Çatısına panel kurdu, elektrik giderini azalttı

Bir süt ürünleri tesisi, çatısına kurulan güneş enerjisi panelleri sayesinde enerji giderlerini yaklaşık yüzde 70 azalttı.

Çatısına panel kurdu, elektrik giderini azalttı

Manisa’da Salihli Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) süt ve süt ürünleri üreten işletmenin sahibi Yaşar Karakoç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şirketinin enerji giderlerinin çok yüksek olduğunu, zaman zaman bu maliyeti karşılama konusunda sıkıntı yaşadığını söyledi.

Manisa’nın güneş enerjisi yatırımları için çok uygun olduğunu, küçük çaplı bir santral kurmak için bir süredir çalışma yaptığını anlatan Karakoç, bu konuda sağlanan devlet desteklerinin çok cazip olduğunu görerek proje hazırladığını dile getirdi.

Karakoç, şöyle konuştu:

“Konuyla ilgili olarak Manisa’daki Kırsal Kalkınma Şube Müdürlüğüne başvurduk. İşletmemizdeki elektrik giderinin güneş enerjisi ile karşılanması konusunda bir proje hazırladık. Projemize onay verilmesinin ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü de ruhsat verdi. Bu kapsamda işletmemizin çatısına 300 kilovat saat kapasiteli güneş enerjisi panelleri yerleştirdik.”

“Alınan ilk sonuç memnuniyet verici”

Kurdukları sistemle tesis için gerekli olan enerjinin yüzde 75’ini karşıladıklarını anlatan Karakoç, aldıkları ilk sonuçların memnuniyet verici olduğunu ifade etti.

Karakoç, “Kurduğumuz sistem sayesinde aylık 15 bin lira civarında bir elektrik ürettik. İşletme olarak aylık ortalama 22 bin lira elektrik faturası ödüyoruz. Bu da artık aylık 7 bin lira elektrik faturası ödeyeceğimiz anlamına geliyor. Sistemin kurulum maliyeti ise 1 milyon lira civarında. Ancak bunun yarısı hibe desteğiyle karşılandı” diye konuştu.

Sistemin kendisini 3 yıl içinde amorti edeceğini ve 25 yıllık kullanım ömrünün bulunduğunu anlatan Karakoç, sanayi bölgesi içindeki çok sayıda işletme sahibinin sistemle yakından ilgilendiğini, kısa sürede güneş enerjisi kullanımının katlanarak artacağını düşündüğünü de sözlerine ekledi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X