Çavuşoğlu: YPG çok istiyorsa rejim heyetinde yer alabilir

YPG’nin Cenevre’de yapılması planan Suriye toplantısına çağrılma ihtimaline tepki gösteren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Terör örgütleri müzakere grupları içinde yer alamaz. YPG çok istiyorsa rejim heyetinde yer alabilir” dedi.

Çavuşoğlu: YPG çok istiyorsa rejim heyetinde yer alabilir

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cenevre toplantısına ilişkin, “YPG gibi terör örgütlerinin de muhalefetin içinde yer almasını istemek bu süreci akamete uğratmaktır” dedi.

Çavuşoğlu, Ankara Palas’ta düzenlenen “Türkiye – Avrupa Birliği Bakanlar Düzeyinde Siyasi Diyalog Toplantısı”nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

Bakan Çavuşoğlu, Cenevre’de yapılacak Suriye toplantısının ertelenmesine ilişkin bir soruya karşılık, ülkede rejim ve muhalefet arasındaki müzakerelerin bir an evvel başlamasında fayda olduğunu dile getirdi. Şu anda rejim güçlerinin İran ve havadan da Rusya’nın desteğiyle sivillere yönelik saldırılarının ölümlere sebep olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, Suriye’de kesin çözümün siyasi çözüm olduğunu yineledi. 

Riyad’da muhalefetin toplantı ve müzakere heyetini belirlediğini söyleyen Çavuşoğlu, “Bu süreçte bazı ülkelerin muhalefeti sulandırmaya yönelik çabaları var. Biz buna karşıyız. Özellikle YPG gibi terör örgütlerinin de muhalefetin içinde yer almasını istemek bu süreci akamete uğratmaktır. Bunun son derece tehlikeli olduğunu söylememiz lazım” diye konuştu.

“Terör örgütleri ile ılımlı muhalefet arasındaki ayrımı çok iyi yapmak lazım”

Çavuşoğlu, şunları söyledi: 

“Şu anda Riyad’daki muhalefet, YPG ve rejim yanlısı sözde muhalefetin kendi içlerinde olmasını istemiyor. Zaten rejimin kuklası olan diğer önerilen isimler çok istiyorlarsa rejim tarafından heyete katılabilirler. YPG için de bu geçerli. Suriye’de kontrol ettiği alan bakımında YPG önemliyse, o zaman DAEŞ de bir terör örgütüdür; o da Suriye topraklarının yüzde 40’ını kontrol ediyor. El Nusra da belli bir bölümünü kontrol ediyor. Dolayısıyla terör örgütleri ile ılımlı muhalefet arasındaki ayrımı çok iyi yapmak lazım. Bu konuda bizim tutumumuz son derece nettir. Dolayısıyla terör örgütlerinin müzakere heyetinin içinde olmaması gerekiyor. Birleşmiş Milletler ve temsilcileri arazideki her grupla istediği zaman görüşebilir, biz bu konuda kimseye bir şey dikte edemeyiz. Ama şu bir gerçek ki Riyad’daki muhalefet kendi arasında terör örgütlerini ve rejimin sözde muhalefet güçlerini görmek istemiyor. O nedenle görüş ayrılıkları var ama tüm ülkelerin bir an evvel Suriye’de ateşkesin sağlanması ve siyasi müzakerelerle çözüm için üzerine düşen görevi yapması gerekiyor.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X