Çaresizlik! Sığınmacıların dramı bitmek bilmiyor

Sığınmacıların dramı bitmek bilmiyor. Yunanistan’ın Pire limanının tahliye edilmesi için gelen polislere tepki gösteren bir Afgan sığınmacı, altı aylık bebeği denize atmakla tehdit etti.

Çaresizlik! Sığınmacıların dramı bitmek bilmiyor

AB ile Türkiye arasındaki sığınmacı anlaşması uygulanmaya başladı, ancak anlaşmanın yürürlüğe girdiği 20 Mart öncesinde Yunanistan’a gelen göçmenlerin geleceği belirsiz. 

Atina hükümetinin, Pire limanında biriken 4 bini aşkın sığınmacının tahliyesi için attığı adımlar da ülkenin iç kesimlerindeki kamplara gitmek istemeyen göçmenler tarafından tepkiyle karşılanıyor. Ancak evlerini geride bırakarak Ege Denizi’nde tehlikeli bir yolculuğu göze alan göçmenlerin gösterdiği tepki çoğu zaman tahmin edilenden de büyük oluyor. 

Son olarak önceki gün Pire limanını tahliye etmek için gelen polisle Afgan sığınmacılar arasında çıkan tartışma sırasında bir kişi altı aylık kızını havaya kaldırarak, çocuğunu denize atmakla tehdit etti. Öfkeli Afgan baba polisler ve STK temsilcileri tarafından güçlükle sakinleştirildi. Çıkan olaylarda 11 sığınmacı fenalaşarak hastaneye kaldırıldı. 

Midilli Adası’nda bazı kaçakların ise TIR’ların kasalarına binerek feribotlarla kaçmaya çalıştıkları son anda fark edildi. 

 

SAKIZ ADASI’NDA GERGİNLİK

Bu arada Sakız Adası’ndaki kamptan kaçan sığınmacıların Sakız Merkez Limanı’nı işgal etmesi, bazı ada sakinlerinin tepkisine neden oldu. 

Mülteci kampının bulunduğu Kampohora bölgesi sakinleriyle sığınmacılara destek veren uluslararası insan hakları aktivistleri, karşı karşıya geldi. Karşılıklı slogan ve atışmalar başladı. Sonra göçmen karşıtları, belediye binasına yöneldi. 

 

Karşı grup da belediye binasına girince gerginlik alevlendi. Belediye Başkanı Manolis Vournous’un makam odası arasındaki bekleme salonunda gerginlik had safhaya çıktı. Kent Konseyi toplantısı kesintiye uğradı, taraflar arasında uzlaşma sağlanamadı. Bir süre daha devam eden olaylar sonrasında göstericiler dağıldı. Fakat bu kez protesto gösterilerine karışan bazı aşırı uç parti yandaşlarının, limanda bulunan yaklaşık 300 sığınmacıyı taciz edecekleri iddiaları yayıldı. Bunun üzerine Liman Başkanlığı güvenlik güçleri ile Yunan çevik kuvvet polisi polis MAT bölgede önlem aldı. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X