönetmeliği”nde değişiklik yaptı. Bakanlar Kurulu, yönetmeliğe “Evlenme ehliyet belgesi: Kişinin evlenme anındaki milli hukuka göre evlenme ehliyeti ve şartlarının yer aldığı ve evlenmeye sakınca bulunmadığını gösterir belgeyi” alması gerektiği maddesini eklendi.

Meclis’te Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerini Araştırma Komisyonu’nda “Evlenme ehliyeti getirelim” diyen AKP İstanbul Milletvekili İsmet Uçma’nın önerisi yasalaşmış oldu.

16 yaşa hâkim izni

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nde evlenme ehliyeti ve şartları özetle şöyle sıralanıyor:

* 18’i doldurmuş, mahkemece vesayet altına alınmamış olan erkek ve kadın başka bir kimsenin rızası veya iznine bağlı olmaksızın evlenir.

* 17’yi tamamlayan erkek ve kadın velinin izni, veli yoksa vasi veya vesayet makamının izni ile 16 yaşını dolduran kadın ve erkek hâkimin izni ile evlenebilir.

* Evlenme ehliyet belgesi, çiftlerin bağlı olduğu ilçenin nüfus müdürlüklerinden alınıyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X