Cari açık daralmaya devam ediyor

Türkiye`nin `yumuşak karnı` olarak gösterilen cari açıkta iyileşme sürüyor. Eylülde beklentilerin altında kalan açık, 9 aylık dönemde 18,3 milyar dolar gerileyerek 30,8 milyar dolara geriledi.

Cari açık daralmaya devam ediyor
Türkiye’nin cari işlemler açığı eylül ayında 2 milyar 224 milyon dolar oldu. Beklenti 2,6 milyar dolardı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan cari işlemler açığı, yılın ilk 9 ayında ise geçen yılın eş dönemine göre 18,3 milyar dolar azalarak, 30 milyar 860 milyon dolara geriledi. Bu gerilemede, ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığının 15,4 milyar dolar azalarak 45 milyar 174 milyon dolara düşmesi, net hizmet gelirlerinin 2,2 milyar dolar artarak 20,1 milyar dolara yükselmesi ve birincil gelir açığının 802 milyon dolar düşüşle 6 milyar 630 milyon dolar seviyesine inmesi etkili oldu.
 
TERİMLERDE DEĞİŞİKLİK
 
Seyahat gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre 1 milyar 754 milyon dolar yükselişle 23 milyar 36 milyon dolara, seyahat giderleri de 241 milyon dolar artışla 3 milyar 646 milyon dolara ulaştı. ‘Birincil gelir’ ve ‘ikincil gelir’ terimleri, ‘gelir dengesi’ ve ‘cari transferler’ terimlerinin yerine kullanılmaya başlandı. Birincil gelir altında yer alan yatırım gelirinden kaynaklanan net çıkışlar bir önceki yılın aynı dönemine göre 880 milyon doları azalarak, 6 milyar 350 milyon dolar oldu. İkincil gelir dengesinden kaynaklanan net girişler ise 158 milyon dolar azalarak, 819 milyon dolara indi.
 
1,5 MİLYAR DOLARLIK HİSSE ALIMI
 
-Yurt dışında gerçekleştirilen tahvil ihraçları yoluyla ocak-eylül döneminde bankalar 7,9 milyar dolar, diğer sektörler de 2,8 milyar dolar net borçlanma gerçekleştirdi.
 
-Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net varlıklar, bir önceki yılın ocak-eylül dönemine göre 2,3 milyar dolar artarak, 4,4 milyar dolar olarak kayıtlara geçti.
 
-Yurt dışında yerleşik kişiler hisse senedi piyasasında ocak-eylül döneminde 1,5 milyar dolar tutarında net alım yaptı. Eylülde 408 milyon dolar net satım kaydedildi.
 
BANKALAR 1,2 MİLYAR $ BORÇLANDI
 
Yurt dışında gerçekleştirilen tahvil ihraçları yoluyla eylülde bankalar 1 milyar 296 milyon dolar, diğer sektörler de 440 milyon dolar net borçlanmaya imza attı. Bankacılık sektörü, uzun vadeli kredilerde 5 milyar 45 milyon dolar, kısa vadeli kredilerde de 2 milyar 840 milyon dolar tutarında net kullanım yaptı.
 
YÜZDE 5,5-6 ARALIĞINA GERİLEMESİ BEKLENİYOR
 
Analistler, petrol fiyatlarındaki düşüşün süreceği, turizm ve bavul ticaretindeki artışın devam edeceği beklentisi ve yapılan yeni revizyonla birlikte yıl sonunda cari açığın milli gelire oranının yüzde 5,5-6 aralığına gerilemesi öngörüyor.
 
NET HATA 321 MİLYON DOLAR EKSİDE
 
Net hata noksan kalemi eylülde 321 milyon dolar eksi verdi. Son aylarda özellikle bu kalemin artması ‘cari açık net hata noksan kalemi ile finanse ediliyor’ yorumlarına yol açmıştı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X