Çekler karekodla güvenli olacak

Babacan, ”Çeklerin piyasada kullanımını kolaylaştıracak, keşideci ile ilgili piyasaya daha fazla bilgi verecek yeni bir uygulamayı karekodla başlatmış oluyoruz” dedi.

Çekler karekodla güvenli olacak

Çek kullanımını daha güvenilir hale getirecek karekodlu çek, Başbakanlık Merkez Bina’da düzenlenen toplantıyla tanıtıldı. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, burada yaptığı konuşmada Türkiye’de ve dünyada bir ilk olacak karekodlu çek uygulamasının, ticari hayata çok önemli bir yenilik getireceğini söyledi. Karekodlu çekin, Türkiye ve dünyada bir ilk olacağını ifade eden Babacan, uygulama için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ve ilgili kamu kurumlarıyla koordinasyon içinde çalışıldığını, Kredi Kayıt Bürosu’nun da teknik altyapıyı kurduğunu dile getirdi.

ÖNEMLİ BİR YENİLİK

Babacan, karekodlu çekin Türkiye’nin ticari hayatına çok önemli bir yenilik getireceğini vurguladı. Çekin ödeme ve borçlanma aracı olduğuna işaret eden Babacan, ”Çeklerin piyasada kullanımını kolaylaştıracak, keşideci ile ilgili piyasaya daha fazla bilgi verecek yeni bir uygulamayı karekodla başlatmış oluyoruz” diye konuştu.

MÜŞTERİNİN TALEBİYLE

Karekodlu çek, müşterinin bankadan talebi ve ön muvafakatiyle üretilecek. Çekin üzerinde bulunan karekodun hamil tarafından Findeks Mobil Uygulaması ile okutulmasıyla, onay süreci olmaksızın, keşidecinin geçmiş çek ödeme durumu ve çekin sahteliği kontrol edilebilecek. Böylece, çekle olan alışverişler daha güvenli hale gelecek. Söz konusu uygulamayla, ticaretin daha şeffaf ve güvenli hale getirilmesi, üretimin, istihdamın, refahın ve ticaret hacminin artırılması hedefleniyor.

15 HAZİRAN’DAN İTİBAREN

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın, karekodlu çek uygulamasına birçok bankanın hazır olduğunu belirterek, ”Bir an önce tüm bankalarımızın sistemi işlevsel hale getirmesini bekliyoruz” dedi. Sistemin 15 Haziran’dan itibaren açılmasının planlandığına dikkati çeken Aydın, söz konusu tarihe kadar sektörün bütün oyuncularının hazır hale gelmesinin beklendiğini vurguladı. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, karekodlu çek uygulamasıyla sahte ve çalıntı çek riskinin ortadan kalkacağına işaret etti

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X