Çandağ: Mutluluk gerçek sevgidir

Bursa’da yaşayan yazar Neclâ Çandağ, ilk gençlik romanı Titus Tüneli’nin “Dilek Feneri” adlı kitabında, Antakya’yı kültür, tarih ve mitoloji açısından ele alıyor. Çandağ, “Kitaptaki gençlerin özetlediği fikir şu: İnsanın iç dünyasındaki mutluluk, gerçek s

Çandağ: Mutluluk gerçek sevgidir
Dilek Atlı
 
Erkek Lisesi Türk dili ve edebiyatı öğretmenliğinden emekli olan yazar Neclâ Çandağ, Çerçeve Yayınları’ndan çıkan son kitabı “Titus Tüneli’nin Dilek Feneri” ile bu defa genç okurlarına merhaba dedi. Geçtiğimiz günlerde raflarda yerini alan kitap, yazarın şiir, araştırma ve toplam 13 çocuk yapıtından sonra ilk gençlik romanı olarak dikkat çekiyor.

“ANTAKYA’YI ANLATMAK İSTEDİM…”

1989 yılında Orman Bakanlığı’nın düzenlediği bir yarışmada “Elma Ağacı” adlı eseriyle ödül kazanarak yazın dünyasına adım atan yazar, şair ve araştırmacı Çandağ, ilkokul yıllarında günlük tutarak yazmaya başladığını söyledi. Erken yaşta okuduğu “Anna Frank’ın Günlüğü” adlı kitaptan çok etkilendiğini belirten Çandağ, emekli olmadan önce öğretmenlik ile yazarlığı birlikte sürdürdüğünü kaydetti.

 

“Sait Faik ve Biz” adlı kitabı 1990 Sait Faik Hikâye Armağanı Jüri Özel Ödülü’ne değer görülen Çandağ, çocuklar için kaleme aldığı öykü kitaplarıyla sevildi, tanındı. Son kitabı “Titüs Tüneli’nin Dilek Feneri”nin doğuş serüvenine değinen Çandağ, “Benim için uzun süren bir yazım süreci oldu. Antakya bir dönem bulunduğum bir şehir. Kültür, tarih ve mitoloji açısından önemli bir bölge. Kitapta da bu özelliklerine yer verdiğim Antakya’yı bu ilk romanımda anlatmak istedim” dedi.

Kitabın ana fikrini “İnsanın iç dünyasındaki mutluluk, gerçek sevgidir” sözleriyle açıklayan yazar, romanın konusuyla ilgili şunları kaydetti: 

“Galatasaray Lisesi mezunu altı genci anlattım. Liseyi bitirdikten sonra birbirlerine verdikleri sözü tutmak üzere beş yıl sonra Antakya’da buluşan gençler, tiyatro, hukuk ve tarih gibi farklı alanlarda eğitim görmüşlerdir ve farklı coğrafyalarda hayata atılmışlardır. Dostlukları ve sevgileri ilk günkü kadar taze olan bu gençlere ‘Kraliçe Kent Antakya’ unutamayacakları bir serüven sunar. Tarihi mekânları gezmekle kalmazlar, efsaneler arasında bir yolculuğa çıkarlar. Yazarın bilgece görüşleri de onlara eşlik eder. Kitabı okuyanlar da bu yolculuğa onlarla beraber çıkacaklar. Kitapta Nisan Bahar, Deniz Su, Rana Zeynep, Ali Eşref, Mehmet Cevdet ve Alper adlı altı gence Antakya’nın Defne efsanesi, Anıt Ağacı, Asi Nehri, Şehir Devlet Meclisi, Hıdır Bey Köyü gibi yerler hikâye boyunca eşlik eder. Ayrıca, Sait Faik Abasıyanık, Nurullah Ataç gibi değerli kalemlerin yapıtlarından da Titüs Tüneli’nin Dilek Feneri kitabında izler yer alıyor.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X