Cargill’in imar planı 11 yıl sonra iptal

Amerikan Cargill firmasının Orhangazi’de kurduğu fabrikanın uygulama imar planı, 11 yıl sonra Bursa 2. İdare Mahkemesi’nce iptal edildi.

Cargill’in imar planı 11 yıl sonra iptal

İznik Gölü Çevre Düzeni Planı’na uymadığı gerekçesiyle devam eden davadan, ‘hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır’ kararı çıktı. Baro, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Düzenleyici işlem niteliğindeki imar planının iptal edilmesi durumunda, dayanağı ortadan kalkan yapı ruhsatının da iptal edilmesi ve ruhsatsız konuma düşen yapının yıkılması gerekir. Halen devam eden davanın geldiği aşama göz önüne alındığında, Cargill tesisinin hiçbir hukuki dayanağı kalmıyor.”

NE OLMUŞTU?

İznik Gölü Çevre Düzeni Planı’na uymadığı gerekçesiyle açılan dava sonucunda fabrikanın planları iptal edildi. Ancak 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu’nun geçici 4. maddesinden yararlanan fabrikaya ‘tarım dışı arazi kullanım izni’ verildi. ‘Tarım dışı kullanılan tarım arazilerinin her metrekaresi için Beş Yeni Türk Lirası ödenmesi şartıyla izin verilir’ hükmü ile faaliyete geçen fabrikaya karşı 2009 yılında yeniden dava açıldı. Yıllardır devam eden Bursa 2. İdare Mahkemesi ‘hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır’ diyerek imar planının iptaline karar verdi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X