Canlı bomba Ulucami önünde böyle keşif yapmış!

Canlı bomba Eser Çali’nin eylemden iki gün önce Ulucami önünde yaptığı keşif görüntüleri kameralara takıldı. Saldırıda kullanılan patlayıcı ise Mardin’de hazırlanıp kurye ile İstanbul’a gönderilmiş.

Canlı bomba Ulucami önünde böyle keşif yapmış!

Bursa Ulu Cami’nin hemen yakınlarında canlı bomba eylemini gerçekleştiren “Asya Gildağ” kod adlı Eser Çali’nin, eylemden iki gün önce cami çevresinde keşif yaptığı ortaya çıktı. 24 yaşındaki Çali’nin Ankara Üniversitesi Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi’nden (DTCF) 3. sınıfta ayrıldığı ve 2012’de terör örgütü PKK’ya katıldığı belirlendi. 

 

Milliyet’in aldığı bilgiye göre, TAK’ın üstlendiği canlı bomba eyleminden iki gün önce eylem yeri ile ilgili keşif çalışmaları yapıldığı anlaşıldı. Soruşturma dosyasında yer alan görüntülerde, saldırıyla ilgili ayrıntılar ortaya çıkarıldı. Görüntülere göre, “Sultan Yıldız” sahte kimliğini kullanan Çali’nin beraberinde Mithat Tunç’la Ulucami çevresi ve yakınlarında keşif yaptığı saptandı. Olay yeri ve çevresinden elde edilen görüntülerin analiz edilmesinden sonra Çali ve Tunç’la, Tunç’un arkadaşı K.O.’nun Atatürk Caddesi üzerinde bir telefon mağazasına giderek telefon aldıkları anlaşıldı. Telefonun olaydan sonra bulunan telefon olduğu anlaşıldı. 

 

Çantayı da aldı

 

Canlı bomba Çali’nin olaydan iki gün önce yine Tunç ve K.O. ile birlikte aile görüntüsü altında Ulucami, Osmangazi Metro İstasyonu çevresinde dolaşarak keşif yaptığı tespit edildi.

 

Olayın ardından canlı bomba eylemcisi Çali’nin bağlantıları araştırıldı. Eylemcinin 2012’de PKK’ya katıldığı belirlendi. Çali’nin, bir dönem Ankara Üniversitesi DTCF’de öğremin gördüğü ve 3. sınıfta okuldan ayrıldığı anlaşıldı. Olayda kullanılan patlayıcının Mardin’de hazırlandığı ve Emine K. tarafından Mardin’den İstanbul’a getirildiği, ardından Bursa’ya gönderildiği belirlendi. Çali’nin Bursa’da kaldığı evin Tunç tarafından kiralandığı ve patlayıcının 14 Nisan’da bu evde Çali’ye teslim edildiği saptandı. Araştırmalarda Emine K.’nın 2012’de PKK’ya katıldığı ortaya çıktı. 

 

Araştırmalarda, canlı bombanın üzerinde bulunan kimliğin gerçek sahibi olan ve Afyonkarahisar’da yaşayan Sultan Yıldız’ın da Emine K.’nın arkadaşı olduğu belirlendi. Yıldız’ın sorgusunda, arkadaşı Emine K.’nın istediği için kimliğini geçici olarak verdiğini anlattığı öğrenildi. 

 

Soruşturma çerçevesinde olay yerinde elde edilen deliller arasındaki cep telefonunda yapılan incelemede Çali’nin Viranşehir’de yakalanan Suriyeli İsa Casım ile görüşmeler yaptığı belirlendi. Casım’ın, PYD ile bağlantısı olan ve insan kaçakçıçığı yapan Ali Abdo ile bağlantısı tespit edilmişti. Abdo’nun Casım’ı arayıp Çali’nin Bursa’ya gönderilmesi talimatını verdiği, bu talimat üzerine Casım’ın Çali’nin Bursa’ya gitmesini organize ettiği ortaya çıkarılmıştı. 

 

‘Sürekli uyuyordu’

 

Normalde başörtüsü takmayan Çali’nin olay yerine taksi ile gittiği bomba yüklü çantayı ise taksinin bagajına koyduğu ifade edildi. İstanbul’dan bombayı çanta içinde Bursa’ya getirip öğrencilerin kaldığı eve teslim ettiği öne sürülen Ümmü Gülsüm M. ise polise verdiği ifadesinde, “İstanbul’da kaldığım ev arkadaşım Tuğba K.’nin ablası Emine K. beni aradı. Bursa’da bir yakının tedavi olacağını söyledi. Ben de Ağrı’da lise arkadaşım Mithat Tunç’u aradım. Yardım istedim. Mithat bana, ‘Sorun yok bizde kalabilir’ dedi. Bu sırada Emine K., benden Bursa’ya gidecek çanta verdi. ‘Hayır’ diyemedim” dedi. Emine K.’nın ise, “Ben Ümmü Gülsüm’e gerçekten çanta verdim. O çantayı açıp baktığımda bomba yoktu” dediği ileri sürüldü. Tunç ise ifadesinde, “Önce Gülsüm geldi. Çanta bıraktı 10 gün sonra kız arkadaşı geldi. Bizimle fazla konuşmadı. Misafir olduğu için Bursa’yı gezdirdim. Canlı bomba olduğunu bilmiyordum” dedi. Gözaltına alınıp daha sonra serbest bırakılan M.O.T. ise Çali’yi evlerinde ilk kez gördüğünü belirterek, “Sürekli uyuyordu. Yol yorgunluğundan sanıyordum” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X