Çanakkale’yi yurt dışında anlatacaklar

Bursa’da 2010 yılında gençlere türküleri sevdirmek için kurulan ve çoğunluğu öğrenci 14-20 yaşlarındaki amatör sanatçılardan oluşan “Gençleşen Türküler Topluluğu”, “Bir Destandır Çanakkale” isimli eseri Fransa ve Hollanda’da sergileyecek.

Çanakkale’yi yurt dışında anlatacaklar

Topluluğun proje danışmanlığını eski AK Parti Bursa Milletvekili Faruk Anbarcıoğlu, Gazi Üniversitesi araştırma görevlisi ve halk bilimi uzmanı Ahmet Şenol ile TRT İstanbul Radyosu program yapımcısı ve ses sanatçısı Sebahat Aslan yapıyor.

Yurt içi ve dışında 200’ü aşkın konser, oratoryo, tiyatral gösteri ve dinletiyi sanatseverlerle buluşturan 120 kişilik topluluk, Çanakkale Savaşı’nı konu alan “destansı” türkülerle hazırlığı programı 95’inci kez sahnelemeye hazırlanıyor. “Bir Destandır Çanakkale” isimli eser, mart ayı sonunda Fransa ve Hollanda’da sanatseverler ile buluşacak.

 

Dinletinin, Osman Gençağa Yiğitoğlu’nun yönetmenliğinde “Çanakkale’nin Destansı 100’ü” adıyla belgesel olarak da ekranlara taşınması planlanıyor.

 

“Hepimiz amatörüz”

 

Topluluğun sorumlusu müzik ve halk bilimi uzmanı Erdinç Ertüzün,  yaptığı açıklamada, 34 kişiyle yola çıktıklarını ve zamanla 120 üyeye ulaştıklarını söyledi.

 

Ertüzün, toplulukta 14-65 yaş grubunda öğrenci, öğretmen, subay, polis, ev kadını, siyasetçi ve memur gibi farklı kesimlerden amatör sanatçı bulunduğunu, belirterek, şöyle konuştu:

 

“Adının ‘Gençleşen Türküler’ olması, sadece gençlerin türkü söylemesi anlamına gelmiyor. Bu anlamda hoş bir ironi yakaladık ve halkımızdan da teveccüh gördük. Türkülerin bize anlattığı medeniyeti, hikayeleri, destanları gençlerimiz ve yetişkinlerimizle anlatarak bunları geleceğe taşımak adına çalışmalar ve etkinlikler yapan, kutlama, anma programlarında gösteriler yapan bir topluluğuz. Bizde halkın medeniyeti, onu oluşturan öğelerle yürüyor. Topluluğumuzda ağabey-kardeş, abla-kardeş, eş ve kuzenler de var. Çok uzun süre görüşemeyip grupta bir araya gelmiş kadim dostlar var. Hepimiz amatörüz. Halk müziğimizi ve edebiyatımızı halkın kendisi olarak yapıyoruz.”

 

Gençlerle türkü söyleyen değil, bunları yaşayan ve söyleyen, halka aktaran bir topluluk olduklarını vurgulayarak konserlerinde sadece türkülere yer vermediklerini dile getiri. Ertüzün, “Çanakkale gibi şanlı tarihimizde zaferden çok destan haline gelmiş birçok olayı tiyatral anlatı olarak da sahneye koyuyoruz ki hem gençler, gençlerin ağzından Çanakkale’yi dinlesin hem de yetişkinler tekrar yüreklerindeki duyguları yaşasın” dedi.

 

 Ailelerindeki birlikteliklerini koroya taşıdılar

 

Topluluk üyelerinden Gizem (17) ve Gökçe Mutlu (16) kardeşler ise hobiyle başlayan çalışmalarının kendilerine çok şey kattığını, özellikle Çanakkale’yi anlatırken çok duygulandıklarını vurguladı.

 

Beyza Kiraz (49) da toplulukta eşi Muammer Kiraz (51) ve ablası Perihan Taşkıran (53) ile yer aldıklarını ve grupta yeni arkadaşlar edindiklerini belirtti.

 

Alperen (18) ve Kaan Ertüzün (14) kardeşler ile kuzenleri Ahmetcan Beleli (19), topluluktaki çalışmalarının müzikal anlamda kendilerine çok şey kattığını, grup üyeleriyle hem kan hem de can bağları oluştuğunu ifade etti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X