Cavit Çağlar: Türkiye her zaman yanınızda

Devlet eski Bakanı Cavit Çağlar, Batı Trakya’da hemşerilerine, ”Buralarda azınlık olarak yaşamaya devam edeceğiz. Bu topraklar bırakılıp da gidilecek yerler değildir. Şunu iyi bilin; Türkiye her zaman yanınızda” sözleriyle seslendi.

Cavit Çağlar: Türkiye her zaman yanınızda

Hasan ALİ ÇAVUŞ

Devlet eski Bakanı Cavit Çağlar, Batı Trakya ziyaretinin ikinci gününde Gümülcine’ye bağlı Menetler ve Değirmendere köylerinin 9 yılda bir birlikte organize ettiği Kurbantepe etkinliğine katıldı.

Çağlar, ilk gün ziyaret ettiği babasının köyü Üşekdere’nin yakınındaki köyde de hemşerileri tarafından büyük coşku ile karşılandı. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, Türkiye Cumhuriyeti Gümülcine Başkonsolosu Murat Ömeroğlu ve Batı Trakya Türk Azınlığı’nın önde gelen isimleri ile birlikte Menetler Köyü’ne gelen Cavit Çağlar ve Hakan Çavuşoğlu hemşeileri ile kucaklaştı.

Yoğun kalabalığın arasında Menetler Camii’ne giren Çağlar, etkinlik kapsamında okunan Kur-an’ı Kerim’in ardından Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu’nun konuşmalarının ardından son olarak kürsüye çıkan isim oldu.

HAKAN ÇAVUŞOĞLU VE BAŞKONSOLOS’A TEŞEKKÜR

Cavit Çağlar, konuşmasına ‘değerli kardeşim’ dediği Hakan Çavuşoğlu’na teşekkür ederek başladı. Kendisi sayesinde Batı Trakyalı kardeşleri ve dostları ile bir kez daha buluştuğunu ifade eden Çağlar, ziyaretin nasıl geliştiği ile ilgili şu bilgileri verdi: ”10-15 gün kadar önce ben Bursa’daydım. Hakan kardeşim eski Rodop Milletvekili Ahmet Hacıosman ile beraber Olay Medya’da beni ziyaret ettiler.

Hakan kardeşime, ‘Bizim anamız, babamız, dedemiz, Batı Trakya’dan gelmiş. Orada doğmuşlar. Ben doğru dürüst buraları gezmedim. Ara sıra geldim gittim…

Seninle bir Batı Trakya ziyareti yapalım” dedim. Kendisi de, ”Ağabey çok iyi olur; bizim şu anda bulunduğum yörenin 9 yılda bir yapılan bir geleneksel günü var ona katılırsan seviniriz” dedi, ‘Gidelim’ dedim. Kuzenim Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif’i aradım.

‘Biz geliyoruz’ dedim. ‘Cavit Ağabey gelirsen bayram yaparız’ dedi. Sağ olsun TC Gümülcine Başkansolosu Murat Ömeroğlu; kendisinin ailesi de Bursa’da yaşıyor… O da aradı. Kendisine çok teşekkür ediyorum. Burada sizlerle beraber yaşayan ve sizleri düşünen bir konsolosa sahibiz. Bu şartlarda, severek, koşarak geldik.”

İNANAMIYORUM RÜYADA MIYIM?

Batı Trakya’daki geleneksel etkinliğin Edirne Müftüsü Emrullah Üzüm ile de görüşmelerine de vesile olduğunu dile getiren Çağlar, ”Mimar Sinan’ın muhteşem eseri Selimiye Camii’nde okuma şerefine erişmiş bir kardeşimizin güzel sesinden de Kur-an’ı Kerim’den bir cüz dinledik. Mest olduk. Kendisini tebrik ediyorum. Allah sizin gibi kardeşlerimizi artırsın. Değerli kardeşlerim benim dedemin köyü Üşekdere’de bizi ağırladılar.

camii-007.jpg

Çok güzel bir gündü. Ben inanamıyorum; rüyada mıyım? Nasıl oldu? Şimdi gene burada Türkiye’de yaşayabileceğimiz bir güzelliği yaşıyoruz. Sizleri tebrik ediyorum, kutluyorum. Müslümanlığımızı en iyi şekilde yaşatıyorsunuz… Buradan Türkiye’ye giden atalarımız da medeniyet götürmüştür Türkiye’ye…

Bu arada şunu söylemek istiyorum; benim dayım da benimle beraber geldi. Rahmetli Şükrü Şankaya Batı Trakya uğruna çok kıymetli hizmetler verdi. Kadir Ağabey’im de aynı şekilde; ben Kadir dayıma ağabey derim. Bugün o da burada. Kendisi 19 yaşına kadar Gümülcine’de yaşadı.”

