Çelik sektörü yıl sonundan umutsuz

Çelik İhracatçıları Birliği’nden (ÇİB) yapılan açıklamaya göre, sektör 2015 yılı ocak-temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine göre değer bazında yüzde 23,6 düşüş ile 6,1 milyar dolarlık, miktar bazında ise yüzde 10,3 azalış ile 9,5 milyon tonluk ihraca

Çelik sektörü yıl sonundan umutsuz

Çelik sektörünün direkt ihracatına diğer birliklerin faaliyet alanına giren demir çelik ürünleri de eklendiğinde Türkiye’nin 2015 yılının yedi ayındaki toplam çelik ihracatı değer bazında 7,3 milyar dolar, miktar bazında ise 10 milyon ton oldu.

ÇİB Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, sektör olarak yedi aylık dönemi değerde 6,1 milyar dolar, miktarda ise 9,5 milyon ton ihracat ile geride bıraktıklarını dile getirdi. Önemli pazarlar arasında yer alan Ortadoğu’da yaşanan gelişmelerin ve Kuzey Afrika pazarındaki kayıpların hala telafi edilememiş olması gibi birçok olumsuzluğun çelik ihracatını etkilediğini vurgulayan Ekinci, ‘Son iki ayda miktar bazında yakaladığımız toplam yüzde 11’lik artışla moral bulmamıza rağmen yıl sonunda belirlediğimiz hedefe ulaşmak şuan için mümkün görünmüyor’ dedi.

HEDEF 16,5 MİLYON TON

Türk çelik sektörü olarak 2015 yılı hedeflerini 16,5 milyon ton olarak revize ettiklerini kaydeden Ekinci, bunun sadece Türk çelik sektörüne özel bir durum olmadığını ve dünya genelinde belirsizliklerin artmasının çelik üretimi ile ihracatında düşüşlere neden olduğunun altını çizdi. Ekinci, çelik sektörünü hedef pazarlardaki kırılganlıklara karşı daha güçlü kılmak adına birlik olarak çalışmalarına devam ettiklerine dikkat çekti.

YAPISAL DEĞİŞİKLİK GEREK

Atılacak en önemli adımın üretim sürecinde yapısal değişikliğe gitmek olacağını ifade eden Ekinci, ”Bu amaçla sektörümüzün mevcut elektrikli ark ocaklarında hurda kullanımının yanında cevher kullanarak maliyetlerini düşürmesini ve ürün yelpazesini genişletmesi için gerekli dönüşümlerin sağlanması adına çalışmalarımızı sürdürmekteyiz” diye konuştu. Namık Ekinci, bu sayede ithal ikamesi oluşturulacağı gibi ihracatı da artırmış olacaklarını belirtti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X