Cari açıkta büyük beklenti

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yıl sonunda toplam cari açığın milli gelire oranının Orta Vadeli Program (OVP) hedefi olan yüzde 5,2’nin de altında bir seviyede gerçekleşmesini beklediklerini bildirdi.

Cari açıkta büyük beklenti

Zeybekci, yazılı açıklamasında, eylül ayı dış ticaret verilerini değerlendirdi. Geçen yılın 9 ayında 61,4 milyar dolar olan dış ticaret açığının bu yılın aynı döneminde 49 milyar dolara gerilediğini hatırlatan Zeybekci, söz konusu durumun Türkiye ekonomisi için pozitif bir gelişme olduğunun altını çizerek, şunları kaydetti: ”Hem Ekonomi Bakanlığı olarak uygulamaya koyduğumuz proaktif önlemler, hem de konjonktürel güçlüklerle mücadele etmedeki başarısı herkesçe bilinen ihracatçılarımızın gayretleri sayesinde, ihracatımızdaki düşüş ithalatımızdaki düşüşün altında seyrediyor. 2015’in geri kalan bölümünde de dış ticaret açığımızın daha hızlı gerileyeceğine tanıklık edeceğiz.” 

İHRACAT YÜKSELEBİLİR

Türkiye’nin, Dünya Ticaret Örgütü’nde eylül ayı ihracat verisi açıklanan 20 ülkenin 11’inden daha iyi bir performans gösterdiğini dile getiren Zeybekci, önümüzdeki dönemde paritedeki baz etkisinin azalmaya başlamasıyla yıl sonuna doğru ihracatın yükselebileceğine işaret etti. Dış ticaret açığında meydana gelen iyileşme eğilimi ve hizmetler ticaretindeki fazlanın cari açığı da ciddi oranda aşağı çekeceğini vurgulayan Zeybekci, yıl sonunda toplam cari açığın milli gelire oranının Orta Vadeli Program hedefi olan yüzde 5,2’nin de altında bir seviyede gerçekleşmesini beklediklerini ifade etti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X