Çelik: Özür borcu var

Bakan Faruk Çelik, “Bu utanç tablosu karşısında emanet aldığımız bu dünyayı çiçeklerle değil, bombalarla dolduranların tüm çocuklara bir değil, binlerce özür borcu olduğunu ifade etmek istiyorum” dedi.

Çelik: Özür borcu var

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı ve EXPO 2016 Antalya Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Çelik, Akdeniz’in, sahillerine çocuk cesetleri vuran büyük bir mezarlığa dönüştüğünü belirterek, “Bu utanç tablosu karşısında emanet aldığımız bu dünyayı çiçeklerle değil, bombalarla dolduranların tüm çocuklara, bir değil, binlerce özür borcu olduğunu ifade etmek istiyorum.” dedi.

EXPO 2016 Antalya açılış töreni, sergi alanındaki kongre merkezinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun katılımı ile gerçekleşti.

Törende konuşan Bakan Çelik, 1960’dan bu yana düzenlenen uluslararası bahçecilik sergilerinin 20’ncisinin açılışının yapıldığını belirterek, 53 ülke ile son dönemdeki en geniş katılımcı sayısına sahip EXPO’yu hayata geçirdiklerini ifade etti.

Çelik, törenin yapıldığı 6 bin 500 kişi kapasiteli kongre merkezinin Türkiye’nin en büyük, dünyanın da sayılı büyük kongre merkezlerinden biri olduğunu vurgulayarak, EXPO Kulesi, Tarım ve Biyoçeşitlilik Müzesi, Türkiye Biyoçeşitlilik Tema Parkuru, Çocuk Bilim ve Teknoloji Merkezi, EXPO Gölü, Çocuk Adası, Şakayık Terası, Restoranlar sokağı, Osmanlı Bahçesi, EXPO Serası, 120 türde 25 bin ağaç, 5 milyon çiçek, 700 bin bitki kullanılarak yapılan bitki heykelleri, ülke bahçeleri ve illerin oluşturduğu kurumsal bahçelerin EXPO 2016 Antalya’da ziyaretçilerini beklediğini bildirdi.

Bu alanın 6 aylık sergi süresi sonunda da üreticiler için sürekli eğitim merkezi, turizmciler için bir cazibe merkezi ve çocukları geleceğe, tabiata hazırlayacak bir okul olarak işlevini sürdüreceğini anlatan Çelik, bugünün aynı zamanda “Dünya Toprak Ana Günü” olduğuna ve uluslararası bahçecilik sergisi açılışının bugüne denk gelmesinin önemine dikkati çekti.

“Çiçekler baharın, çocuklar barışın müjdeleridir”

Çelik, dünya nüfusunun hızla arttığını, buna karşılık tabiat ve tarıma ait değerlerin her geçen gün yok edildiğini ifade ederek, dünyada 5 milyar hektar tarıma elverişli arazi varken, bunun sadece 1,3 milyar hektarının tarım amaçlı kullanıldığını kaydetti.

Her yıl bu arazinin 12 milyon hektarlık kısmının tarım vasfını yitirdiğini anlatan Bakan Çelik, “Yapacağım 5 dakikalık konuşma içerisinde tam bu EXPO alanı kadar bir arazi tarım dışına çıkmış olacak.” dedi.

Tabiata dönük kayıtsızlığa karşı EXPO 2016 Antalya olarak ortak bir bilinç oluşturmayı hedeflediklerine vurgu yaparak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bunun için ana tema olarak ‘Çiçek ve Çocuk’ dedik. İnanıyoruz ki çiçekler baharın, çocuklar barışın müjdeleridir. Çiçekler arının, çocuklar yarının umut kaynağıdır. Çiçekler açtıkça bahardan, çocuklar büyüdükçe yarından umudumuzu kesmeyeceğiz. Bu nedenle ülke bahçelerini, ülke çiçeklerini ve 23 Nisan dolayısıyla ülke çocuklarını Antalya’da buluşturuyoruz. Biz bu anlamlı buluşmayı gerçekleştirirken yanı başımızdaki Akdeniz, sahillerine çocuk cesetleri vuran büyük bir mezarlığa dönmüş durumda. Bu utanç tablosu karşısında emanet aldığımız bu dünyayı çiçeklerle değil, bombalarla dolduranların tüm çocuklara bir değil, binlerce özür borcu olduğunu ifade etmek istiyorum.”

“Çocukların mazlum, çiçeklerin mahsun olmadığı bir dünya”

Tüm vatandaşların ve dünya çocuklarının 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladığını kaydeden Çelik, çocukların mazlum, çiçeklerin mahsun olmadığı bir dünya temennisinde bulundu.

Bakan Çelik, EXPO 2016 Antalya’yı Türkiye’ye kazandırdığı için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, desteklerini esirgemeyen TBMM Başkanı İsmail Kahraman’a, her hafta Bakanlar Kurulu’nda EXPO ile ilgili gelişmeleri takip ederek, destek veren Başbakan Ahmet Davutoğlu’na, EXPO 2016’nın Antalya’ya kazandırılmasında emeği olan Antalya Milletvekili ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na, Eski Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile projeyle ilgilenen diğer bakan, yetkili ve çalışanlara teşekkürlerini sundu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X