Çelik kavgası

ABD Başkanı Trump, çelik ve alüminyum ithalatında gümrük vergisi uygulayacaklarını açıkladı. ortalık karıştı. Çin’in misillemesine neden olabileceği belirtilen adıma, AB ve Türkiye’den de tepki geldi.

Çelik kavgası

ABD Başkanı Donald Trump, çelik ve alüminyum sektörü yöneticileriyle Beyaz Saray’da gerçekleştirdiği toplantının ardından Washington’ın yeni gümrük politikasıyla ilgili önemli kararlar açıkladı.

Trump’ın aldığı karar doğrultusunda ABD önümüzdeki haftadan itibaren çelik ithalatında yüzde 25, alüminyum ithalatında ise yüzde 10 vergi uygulayacak. Trump’ın kararına başta Avrupa Birliği (AB) olmak üzere tepkiler gecikmedi. Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, ”Bu adımı son derece esefle karşılıyoruz” açıklamasında bulundu.

Juncker, ABD endüstrisini korumak için yapılan bariz bir müdahale gibi görünen bu kararın hiçbir ulusal güvenlik gerekçesi de olmadığı izlenimi uyandırdığını belirtti. Bu önlemin binlerce Avrupalının işini riske attığını ileri süren Juncker, ”Çıkarlarımızı savunmak için gereken ciddi tepkiyi vereceğiz” ifadesini kullandı. Junker, durumu dengelemek için’ önümüzdeki günlerde Dünya Ticaret Örgütü kurallarıyla bağdaşan bazı karşı önlemler almak için teklif getireceklerini duyurdu.

ALMANYA DA AYAKTA

Alman Çelik Birliği de, çelik ithalatına uygulanacak gümrük vergisinin Dünya Ticaret Örgütü’nün kurallarını ihlal ettiğini bildirdi. Birlik Başkanı Jürgen Kerkhoff, ”ABD tüm dünyadan yapılacak çelik ithalatlarına karşı kendini korumak için gümrük bariyeri kuruyor. Bu önlem Dünya Ticaret Örgütü’nün kurallarını açıkça ihlal etmektedir. Şu an Avrupa Birliği’nin yapması gereken, Dünya Ticaret Örgütü’nün sağladığı enstrümanlarla buna karşı girişimlerde bulunmaktır” diye ekledi. Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ise, ABD’nin ithal çelik ve alüminyuma yönelik ilave gümrük vergisi uygulama kararına karşı Avrupa Birliği’nin (AB) kararlılıkla yanıt vermesi gerektiğini söyledi.

UZUN SÜRE UYGULANAMAZ

Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Namık Ekinci, ABD Başkanı Donald Trump’ın ülkesindeki çelik üreticilerine yönelik seçim vaadini yerine getirdiğini, ancak bu kararın çok uzun süre uygulanacağını zannetmediğini söyledi.

ABD’nin çelik kapasitesini artırmak adına bu kararı aldığını dile getiren Ekinci, şunları kaydetti: ”ABD’nin 82 milyon tonluk üretim kapasitesi var ve bunu 90 milyon tona çıkarmak istiyor. Bu da hemen olacak bir şey değil. ABD ithalat yapmaya devam edecek ve ülkeler yüzde 25 vergi oranına göre fiyatlarını ayarlayacakları için bir sıkıntı doğmayacaktır. Daha önce de benzer bir karar alınmıştı ama 11 ay devam ettirebildiler. Başkan Trump ülkesindeki çelik üreticilerine yönelik seçim vaadini yerine getiriyor ancak ben bu kararın çok uzun süre uygulanacağını zannetmiyorum. Çünkü kararın ABD iç piyasasında çalkantıları olacaktır.”

TÜRKİYE 6’INCI BÜYÜK TEDARİKÇİ

– ABD Ticaret Bakanlığına bağlı Uluslararası Ticaret İdaresi verilerine göre, ABD geçen yılın ocak-eylül döneminde ithal ettiği 26,9 milyon ton çelikle dünyanın en büyük çelik ithalatçısı oldu.

 – Ülkenin çelik ithalat hacmi söz konusu dönemde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 20 arttı. ABD’nin bu dönemde en çok çelik ithal ettiği ülke yüzde 16 ile Kanada oldu. 6. sırada Türkiye var.
– TÜİK verilerine göre geçen yıl Türkiye, 13,4 milyar dolarlık çelik ve çelikten eşya ihracatı gerçekleştirdi. Bunun yaklaşık yüzde 9’una karşılık gelen 1,2 milyar dolarlık bölümü ABD’ye yapıldı.

METAL HİSSELERİ SERT DÜŞTÜ

ABD Başkanı Donald Trump’ın ithal çelik ve alüminyuma sırasıyla yüzde 25 ve yüzde 10 oranlarında ek gümrük vergileri getireceği açıklamasının ardından, Borsa İstanbul’da Metal Ana Sanayi endeksi ilk anda yüzde 3,2 değer kaybetti. En çok değer kaybının Ereğli Demir ve Çelik’te olduğu gözlendi. Analistler, Trump’ın korumacı politikalarına ilişkin gelişmelerin ve yetkililerden gelecek açıklamaların sektör hisselerinin yönü üzerinde belirleyici olacağını ifade etti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X