Çanakkale ruhu Nilüfer’de yaşatıldı

Nilüfer Belediyesi, Çanakkale Deniz Zaferi’nin 100. yılında, tarihin akışına yön veren şehitleri andı.

Çanakkale ruhu Nilüfer’de yaşatıldı

Nilüfer Belediyesi, “Çanakkale geçilmez” diyen şehitlerimizi, “Farklı Dünyaların Ortak Vatanı Çanakkale” sloganıyla düzenlediği törenle andı. Cumhuriyet Meydanı’nda Çanakkale Deniz Zaferi’nin 100. yılında düzenlenen programlar gün boyu sürdü. Karanfillerle oluşturulan barış simgesi içinde Çanakkale Şehitleri Abidesi’nin birebir küçültülmüş maketi halkla buluşturuldu. Yaklaşık bir ton ağırlığında, 10 metre yüksekliğinde olan anıtın hemen önünde de şehitleri temsilen 300 çarık sergilendi.

Çanakkale destanının fotoğraflarla anlatıldığı açık hava sergisi de sabah saatlerinden itibaren halka açıldı. Bursa şehitlerin isimlerinin de yer aldığı sergi büyük ilgi gördü. Öğrencilere yönelik hazırlanan ve destanın gizli kahramanlarının anlatıldığı “Siperin Ardı Memleket” isimli çizgi roman, Uluslararası Karikatür Yarışması’nda ilk üçe giren eserlerden oluşan poster ile Çanakkale şehitleri için hazırlanan künyeler de ücretsiz olarak dağıtıldı.

Halk, oluşturulan video kabininde Çanakkale Zaferi’ne ilişkin duygularını kameralara aktarırken, isteyenler de bu duygularını oluşturulan anı defterinde paylaştı. Saat 17.00’de de Halk Evi önünde anma töreni düzenlendi.

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, ve belediye personelinin katıldığı program, Fırat Emiroğlu’nun okuduğu Çanakkale şiiri ile başladı.

Tarihin en kanlı savaşlarının yapıldığı, metrekareye 6 bin merminin düştüğü, on binlerce insanın öldüğü bu savaşta, en çok şehidin Bursa’dan verildiğini hatırlatan Bozbey, bunun için, Bursa’da yaptıkları törenlerin daha da anlam kazandığını söyledi. 

Bozbey, “Bu savaşı, yaşananları, tarihte yazıldığı gibi paylaşmayı, gelecek kuşaklara aktarmayı görev olarak kabul ediyoruz” dedi.

Bozbey, ‘Çanakkale Şehitleri Abidesi’ maketiyle dünyada tek ve en önemli gerçeğin “barış” olması gerektiğinin bir kez daha gözler önüne serildiğini belirtti. Törenler, şiirler okunması ve Çanakkale türküleri söylenmesiyle devam etti. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X