Cem Özdemir “1915” için söylediklerini unuttu

Almanya’daki Ermeni iddiaları tasarısının destekçilerinden Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir, 15 yıl önceki makalesinde, “1915 ve 1895’te yaşanan olayların ele alınma yeri ne Washington ne de Paris ve Berlin’dir” demişti.

Cem Özdemir “1915” için söylediklerini unuttu

Alman Federal Meclisi’nde bugün oylanacak 1915 olaylarına ilişkin tasarıya destek veren Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir, 2001’de kaleme aldığı, “Boğaziçi’nde uzun yol-Bir Ermeni tasarısına karşı sebepler” başlıklı makalesi “Frankfurter Allgemeine Zeitung” gazetesinde yayınlanmıştı.

Yazısında, Fransız Meclisi’nin benzer bir karar tasarısını kabul ettiğini hatırlatan Özdemir, “Alman Federal Meclisi’ndeki meslektaşlarıma Fransız örneğini izlemelerini tavsiye etmem. 1915 yılında ve daha öncesinde 1895 yılında yaşanan korkunç olayların ele alınma yeri ne Washington, ne de Paris ve Berlin’dir” ifadelerini kullanmıştı.

Makalesinde, eski Alman İmparatorluğu’nun da yaşanan olaylar ile ilgili sorumluluğu bulunduğunu bu nedenle sadece Osmanlı Devleti’nin sorumlu gösterilemeyeceğini vurgulayan Özdemir, söz konusu karar tasarısının kabul edilmesinin Türkiye’deki aşırı milliyetçi ve Avrupa karşıtı grupları daha da güçlendireceğini savunmuştu.

“FEDERAL MECLİS’İN KARAR ALMASI BÜYÜK BİR HATA OLACAKTIR”

Yeşiller Partisi Eş Genel Başkanı Cem Özdemir makalesinde şu değerlendirmelerde bulunmuştu:

“Şunun sorulması gerekir. Böyle bir karar tasarısının Alman Federal Meclisi’nde kabul edilmesinin hedefi ne olabilir? Acaba Türkiye’yi mi cezalandırmak? Böyle bir şeyi ciddi olarak Fransız Meclisi bile istemiyor. Hayatta kalanların torunlarının tazminat almaları mı? Yabancı parlamentoların kararları ve açıklamaları, yaşanan acıları ancak kısa süreli dindirebilir. Yoksa konu, Türkiye’ye kendi geçmişi ile dürüst şekilde ilgilenmesi ve tarihini ele alması konusunda yardımcı olmak mı? Bu her şeye değecek hedef için Federal Meclis’in karar alması büyük bir hata olacaktır.”

Böyle bir karar tasarısı yerine Türkiye ile Ermenistan arasındaki diyaloğun geliştirilmesi için gerekli girişimlerin desteklenmesi gerektiğini savunan Özdemir, bu yolla tarihi olayların birlikte ele alınmasının, iki halk arasında kademeli yakınlaşma sağlanmasının ve krizlerin giderilmesinin mümkün olabileceği görüşüne yer vermişti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X