Cebelitarık kavgası

AB’nin İngiltere’nin İspanya sınırındaki denizaşırı toprağı Cebelitarık’ta Brexit sonrası ilişkilerinde İspanya’ya veto hakkı verilmesini savununca Londra ile Madrid arasında gerilim yükseldi.

Cebelitarık kavgası

Dün Madrid’de bir konferansta konuşan İspanya Dışişleri Bakanı Alfonso Dastis, ‘Birilerinin soğukkanlılığını kaybettiği görülüyor’ dedi. 

Dastis’ten dakikakalar sonra bu kez İngiliz mevkidaşı Boris Johnson’dan açıklamalar geldi. Johnson, ‘Cebelitarık’ın egemenliği değişmedi ve değişmeyecek. Bu durum, Cebelitarık ve Birleşik Krallık halklarının açık onayı olmadan değişemez ve değişmeyecek de’ diye konuştu.

Referandumda Brexit karşıtı oy kullanan 6,8 kilometrekarelik Cebelitarık’ın Başbakanı Fabian Picardo ise, AB’nin İspanya’nın kabadayılıklarına yardım ettiğini savundu ve diplomatik dili bir kenara bırakarak AB Konseyi Başkanı Donald Tusk’ın davranışlarının ‘boynuzlu koca’ya benzediğini söyledi. İngiltere Başbakanı Theresa May, Pazar günü Cebelitarık’ı desteklemeye devam edeceklerini açıklamıştı. 

FALKLAND BENZETMESİ! 

Muhafazakar Parti’nin eski lideri Michael Howard ise, Başbakan May’in savaşa hazır olması gerektiğini söyledi. Howard, ’35 yıl önce başka bir kadın başbakan, yine küçük bir Britanyalı grubun haklarını, yine İspanyolca konuşan bir ülkeye karşı korumak için askeri birliklerini dünyanın bir ucuna yollamıştı. Çok eminim ki, şimdiki başbakanımız da Cebelitarık halkını desteklemek için aynısını yapacaktır’ dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X