Çark esnaftan yana dönmedi

Bursalı esnaf ve sanatkarların zor bir yıl geçirdiğini dile getiren BESOB Başkanı Tak, bir an önce hükümetin kurulup ekonomik istikrarın sağlanmasını istediklerini belirtti.

Çark esnaftan yana dönmedi

AYŞEGÜL GÜRAL AKTÜRK

Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB) Başkanı Arif Tak, esnaf ve sanatkarların seçim sonrasında siyasi ve ekonomik istikrar beklentisi içerisinde olduğunu ancak hala hükümet kurulamamasının kendilerinde endişe yarattığını söyledi. Tak, ”Hangi parti gelirse gelsin önemli değil ancak tek parti dönemi ile koalisyon bir olmuyor. Seçim sonuçları koalisyonu gösterdi. Biz esnaf olarak bütün siyasi partilere eşit mesafedeyiz ve destek olmaya hazırız. Yeterki bir an önce güçlü bir hükümet kurulsun. Biz endişe içinde bunu istiyor ve bekliyoruz. 7 aylık dönem içinde alışverişler iyi olmadı. Esnaf ve sanatkar borçlarını ödeyemedi. Alacaklarını alamadı ve sıkıntı içinde. Çarklar hiç dönmedi” dedi.

İŞÇİ ÇIKARIMI TEHLİKESİ

Yeni hükümetin kurulmasını beklediklerini dile getiren Tak, ekonominin bozulması halinde ihracatın da düştüğünü kaydetti. Üretim yapanların ürettiklerini satamaması halinde çalışanlarını azaltma yoluna gideceklerini belirten Tak, ”Asıl tehlike burada. İhracat frenlenirse işçi tasarrufuna gidilirse o zaman büyük sorun olacak. Çalışmayan vatandaş alışveriş de yapamaz borç da ödeyemez. Yunanistan gibi olmayalım” diye konuştu.

AÇILAN İŞYERİ DAHA FAZLA

Arif Tak, yılın ilk 6 ayında açılan 4 bin 600 işyeri olduğunu ve buna karşılık 2 bin 800 işyerinin ise kapısına kilit vurduğunu ifade etti. BESOB Başkanı Tak, ”3’te 1 kapanan ve 3’te 2 açılan işyeri var. işyerini kapatıp maliyeti olduğunu düşünüp kayıt sildirmeyenler de var. O da sıkıntı yaratan bir durum” dedi.

İKİNCİ YARIDAN ÜMİTLİ DEĞİLİM

Yılın ilk yarısındaki sıkıntıların ikinci yarıda da devam edebileceğini dile getiren Tak, ”2015’in ikinci 6 ayından yana ümitli değilim. Belki 2016 yılında herşey normale döner ama bu yıl böyle kapanır gibi duruyor. İkinci yarıda da bir hamle olmaz” diye konuştu. Yaşanan gerginliklerle turist sayısında da azalma olduğunu vurgulayan Tak, ”Turistler başka ülkelere gidiyor. Yalnızca Arap turist gelirse alışveriş olur. Esnafın satımı çoğalır. Onun dışındaki turistler her şey dahil konsept nedeniyle otelden çıkmıyor” dedi.

SANAYİ SİTESİ 2 YILDA BİTECEK

Arif Tak, BESOB’un Çataltepe’deki Büyük Sanayi Sitesi hakkında da bilgi verdi. Sanayi sitesinde inşaatın temmuz ayında başladığının altını çizen Tak, bir aksilik çıkmaması halinde 2 yıl içinde bitmesini öngördüklerini ifade etti. Esnaf ve sanatkara yönelik çalışmalarının devam edeceğine dikkat çeken Tak, ”Esnafı ihracat konusunda bilgilendirme çalışmaları yapacağız. Bizim isteğimiz Türkiye’de birlik ve beraberlik bozulmasın. Düşmanımız çok Suriye’nin hali ortada. Birlik ve beraberlik en çok ihtiyacımız olan şey” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X