KURBANTEPE ETKİNLİĞİ NEDİR?

Batı Trakya’da, dağlık kesimde yer alan Gümülcine’ye bağlı Kurbantepe bölgesinde 9 yılda bir geleneksel yağmur duası ve kurban kesimi gerçekleştiriliyor. Etkinlik, bu yıl olduğu gibi yağışın bol olduğu bir yıla denk gelirse ‘yağmur duası’ yerine ‘şükür duası’ yapılıyor. Geleneksel etkinlikte Kur’an-ı Kerim okunmasının ardından şükür duaları edildi. Bölge halkı, geleneğin bölgeyi fetheden akıncıların şehit edilmelerinin ardından başlatıldığı ifade ediyor.

BURADAKİ İNSANLAR ÖNEMLİ BENİM İÇİN

Cavit Çağlar, Üşekdere Köyü’nde ‘Çinço’ lakaplı rahmetli dedesinin yaptırdığı kuyuların olduğunu öğrendiğini belirterek, ”Şimdi evin sahibi olan İsmail Hüse kardeşim söyledi. Orada hayvanlar hâlâ su ihtiyaçlarını giderirmiş. İsmail kardeşim, ‘Ayrıca burada sizin tarlalarınız var’ dedi ve oraları bana gösterdi…

Tarlalar değil, hiçbir şey önemli değildi; buradaki insanlar önemli benim için… Siz güzel kardeşlerimizi, dostlarımızı gördük. Biz aranızdan çıkıp gittik Türkiyemize… Biz orada anavatımızda siyaset yapıyoruz. Büyük işler kurduk” dedi.

Bu başarılarında geçmişte atalarının ve kendilerinin Yunanistan’da yaşadıkları zorlukların büyük etkisi olduğunun altını çizen Çağlar, ”Şunu söylemeden geçemeyeceğim. Allah insanlarımızı ve ülkemizi muhafaza etsin. Şunun için diyorum bunu. Müslümanlığı dünyada en iyi, doya doya yaşayan millet biziz. Buradaki geleneksel etkinlikte kurbanlar kesilmiş. Biz de bu kurbanlardan hissemizi alacağız” diye konuştu.

İYİ Kİ BU YÖREDEN HAKAN ÇAVUŞOĞLU GİBİ BİR EVLAT ÇIKMIŞ

Cavit Çağlar, konuşmasında hemşerisi TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu’na övgüler dizdi. Çağlar, ”İyi ki Hakan gibi bir evlat bu yöreden çıkmış. Kendisi çok başarılı. Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da sevdiği, takdir ettiği bir kardeşimizdir. Benim de Sayın Cumhurbaşkanımla iyi diyaloglarım vardır, severim, sayarım kendisini…

Çok zaman söylerim; Türkiye’de ben 3 dönem milletvekilliği, 3 dönem bakanlık, başbakan yardımcılığı yaptım. O günlere göre şartlar çok değişti. Yeri geldiği zaman bizim Cumhurbaşkanımız diklenebiliyor. Bu bizlerin, burada yaşayan Müslüman Türklerin güvencesi Türkiye’nin daha da iyi olduğunu görüyoruz” ifadelerini kullandı.

BU TOPRAKLAR BIRAKILIP GİDİLECEK YERLER DEĞİL

atı Trakya’nın bugün Yunanistan toprakları içinde yer aldığını kaydeden Cavit Çağlar şöyle devam etti: ”Ülkenin kanunlarına çok güzel uyuyorsunuz ama azınlıkların bazı hakları vardır. Bazı konularda Türkiye’de Yunanistan’a fazlasıyla iyi yaklaşım gösteriyor.

Onların da bize bazı konularda daha iyi yaklaşım göstereceklerine inanıyorum. Hakan kardeşim bunun takipçisidir. Atina’da cami yaptırılıyor; bu konulara fazla girmek istemiyorum. Biz de Sayın Yunanistan Başbakanı Çipras’a Heybeli Ada’yı açtık; ‘ziyaret için buyurun’ dedik.

Karşılıklı hoşgörü ile birbirimize sarıldığımız takdirde bizler de sizler de rahat edersiniz. Ama şunu iyi bilin ki Türkiye her zaman yanınızda, arkanızda… Buralarda azınlık olarak yaşamaya devam edeceğiz. Bu topraklar bırakılıp da gidilecek yerler değildir. Ama Türkiye’ye gezmeye buyurun gelin. Hepinize çok teşekkür ediyorum.”

