Canikli, yeni yatırım paketinin ayrıntılarını açıkladı

Başbakan Yardımcısı Canikli, ‘Yeni Yatırım Reform Paketi’ndeki vergilendirme, yabancı çalışanlar ve teşvikler hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Canikli, yeni yatırım paketinin ayrıntılarını açıkladı

Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası ‘Yeni Yatırım Reform Paketi’ hakkında bilgi veren Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, yatırım ortamının iyileştirilmesine katkı sağlayacak paketi TBMM’ye sevk edeceklerini söyleyerek vergi ve ticaret kanunu ile ilgili çalışmalar olacağını açıkladı.

 

Yatırım maliyetini düşürecek damga/harç vergilerinde çalışma yapılacağını söyleyen Canikli, sözleşmelerde sadece bir nüshadan harç alınacağını duyurdu.

 

Canikli, kamu ihalelerinde iptal olması durumunda damga vergisinin iade edileceğini belirtti.

 

Üreticiden tüketiciye ürünlerde fiyat oluşumunda çalışma yapılacağını ifade eden Başbakan Yardımcısı, “Süt üreticileri için müdahale alımları devam edecek” dedi.

 

Şube açma ve şirket kapatma önündeki engellerin azaltılacağının altını çizen Canikli, Ar-Ge faaliyetlerinin teşvik potansiyelinin artırılacağını ifade etti.

 

Başbakan Yardımcısı, “Uluslararası şirketlerin bölgesel yönetim merkezlerine teşvik gelecek. Faizsiz finans sistemi önündeki engeller azaltılacak” ifadelerini kullandı.

 

‘Taşeron’da teknik çalışmalar sürüyor

 

Taşeron işçilere yönelik düzenlemeye ilişkin Canikli, şunları söyledi: “Teknik çalışmalar devam ediyor Maliye Bakanlığımız bünyesinde, ilgili bütün bakanlıkların da katılımıyla. Türkiye’de çok büyük bir problemi çözecek olan bir düzenleme. Çok fazla teknik bileşenleri söz konusu. Her biri ayrı ayrı problem olan teknik detaylar var, onların çözülmesi gerekiyor. Şu an o aşamadayız. Takvim vermek istemiyoruz ama çok uzun zaman alacağını tahmin etmiyoruz.”

 

Almanya’nın İncirlik talebiyle ilgili verilmiş karar yok

 

Öte yandan gazetecilerden gelen bir soru üzerine Canikli, Almanya’nın İncirlik Üssü talebi olduğunu ancak verilmiş bir karar olmadığını ifade etti. 

 

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, “Almanya’nın İncirlik Üssü’nden bir talebi söz konusu. Bu taleple ilgili verilmiş hiçbir karar söz konusu değildir. Talep doğru, onun dışındaki değerlendirmeler spekülasyondan ibarettir.” dedi.

 

Yabancı yatırımcıların sorunları ele alınacak

 

Konulardan birinin Türkiye’deki tarımın sorunları, daha etkili ve verimli hale getirilmesi için yapılabilecekler olduğunu aktaran Canikli, bununla ilgili kanun tasarısına esas olmak üzere bir sunumun yapıldığını bildirdi. 

 

Canikli, ele alınan diğer konunun ise Türkiye’de yatırım ortamının iyileştirilmesi olduğuna değinerek, bununla ilgili birden fazla bakanlığı ilgilendiren, kapsamlı, gerçek anlamda sonuç alıcı hükümleri kapsayan bir çalışmanın sunulduğunu söyledi. 

 

Söz konusu çalışmayla Türkiye’de yatırımın ve üretimin önünün açılmasına katkı sağlanmasının planlandığını ifade eden Canikli, çalışmanın özellikle doğrudan yabancı yatırımcıların sıklıkla karşılaştığı ve giderilmesini talep ettiği konuları da kapsayacağını vurguladı. Bu da son derece önemlidir. Özellikle uzun vadeli ihtiyaçlarımızın, tarım ürünleri ihtiyaçlarımızın, Türkiye’nin ihtiyaçlarının karşılanmasında çok ciddi katkı sağlayacaktır.”

 

Yurt dışından toprak kiralanabilir

 

Nurettin Canikli, “Türkiye’nin tarım toprakları sonuç itibarıyla sınırlı, ülkemizin talepleri, tarım ürünlerine olan talepleri de daha yüksek oranda. Bunların karşılanması amacıyla başka ülkelerde verimli arazi kiralanması veya edinilmesi noktasında da etkili çalışmalar, sonuç alıcı çalışmalar gerçekleştirilecektir.” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X