Cari açık 9 yılın en düşüğünde

Türkiye’nin ödemeler dengesi aralıkta 1 milyar 437 milyon dolar açık verdi ve 2018’de cari açık bir önceki yıla göre 19,7 milyar gerileyerek, 27,6 milyar dolara indi. Bu rakam son 9 yılın en düşük seviyesi olarak kayıtlara geçti.

Cari açık 9 yılın en düşüğünde

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Aralık 2018 dönemine ilişkin ödemeler dengesi verileri açıklandı. Buna göre cari işlemler açığı, 2017’nin aralık ayına kıyasla 6 milyar 313 milyon dolar azalarak, beklentiler çerçevesinde 1 milyar 437 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bunun sonucunda, 2018 yılında cari işlemler açığı 27 milyar 633 milyon dolara geriledi. Bir önceki yılın aralık ayında 2 milyar 451 milyon doları açık veren altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı, 2018’in aralık ayında 2 milyar 505 milyon dolar fazla verdi. Aralıkta ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre 5 milyar 861 milyon dolar azalarak, 1 milyar 683 milyon dolara geriledi. Öte yandan, kasım ayı cari fazla verisi 986 milyon dolardan 1 milyar 75 milyon dolara revize edildi.

860 MİLYON $ REZERV ARTIŞI

Aralıkta, doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler, bir önceki yılın eş dönemine kıyasla 297 milyon dolar artarak, 803 milyon dolar olarak gerçekleşti. Portföy yatırımları 1 milyar 840 milyon dolar tutarında net çıkış kaydetti. Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 143 milyon dolar net alış ve devlet iç borçlanma senetleri piyasasında 672 milyon dolar net satış yaptığı görüldü. Yurt dışında gerçekleştirilen tahvil ihraçlarıyla ilgili olarak, bankalar 370 milyon dolar net geri ödeme gerçekleştirdi.Resmi rezervlerde aralıkta 860 milyon dolar rezerv artışı gözlendi.

YIL SONU GÜNCELLEMELERİ

‘Revizyon Politikası’ doğrultusunda yapılan yıl sonu çalışmaları kapsamında, Ödemeler Dengesi İstatistikleri’nde 2014 yılından itibaren efektif ve mevduatlar, krediler, doğrudan yatırım ve hizmet kalemleri başta olmak üzere çeşitli güncellemeler yapıldı. Güncellemelerin bir kısmı ödemeler dengesi tablosunda sadece sınıflama değişikliğine neden olurken, bir kısmı da ‘Cari İşlemler Hesabı’ ile ‘Finans Hesabı’ kalemlerini ve dolayısıyla ‘Net Hata ve Noksan’ kalemini etkiledi. Bunun sonucunda, net hata ve noksan kalemi; 2014’te 600 milyon dolar, 2015’te 263 milyon dolar, 2018 Ocak-Kasım döneminde 1 milyar 151 milyon dolar azalış ve 2016 ile 2017 yılında sırasıyla 135 milyon dolar ve 58 milyon dolar artış gösterdi. Böylece net hata ve noksan kalemi toplam 1 milyar 821 milyon dolar azaldı.

EKONOMİSTLER NE DEDİ?

*Banu Kıvci Tokalı (Halk Yatırım): Kurun mevcut seviyeleri ve beklentilerimiz doğrultusunda ekonomide yavaşlama sinyalleri, cari dengedeki iyileşmenin devam edeceğine işaret etmesine karşılık son dönemde toparlanma eğilimi gösteren ve aralık ayındaki dip seviyesinden yükselişe geçen petrol fiyatlarının seyri, cari açıktaki hızlı düşüşün devamı açısından önemli olacak. Finansman tarafında da Fed’in sıkılaştırıcı politikalarında yavaşlamaya ek olarak, ticaret savaşlarına ilişkin olumlu beklentiler, gelişen ülke piyasalarına sermaye girişini destekleyebilecek olması dolayısıyla olumlu olarak yorumlanabilir.

*Haluk Bürümcekçi (AA Finans): Cari dengedeki iyileşme en azından 2019 ilk yarısı sonuna kadar devam edecek. Üçüncü çeyrek milli gelir ve dördüncü çeyrek öncü verilerinden görüldüğü kadarı ile ekonomik aktivitenin sert bir yavaşlama içine girdiği gözlenmektedir. Bu gelişmenin, dış ticaret açığı üzerinde diğer unsurlardan daha güçlü etkide bulunacağını düşünmekteyiz. Ayrıca, Avrupa Birliği pazarı ve genel olarak küresel çapta büyümenin 2018 yılı ilk yarısında güçlü seyretmesi ihracat açısından destekleyici olmuştu. Bu bağlamda bu bölgelerden gelen yavaşlama sinyallerinin ne ölçüde ihracatı etkileyeceği takip edilecektir.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X