ÇAVUŞOĞLU: BURADA MÜSLÜMAN TÜRK AZINLIĞI OLARAK BULUNUYORUZ

cavusoglu-001.jpgTBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu, Menetler Köyü’ndeki Kurbantepe etkinliğinde yaptığı konuşmasına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın selamını ileterek başladı. ”Burası Batı Trakya. Burada kök salmış, tarihi ile, geçmişi ile bir varlığımız var. Biz burada Yunanistan vatandaşları olarak yaşamımızı sürdürüyoruz. Yapmamız gereken en iyi vatandaş olmak ve Yunanistan devletinden eşit vatandaş olarak yaşama hakkını sunmasını beklemek olmalı.

Biz burada Müslüman Türk Azınlığı olarak bulunuyoruz. Dolayısıyla iki ayaklı bir yürüyüşümüz söz konusu. Bir tarafımız Müslüman, diğer taraftan da etkin kimliğimiz Türk” diyen Çavuşoğlu, Türk azınlığın varlığını sürdürmesi için bunun bilinciyle hareket edilmesi gerektiğini anlattı. Çavuşoğlu, ”Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan her zaman için sizlerin halini hatırını ve buradaki varlığınızı hesap ederek, düşünerek  ve önceleyerek bir yönetim tarzı ortaya koyuyor” ifadelerini kullandı.

GÖNLÜMÜZ DE KALBİMİZ DE SİZLERLE

Hakan Çavuşoğlu, konuşmasını şu sözlerle noktaladı: ”Çocukluğundan beri adını duydukları Bursa’da bir ‘Cavit Ağabey’ olarak bildiğimiz 15 bin insanın evine aş, ekmek götürmesine vesile olan, aynı zamanda bir devlet adamı kimliğiyle bizlere o tarihten itibaren sahip çıkarak yol yürüyen, bütün bir Türkiye’nin, dünyanın tanıdığı bildiği Bayın Bakanımız Cavit Çağlar da bizimle beraber. Bunun ayrı bir huzurunu mutluluğu yaşıyoruz.

Gerçekten televizyondan izlediğimiz, okuduğumuz zaman iftihar ettiğimiz, gururlandığımız ama kendisini tanıdıktan sonra bu gururumuzun ve iftiharımızın ne kadar haklı ve yerinde olduğunu bir kez daha tespit ettiğimiz bir Ağabeyimiz olarak burada ayrı bir mutluluk kaynağı.

caglar2-002.jpg

Ben huzurlarınızda kendisine çok teşekkür ediyorum. Dün köylerimizi ziyaret ettik. Bugün de buradayız. Birazdan ağzımızda müthiş bir lezzetle buradan ayrılacağız ama biliniz ki; gönlümüz de kalbimiz de sizlerle burada kalmaya devam edecek. Allah hepinizden razı olsun, kestiğiniz kurbanları kabul etsin.”   

Ziyaretten Notlar

iceri-034.jpg

* Devlet eski Bakanı Cavit Çağlar’a Batı Trakya ziyareti sırasında eşi Nursel Çağlar ile dayısı Kadir Şankaya da aile bireyleri ile birlikte eşlik etti. Çağlar Batı Trakya’ya girişinden çıkışına kadar büyük ilgi gördü.

* Çağlar’ı ziyaret boyunca TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu, Gümülcine Başkonsolosu Murat Ömeroğlu ve Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif ile Türk azınlığın önde gelenleri hiç yalnız bırakmadı.

* Çağlar ve Çavuşoğlu’nun bulunduğu 10-12 araçlık konvoyda TC Gümülcine Başkonsolosluğu ile Yunanistan’ın sivil ve resmi giyimli emniyet güçleri sürekli yer aldı ve onların gösterdiği rotada ulaşım sağlandı.

* Çağlar ve Çavuşoğlu, Kurbantepe etkinliğinin yanı sıra atalarının köyleri ile Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sembol noktalarından Gümülcine Türk Gençler Birliği’ni ziyaret etti. Çağlar, burada kendi resmini görünce duygulandı.

kahve-001.jpg

GÜMÜLCİNE’NİN MEŞHUR KAHVESİNDEN ALDI

* Cavit Çağlar, iki günlük Batı Trakya ziyareti sırasında katıldığı etkinliklerde bölgenin geleneksel lezzetlerinden tatma fırsatı bulurken, dönüş yolu öncesi Gümülcine’nin meşhur Türk kahvesinden hediye paketleri yaptırdı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X